Petelinček in bučke v pečici

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
50
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Danes se je moja odločila, da ne bi ribe ampak petelinčka. Glede na to,
da vreme ni podobno ničemur in zato kremiranje v kaminu odpade, se nisem
pretirano upiral.
Torej, gremo u štacuno in kupimo ustrezno velikega petelina:) Za prilogo
bodo bučke, kmalu bodo domače, ampak tokrat so bile kar iz mercatorja.
Ptico prerežemo čez hrbet, namažemo z olivnim oljčkom in dodamo
suhe začimbe. V mojem primeru je poleg soli še poper, origano, timijan,
česen, nekaj malega rožmarina in dostojna količina ultra pekočega čijija.
Žvau dobro potresemo z obeh strani in pustimo kako urco, da se malce
navzame vonjav. Petelina potem jaz dam na mrežico, pod njo pa protfan, da
lahko maščoba sproti odteka, žvau pa se lepo zapeče, ne kuha. Potem naj
strmogljavljeni ptič roma v pečico na 200 stopinj za kako urco.
Medtem pa pripravimo bučke. Narežemo na približno pol centimetra debele
rezine, popopramo, posolimo in nahitro popečemo na par kapljicah olivnega
olja. Ko so pečene jih naložimo v glinen pekač, potresemo z naribanim parmezanom
in počakamo, da je petelin skorajda pečen:)
Ko je zgornji pogoj izpolnjen v peč zapremo še buče in pustimo notri toliko
časa, da se parmezan ustrezno zapeče. Meni je všeč, da se malo bolj močno:)

ekola, pečen petelin:
LML5BskNNkxlyS1xg6603.jpg


inu bučke:

a5I7qxsHQAuwgSscmTno9.jpg