Planet Golob

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.892
4.313
113
GsljBSzXQAAMS4H.jpg

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.671
17.052
113
:valjamse: :bonk:

vrednost pogodbe za pet stražarskih hišk med ministrstvom za notranje zadeve (MNZ) in podjetjem KIG, ki je sicer znano predvsem po izdelovanju registrskih tablic, znaša skoraj 450.000 evrov. To pomeni, da kvadratni meter hišice davkoplačevalce stane 39.019 evrov, kar je 3,7-krat več od najdražje nepremičnine v ljubljanski palači Schellenburg

delter333

Guru
21. maj 2010
2.050
1.733
113
Notranjska
sam imam občutek, da tega banke/ države/neke inštitucije ne dovolijo... Mora biti rast, tudi če je umetna... ampak mam občutek, da bo potem tak zlom, da bomo vsako travo spremenili v vrtiček
Ali obstajajo države, ki zapravijo manj kot zaslužijo? Printajo denar in talajo posojila... kaj je pa kočni cilj/rezultat? Da bodo neke banke / inštitucije lastnice vsega?
Norveška porabi manj če se ne motim. Služijo z nafto in filajo nek sklad.

erikson

Guru
25. avg 2007
23.316
7.071
113
Nekaj za Svobodnjak, da bodo v stranki lahko pripravili pojasnilo.

Državni proračun je imel v prvih petih mesecih leta primanjkljaj -551 mio EUR, medtem ko je imel v enakem obdobju lani presežek. Saldo se je tako v enem letu poslabšal za 765 mio EUR.
Prihodki so bili medletno nižji, medtem ko se je rast odhodkov več kot podvojila glede na enako obdobje lani.
Dinamika vseh ključnih kategorij prihodkov se upočasnjuje. Za uresničitev projekcij iz veljavnega proračuna bi se morala njihova rast v preostanku leta precej okrepiti.
Okrepljena rast odhodkov je široko osnovana, največ k njej prispevajo višji stroški dela ob uvajanju novega plačnega sistema. Za projekcijami iz veljavnega proračuna najbolj zaostaja investicijska poraba, ki je medletno nižja predvsem zaradi manjšega obsega financiranja z evropskimi sredstvi.
Sanacija po poplavah zaostaja za načrti, saj je bilo v prvih petih mesecih letos za ukrepe izplačanih le okoli desetina predvidenih sredstev. Sklad za obnovo je konec maja sicer razpolagal s skoraj 700 mio EUR.

brane_new

Guru
10. feb 2008
18.054
2.518
113
Kučice stražarjev.
Ja planirala jih je pa vlada IJJ

Tisti sklad norveške, ki se fila iz nafte.
Vsak Norvežan ob rojstvu dobi 50k € :cheer:.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.997
10.118
113
MB
Nekaj za Svobodnjak, da bodo v stranki lahko pripravili pojasnilo.

Državni proračun je imel v prvih petih mesecih leta primanjkljaj -551 mio EUR, medtem ko je imel v enakem obdobju lani presežek. Saldo se je tako v enem letu poslabšal za 765 mio EUR.
Prihodki so bili medletno nižji, medtem ko se je rast odhodkov več kot podvojila glede na enako obdobje lani.
Dinamika vseh ključnih kategorij prihodkov se upočasnjuje. Za uresničitev projekcij iz veljavnega proračuna bi se morala njihova rast v preostanku leta precej okrepiti.
Okrepljena rast odhodkov je široko osnovana, največ k njej prispevajo višji stroški dela ob uvajanju novega plačnega sistema. Za projekcijami iz veljavnega proračuna najbolj zaostaja investicijska poraba, ki je medletno nižja predvsem zaradi manjšega obsega financiranja z evropskimi sredstvi.
Sanacija po poplavah zaostaja za načrti, saj je bilo v prvih petih mesecih letos za ukrepe izplačanih le okoli desetina predvidenih sredstev. Sklad za obnovo je konec maja sicer razpolagal s skoraj 700 mio EUR.
matematika je fašist, sej pa te veš.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

erikson

Guru
25. avg 2007
23.316
7.071
113

Vsakič, ko sem gledala dokumentarce ali igrane filme o teh temah, me je stiskalo – ne le zaradi grozot samih, ampak zaradi vprašanja: Kje imajo srce vsi ti ljudje? Ti moški. Te žene. Ta mladina. Starejši. Akademiki. Verniki. Politične elite. Ljudje, ki so se imeli za civilizirane, razsvetljene, napredne.
Nikoli ne bom pozabila filma Deček v črtasti pižami. In tiste žene nacističnega častnika, ki je iz varnega zavetja svojega salona – skozi trojna rožnata očala – mirno spremljala, kako njen mož pošilja tisoče v plinske celice. Vse dokler tja po naključju niso zaprli tudi njenega lastnega sina.

Danes imam občutek, kot da sem tista žena jaz. Kljub temu, da je moj partner eden redkih svetovnih voditeljev, ki si je drznil storiti tisto, kar bi moralo biti samoumevno – priznal Palestino kot samostojno državo, poskrbel za pošiljke humanitarne pomoči, pomagal pri evakuaciji otrok in družin. Že leto in pol vztrajno prepričuje evropske voditelje, da molk ni nevtralnost – je sokrivda. Celo v dvorani Generalne skupščine OZN je eden redkih, ki je – malo da ne – grozil Netanjahuju, naj nemudoma ustavi vojno. Kljub temu, da je ta demon, ki mu po rokah polzi kri več tisočih otrok, vstopil v dvorano takoj za nami.

Ps: In za vse tiste, ki se boste ob tem zapisu nemudoma počutili ogrožene – naj bo nekaj jasno. Nisem političarka. Nimam uradne funkcije. Nikomur nisem nič dolžna. Nihče mi ni nič podaril. Nihče me ni ustvaril. Ne vežejo me protokoli in diplomacija, ne odgovarjam ne kabinetom, ne strankam, ne institucionalni hierarhiji. Tudi tega zapisa nisem z nikomer “uskladila”. Govorim kot posameznica. Kot ženska, ki nosi breme vesti.

In tudi če se Robert že jutri odloči za novo življenjsko pot izzven politične arene in izstopiva iz kroga javnega življenja v neko mirno srečo – bom kljub vsemu vedela eno stvar z absolutno gotovostjo: da nisem bila tiho.

Tina

• Haha
Reactions: leibstandarte

sajkek

Guru
16. mar 2008
37.348
12.052
113
  • Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.671
17.052
113
Je bilo to pod vodstvom vrhunskega managerja Goloba kaj drugače ali gre za zgolj nadaljevanje njegovega načina poslovanja?

Kolektivna tožba proti Gen-I​

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je napovedala kolektivno tožbo proti družbi Gen-I zaradi enostranskih dvigov cen elektrike in drugih pogodbenih pogojev, ki potrošnike postavljajo v neenakopraven položaj. Po njihovih ocenah so bili potrošniki med letoma 2022 in 2025 oškodovani za več kot 180 milijonov evrov. V Gen-I očitke o domnevnem oškodovanju odjemalcev zavračajo.
Zveza potrošnikov Slovenije je Gen-i sicer v začetku marca letos pozvala k prenehanju samovoljnega in neutemeljenega zviševanja cen, a ker družba s praksami ni prenehala, so se odločili za kolektivno tožbo.
"Gen-I je pogodbeno ceno vezal na svoj cenik, ki ga je enostransko spreminjal, ne da bi vnaprej pojasnil razloge in metodologijo sprememb. Ob vsaki spremembi je le obvestil odjemalce, da bodo veljale nove cene, in jim zgolj omogočil odstop od pogodbe. S tem potrošnikom ni zagotovil predvidljivosti, saj ni vnaprej določil jasnih razlogov in metodologije za spremembo cene, tako je ustvaril neravnotežje v pogodbenem razmerju. To pomeni, da so določbe, ki Gen-I omogočajo enostransko spreminjanje cene, nepoštene – in zato nične. Potrošniki lahko posledično zahtevajo vračilo preplačanih zneskov zaradi nezakonitega zvišanja cen," so pojasnili v ZPS. Po oceni odvetnika Domna Peperka, ki zastopa ZPS, je šlo v tem primeru za enostransko diktaturo cen.
V Slovenskih novicah so za komentar povprašali tudi ekonomista Mateja Lahovnika, ki meni, da je tožba proti Gen-I upravičena. “Državno podjetje Gen-I je samo za študijo Ocene strateškega potenciala in za svetovanje o tej študiji skupaj plačalo kar 800.000 evrov zunanjim svetovalcem kljub temu, da imajo v Gen-I kar pet članov uprave, ki bi to morali sami narediti,” še poudarja Lahovnik. To po njegovih besedah kaže, da je v podjetju “več kot dovolj denarja in da ni nobenih razlogov za dviganje cen električne energije, še posebno ker tržijo električno energijo Jedrske elektrarne Krško, ki je bila zgrajena z javnimi sredstvi”.

erikson

Guru
25. avg 2007
23.316
7.071
113
Golobu ni jasno, zakaj ima Slovenija najvišji upad gradbeništva v EU. Svobodnjak

»Število izdanih gradbenih dovoljenj za stanovanjske stavbe se je v zadnjih treh letih zmanjšalo kar za 25 odstotkov, kar je še posebej težavno za panogo proizvajalcev lesenih montažnih objektov, katerih proizvodnja je pretežno vezana na gradnjo enostanovanjskih objektov,« opozarja Bogdan Božac, predsednik GZS Združenja za lesno in pohištveno industrijo GZS in direktor Lumarja. Med glavne razloge za zmanjšanje števila izdanih gradbenih dovoljenj sodijo po njegovih besedah zapleteni administrativni postopki, ki vključujejo težavno pridobivanje mnenj s strani pristojnih mnenjedajalcev ter preverjanje skladnosti nameravanih gradenj s preštevilnimi in nepreglednimi prostorskimi akti. To vodi v vse večjo negotovost tako investitorjev kot tudi podjetij, ki se ukvarjajo z gradnjo. Posledično prihaja do izpada proračunskih prihodkov in pomanjkanja kvalitetnih novogradenj.