Planet Golob

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.541
3.269
113
Ministrica jih je že dodelila po starem in to tistim starim 80+, ki prosijo za dodatek že več let, ker so realno finančno podhranjeni.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.541
3.269
113
Kdo ga je dobil?

Od leta 2021 so dodatke k starostni pokojnini priznali 11 kulturnikom. To so: slikar Kostja Gatnik (umrl avgust 2022), prevajalec in pisec Aleš Berger, filmski režiser Karpo Godina, plesalka in igralka Mateja Rebolj, književniki Milan Jesih, Niko Grafenauer, Milan Dekleva, baletnik Janez Mejač, pesnika in publicista Andrej Zlatko Brvar in Boris A. Novak, kostumografka Bjanka Adžić Ursulov.

jonny77

Guru
16. sep 2007
12.003
2.424
113
Pomurje
Kdo ga je dobil?

Od leta 2021 so dodatke k starostni pokojnini priznali 11 kulturnikom. To so: slikar Kostja Gatnik (umrl avgust 2022), prevajalec in pisec Aleš Berger, filmski režiser Karpo Godina, plesalka in igralka Mateja Rebolj, književniki Milan Jesih, Niko Grafenauer, Milan Dekleva, baletnik Janez Mejač, pesnika in publicista Andrej Zlatko Brvar in Boris A. Novak, kostumografka Bjanka Adžić Ursulov.
kakšni zneski so to?
Da Boris A. Novak ne preživi od svojega dela mi je malo čudna

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.541
16.853
113
Boris A. Novak spada med "naše", ta zaslužne in je dobil piškotek za svoje politično udejstvovanje.

jenull-makarovic-anovak.png

• Všeč mi je
Reactions: mosseero

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.541
3.269
113
kakšni zneski so to?
Da Boris A. Novak ne preživi od svojega dela mi je malo čudna
Jaz vem iz prve roke, da je bilo doplačilo na starostno penzijo v višini cca 1.400€ neto, cca 250€ neto.

Koliko ima Boris A. Novak nimam pojma, je pa doplačilo omejeno na razliko med penzijo prejemnika in najvišjo odmerjeno penzijo za polno pokojninsko dobo. Glede na to, da se maksimalne penzije iz SPIZa izplačujejo v višini cca 4.000 € neto (takih je res par) in da seveda ni podatka za kakšno delovno dobo gre, kakor tudi ne za kakšno osnovo gre, je po mojem mnenju doplačilo tam nekje v višini do 1.000€ neto za najbolj zaslužne.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.319
1.272
113
Pričakovati je, da bo ministrica že iz principa dodlelila kar nekaj dodatkov po starem zakonu, čerš, saj je tako SDS hotela.
Če se ji da ukvarjati z interpelacijo, pa naj.
Ampak še vedno trdim, da bo vsak minister najprej presodil, ali se njemu (ministru) splača podeliti neko penzijo umetniku. In če bo zaradi podelitve imel(a) več težav kot zaradi ne-podelitve, pač penzije ne bo.

Na drugi strani (po novem zakonu) pa tisti "strokovni" odbor teh težav nima. Vedno se lahko izgovarjajo na svojo "strokovnost" in "neodvisnost" in "umetniški prispevek umetnika".