Pečenje na pokritih žarih - tehnike in recepti

urby20

Majstr
14. jul 2010
2.357
106
63
Goriska
Evo naročil sem tega iz Avstrije ravnokar, mislim da je dober deal za 358€ (vključen 3% popust pri plačilu po predračunu) ter brezplačna dostava pa še searing rešetka je zraven in krtača za čiščenje.

Za smoker bom pa še malo počakal, kot ste mi svetovali ;)

Hvala vsem zaenkrat :)

Ko dobim bom probal in javim, kako se bo obnesel :)

 
  • Všeč mi je
Reactions: kalbo and smoukar

kalbo

Guru
7. okt 2013
8.083
2.175
113
Sam gas, karkol te zanima sam vpraš. Baje, tko smo sklenil, pa jest pa dentex organizirava en alter nasmoukan miting takoj ko tale koronca mal pojenja. Ni ga boljšga, kot šibat žare vzajemno, celo noč in cel dan.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Gavran and urby20

smoukar

Majstr
3. avg 2007
3.669
178
63
41
dolenska
Jaz sem za. Sam pit ne smem očitno. Včeraj sem za 10 decov skušal neki pripravit a je mogel prijatelj prevzet . 2 dni, 10 decov ubijalsko
 
  • Haha
Reactions: BigPoppa

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
906
1
18
Če bi koga zanimal cca 5x rabljen pro Q smoker, ga prodajam, ker ga ne rabim toliko, da bi ga lahko upravičil. Zraven je tudi pregrinjalo in nerabljen kit za cold smoke.
 

urby20

Majstr
14. jul 2010
2.357
106
63
Goriska
Evo naročil sem tega iz Avstrije ravnokar, mislim da je dober deal za 358€ (vključen 3% popust pri plačilu po predračunu) ter brezplačna dostava pa še searing rešetka je zraven in krtača za čiščenje.

Za smoker bom pa še malo počakal, kot ste mi svetovali ;)

Hvala vsem zaenkrat :)

Ko dobim bom probal in javim, kako se bo obnesel :)

Evo, poizkusna peka v nedeljo uspela, naslednjic oa probam kaj bolj “kompleksnega” :)
 

Priponke

kemarkone77

Pripravnik
3. jun 2011
118
4
18
Kako si to pekel? Z pokritim pokrovom? Kako pečete čevapčiče? Nekateri pravijo, da se morajo non stop obračat, da so lepo zapečeni. Z pokritim pokrovom bo bolj težko :)

Sem ta vikend pekel kostanj na žaru s pokrovom, pa mi nekak ni šlo preveč dobr. Kostanj se je pekel kar dolgo časa, skoraj 50 minut in težko je bilo temperaturo ohranjat visoko. Oglje kar hitro začne izgubljat temperaturo, zato bom uporabljal najbrž samo brikete. Se mi zdi, da je z njimi velik lažje.
 

urby20

Majstr
14. jul 2010
2.357
106
63
Goriska
Direktno na oglju se seveda peče z odprtim pokrovom, že tako je treba precej hitro obračati, da se ne zasmodi preveč :)

Sem pa uporabil tudi originalni webrov chimney za pripravo oglja in je res odlična zadeva, samo malo papirja sem dal odspodaj, tako da matranje z raznimi trskami sedaj odpade :)
 

kemarkone77

Pripravnik
3. jun 2011
118
4
18
Direktno na oglju se seveda peče z odprtim pokrovom, že tako je treba precej hitro obračati, da se ne zasmodi preveč :)

Sem pa uporabil tudi originalni webrov chimney za pripravo oglja in je res odlična zadeva, samo malo papirja sem dal odspodaj, tako da matranje z raznimi trskami sedaj odpade :)

Jaz tudi uporabljam za pripravo oglja webrov chimney in je fajn ja, v 15 minutah imaš oglje pripravljeno. Jaz dam spodaj 2 kocki za vžig in je tudi ok. Poizkusi namesto oglja brikete, boš videl razliko :)
 

urby20

Majstr
14. jul 2010
2.357
106
63
Goriska
Jaz tudi uporabljam za pripravo oglja webrov chimney in je fajn ja, v 15 minutah imaš oglje pripravljeno. Jaz dam spodaj 2 kocki za vžig in je tudi ok. Poizkusi namesto oglja brikete, boš videl razliko :)
Pečem že veliko let (prej na zidanem kaminu) in se nekajkrat uporabil tudi brikete pa nam ni pasalo, je veliko boljše domače oglje vsaj za naš okus ;)

Bom pa verjetno primoran uporabiti brikete, ko se bom lotil low&slow :)
 

matej1990

Fizikalc
14. feb 2020
187
48
28
Direktno na oglju se seveda peče z odprtim pokrovom, že tako je treba precej hitro obračati, da se ne zasmodi preveč :)
Bi rekel da je odvisno na čem in kaj pečeš.
Jaz na kamadotu pečem čevape direkt in čim več časa pokrite. S pokrovom lepo reguliraš pretok zraka torej temperaturo. Bonus pokrova je, da nimaš vžigov izpod čevapov + vroč keramični pokrov pomaga pri peki. Je pa potrebno paziti, da ne dobiš skorjice na čevapih. Hitro obrneš in spet pokriješ. Obrnem pa ponavadi 2-4x odvisno od debeline čevapov. Pri obračanju tudi po potrebi preložim čevape iz toplejših con na hladnejše. Ne vidim težave zakaj ne bi mogel tako speči tudi na kettle grillu.
Uporabljam pa samo oglje, kakor je tudi priporočilo za kamado žare.
 
  • Všeč mi je
Reactions: urby20

Palcek

Fizikalc
15. dec 2007
372
37
28
Bi rekel da je odvisno na čem in kaj pečeš.
Jaz na kamadotu pečem čevape direkt in čim več časa pokrite. S pokrovom lepo reguliraš pretok zraka torej temperaturo. Bonus pokrova je, da nimaš vžigov izpod čevapov + vroč keramični pokrov pomaga pri peki. Je pa potrebno paziti, da ne dobiš skorjice na čevapih. Hitro obrneš in spet pokriješ. Obrnem pa ponavadi 2-4x odvisno od debeline čevapov. Pri obračanju tudi po potrebi preložim čevape iz toplejših con na hladnejše. Ne vidim težave zakaj ne bi mogel tako speči tudi na kettle grillu.
Uporabljam pa samo oglje, kakor je tudi priporočilo za kamado žare.
No jaz tudi na webru pecem pokrito pa je vedno bomba, se nikol noben prtozu, lepo zapeceni, socni,...odprem pa tud parkrat da jih obrnem...
 
  • Všeč mi je
Reactions: urby20

Palcek

Fizikalc
15. dec 2007
372
37
28
Bom probal, malo me je strah, ker se nikoli nisem pekel pokrito :)
Ni oz nebi smela bit neka panike, dejansko mas skoz regulirano temperaturo, pa ja tako kot je kolega zgoraj napisal - ne pride do vziga oglja spodaj in posledicno plamena ki ga/jih zakuri...

Je pa itak tko da vsak po svojem okusu in metodi - sploh cevapke ki so hitro fertik
 
  • Všeč mi je
Reactions: urby20