Orehovec

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Brezveze, ker komercialni rum, ki ga dobiš pri nas je špirit + sladkor, pa malo barvila, arom itd. Je pa že boljši natur slovenski šnopc iz domačega sadja.
 

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
48
evo me
Ne. Ampak sem malo eksperimentiral. Borovnice ponavadi namakamo v rumu in so večini boljše kot tiste v šnopcu, zato sem probal še z orehi.
 

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.537
61
48
Koliko orehov naj namečem v 3L šnopsa? Jaz sem mislil 25-30 orehov.


Letos prvič delam tole "juhico" in mal eksperimentiram. Pred 2 tedni sem že dal delat eno rundo, notri sem dal 1 oreh na 0,1L šnopsa, torej 15 orehov na 1,5L šnopsa + cuker, 1/2 limone in 1/2 pomaranče.

Vem da ta čorba še ni skuhana ampak sem ga vseeno mal probal in se mi zdi da pogreni. A sem dal preveč orehov??


A naj raje pokličem društvo AA in tam vprašam recept?
smile-1.gif
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
kakšno kilo. ker niso vsi enako veliki bo bolje če daješ na težo. pa ne jih pozabit razkosat.
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.188
1.797
113
Eto...tudi jaz se lotil izdelave. Sem/ bom pa združil oba recepta.

Trenutno....

- Nabral 25 orehov, zrezal na 4 dele
- 1 liter šnopsa
- 2 x vanili sladkor
- ena limona
- ena pomaranča
- 10 klinčkov

Pustil bom en mesec. Nato precedil in dodal:
- 1,2 litra šnopsa
- 1,5 l vode (prej jo bom zavrel in ohladil)
- 80 dag sladkorja.

Čez en mesec test.

Ta recept z redčenjem z vodo se mi bolj dopade ker bo prišel ven liker (za k kavi). Ta dobre stvari bom dodal pa po drugem receptu.
wink-1.gif

2247920-IMG_20150627_102918.jpg
 

Priponke

  • 2247920-IMG_20150627_102918.jpg
    2247920-IMG_20150627_102918.jpg
    117,9 KB · Ogledi: 1.125

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.188
1.797
113
V kozarcu....
2247922-14353949287741277203493.jpg
 

Priponke

  • 2247922-14353949287741277203493.jpg
    2247922-14353949287741277203493.jpg
    98,4 KB · Ogledi: 1.124

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.537
61
48
In koliko cukra gre na kilokram orehov? (če imaš rad bolj sladko, manj grenko in ostro)
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
najbolje da začneš s kake dobre pol kile če ti je pregrenko dodajaš. boš imel en razlog več da boš malo sprobal.
grims-1.gif
 

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.537
61
48
aha torej grenkobo bom s cukrom ubil? Ker dva obstoječa kozarca sta po dveh tednih že kar grenka kar mi ni preveč dobro (1.5L žganja, 15 orehov, 0,5kg cukra...). Dodam cuker in bo grenkoba šla?


Ta tretja varjanta bo pa 3L žganja, jutri zmešam do konca...
 

Sine370

Pripravnik
27. jun 2015
816
0
16
Pravi orehovec je: žganje in orehi! Vse tiste čobodre s sladkorjem in ne vem čim še, so likerji!
 

stop

Majstr
5. sep 2007
3.203
397
83
Las Vegas
No kako se napravi brez sladkorja ? Je to potem še sploh za aperitiv ali je potem res samo za "arcnije" ?

Sam sem uporabil vincentov recept ...samo da sem dal noter poleg vanilijevih vrečic sladkorja še strok vanilije.

A mi lahko strokovno obrazloži kakšen je namen obsevanja z sončno svetlobo? V bistvu se večina sadja oz likerjev dela kot mešanica sladkorja in sadja ki ga damo za nekaj tednov na sonce in nato zalijemo z žganjem. A je namen tvorba dodatnega alkohola z vrenjem?

Borovničevec sem pripravil tako da sem zakuhal sladkor in borovnice in nato takoj dolil žganje. A je potem to soft/ fejk borovničevec?
 

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.220
714
113
Citat:
Uporabnik stop pravi:
No kako se napravi brez sladkorja ? Je to potem še sploh za aperitiv ali je potem res samo za "arcnije" ?

Sam sem uporabil vincentov recept ...samo da sem dal noter poleg vanilijevih vrečic sladkorja še strok vanilije.

A mi lahko strokovno obrazloži kakšen je namen obsevanja z sončno svetlobo? V bistvu se večina sadja oz likerjev dela kot mešanica sladkorja in sadja ki ga damo za nekaj tednov na sonce in nato zalijemo z žganjem. A je namen tvorba dodatnega alkohola z vrenjem?

Borovničevec sem pripravil tako da sem zakuhal sladkor in borovnice in nato takoj dolil žganje. A je potem to soft/ fejk borovničevec?

Ti si naredil borovničev marmeladni liker.
evil.gif
 

stop

Majstr
5. sep 2007
3.203
397
83
Las Vegas
ja zadeva izpade malo instant ... čeprav za enkrat ne opazim nekih posledic če nebo za "kratkega " ...za na vanilijev sladoled bo dobro
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.188
1.797
113
Že če delaš brez vode imaš močno zadevo kot šus (okoli 40%)..to dela naša mat a meni osebno zadeva ni pitna ker enostavno ne maram tako ostrih zadev...pa zdravje gor ali dol. Zato bom jaz dodal vodo (uporabil ta recept).

Podoben štos je 'medica'...najbolj meni osebno sede liker opcija...liter šnopsa, kozarec medu ter 3 deci (prevrete in ohlajene) vode. Pa si nekje na 20%...torej na likerju.

Bom pa tudi tule pri orehih naprej vodo zavrel, primešal sladkor, ohladil ...ter šele nato dodal k ostalem (na tak način se dela bezgov sirup).
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.188
1.797
113
Kot zanimivost (okoli barve)...enaki orehi, enak šnops...en kozarec s sladkorjem drugi brez...kdo ugane kater je kater
wink-1.gif

2251201-1436010683677-838798220.jpg
 

Priponke

  • 2251201-1436010683677-838798220.jpg
    2251201-1436010683677-838798220.jpg
    123,8 KB · Ogledi: 1.152

quagga

Pripravnik
4. jul 2015
111
1
18
Barva nastane ob prisotnosti kisika. Sončim dva kozarca orehovca in kozarec, ki sem ga večkrat odprl je potemnel, tisti, ki ga še nisem odprl pa je ostal rumenkaste barve.
Drugače pa dober recept!
 

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.537
61
48
vodo dodajate na koncu ko je "kuhanje" že končano ali nekje vmes?
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.188
1.797
113
Pa je res! Sem tudi jaz zdaj tega bledoličneža popustil na pokrovčku in je takoj začel dobivat barvo.