Oprema

  • Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Izvedi več...
12. nov 2007
11.760
18
38
www.anketnik.net
Pri loncih v katerih se kuha ni tak problem s higieno .. vseno se vedno nabere svinjarija na navojih in v samem ventilu. Če kuhaš na plinu je temperatura na ventilu velikokrat celo večja kot v loncu (nad 100C) in imaš vsakič idealno sterilziacijo. Tako da tak ventil ne bo nikoli problematičen s stališča higiene in je vseeno če ga nikoli ne odstraniš (se pa zna zasušena/zažgana svinarija počasi nabirat in lahko začne ventil puščat zaradi tega ali pa se slabo odpirat/zapirat, tako da škodi ne če ga občasno snameš in očistiš).

Pri elektriki, sploh grelcih v loncu je pa potrebno malce pazit ker je temperatura v samem ventilu velikokrat precej nižja kot v loncu pa še tam je max. 100C in ne zadosti pojmu "sterilizacije". Tako da je pametno takim ventilom zagotovit malce več skrbi. Ni nujno da se ga vsakič razstavi v nulo, je pa nujno fino sprat ventil in ga malo migat da se spravi ven vsa (čimveč) svinjarije.
 
12. nov 2007
11.760
18
38
www.anketnik.net
Citat:
Uporabnik _jackson_ pravi:
Tkole nekako zgleda razpoka...
http://shrani.si/f/3a/Tu/3htVfKcx/20171010172747.jpg

Ni velika, ampak dovolj, da lepo pocasi solzi...
Hja težko ti rečem, mogoče se obrni na kakšnega sodarja s fotko da ti da nasvet. Pomojem ker je razpoka na zadnji letvici na glavi soda je najbolj "efektivno" menjat samo ta del pa je sod kot nov. Za dobit dol sprednjo/zadnjo stranico ne rabiš niti podret celega soda, ampak samo losaš zgornji obroč in izbiješ stvar ven.
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
156
1
18
Ta dva kita sta oba porozna in bo še vedno skozi špranjo cedila tekočina.
Utiševalec je podal pomoje najboljšo rešitev da se ta del zamenja z novim. Bi pa to gotovo naredil tudi kak mizar.
 
22. mar 2016
229
2
18
Pozdravljeni, ker sem po naključju naletel se na en 50 l lonec. Zanima me kaksen bi bil najboljsi poceni false bottom?
Morda kaki nasveti? Ali bi bila najboljsa kar bazooka?
 
12. nov 2007
11.760
18
38
www.anketnik.net
Za namene drozganja v večjem loncu ima bazooka premalo površino in je preveč točkovna oz. bo vleklo vso sladico po isti poti (sredini) proti bazooki in bo efektivnost en k....! Pa še zelo moraš pazit da se ne zamaši.

Dobiš univerzalne false bottome za lonce če imaš vsaj približno v okrogli dimenziji dno (ponavadi so po 5cm) ali pa mogoče kaj takega .
 
30. sep 2016
26
0
1
Citat:
Uporabnik reflex pravi:
Ta dva kita sta oba porozna in bo še vedno skozi špranjo cedila tekočina.
Utiševalec je podal pomoje najboljšo rešitev da se ta del zamenja z novim. Bi pa to gotovo naredil tudi kak mizar.
Se strinjam, da je najboljša rešitev zamenjava, če je seveda možnost. Če ne, je pa tut silikon food grade uredu http://www.ferk.si/silikonske-mase/12-ego-silikon-111-prehrambena-industrija.html

Drugače boš pa na tej strani sigurno kaj pametnega našel. https://www.revivo.si/zalivne_mase_laminirne_smole
 
14. avg 2014
16
0
1
tisti, ki uporabljate tale nastavek za točenje v plastenke iz soda:
http://www.ebay.com/itm/Homebr...=item3f76c6784b
kje kupite plastenke, na katere paše ta nastavek?
Tiste plastenke, ki jih prodaja Hmezad niso kompatibilne.
Ker na ebayu piše da ima navoj za na CocaCola plastenke, sem googlav in našel da naj bi bil to navoj PCO 1810 in šel preverit v Raiffeisen v Komendo, ki prodaja Stramex-ove plastenke, ki imajo tak navoj. Priključek pa spet ni pasal na plastenko...
 
12. nov 2007
11.760
18
38
www.anketnik.net
Tole paše na vsako navadno PET flaško, še nisem zaznal da bi bila kakšna kaj drugačna (izogibaj se tistim ki imajo nizkoprofilne zamaške .. kakšne poceni vode ipd.). Skratka kar sem jst probal paše vse od radenske, švepsa, kokakole, ... kamor gredo plastični zamaški. Če ti ne paše lahko da je kaj defektno.

Sam uporabljam sicer od nikšičkega temnega 1l plastenke (te so dokaj trde), ali pa od jelena 2l plastenke (te zato ker so rjave, trde pa ravno niso). Rabim pa samo za prenašanje "od kega do kolega".
 
14. avg 2014
16
0
1
bom kupil in preveril če je priključek vredu
morda veš, kje bi lahko kupil prazne takšne plastenke (1l volumen mi je ljubši) v količini 100 ali 150 kos?
hvala
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
840
2
18
Citat:
Uporabnik rookie pravi:
Kako ste na svojih posodah označili količino vode?
Kako ste rešili to?
Dodajate vodo pi litrih? 🙃
Plastična lopatka za mešat, pa z nožem začrtaš črtice... Meni špila u nulo!
 
12. nov 2007
11.760
18
38
www.anketnik.net
KSZ.

Tule smo že velikokrat imeli debato o kvalitetni meritvi stopnje alkohola v pivu. Problem je poznan, neposredno merjenje alkohola v pivu iz gostote odpade, ker je gostota piva sestavljena iz sladkorja (gostota sladke vode je nad 1.0) in etanola (gostota pod 0.78), kar daje v sistemu enačb več (neskončno) možnih rešitev. Težavo se rešuje s kalkulacijo razlik med začetno in končno gostoto, kar sicer zmanjša interval možnih rešitev enačbe ampak kalkulacija ni nikoli točna zaradi specifike vstopnih parametrov. Vseeno za potrebe domačega pivovarstva je kalkulacija, ki sloni na OG-FG dokaj točna oz. tudi če sfali 10% ni to noben problem.

Se pa tudi v domačem pivovarstvu občasno pojavijo potrebe po direktni meritvi alkohola. Pri določenih tehnikah, recimo dodajanju fermentabilnih sladkorjev tekom fermentacije (za močna piva, recimo belgijce, barleywine) ali pa pri procesu hladne destilacije (eisbock) so namreč napake pri klasičnih meritvah in preračunih slonečih na gostoti že precej velike (oz. se zahteva večtočkovno merjenja gostote in potem preračunavanja po stopnjah, kar včasih niti ni možno).

No problem merjenja alkohola se da enostavno rešit tudi na "home level". Sam sem si včeraj vzel čas in stestiral "proof of concept" merjenja ABV preko destilacije. Rezultat je kar presenetljiv, neko industrijsko pivo s nazivnim 5.0 alkohola je imelo po moji meritvi 4.9X% alkohola pa se nisem niti trudil, da bi dosegel idealne pogoje za natačno merjenje.

Od opreme se rabi refluksni laboratorijsko destilator, kar je bolj sofisticirano ime za litrsko erlenmajerico, par povezovalnih delov, dva kondenzatorja/hladilnika (refluksni in zbiralni). Dodatno se rabi še nek precizen lab gorilec/grelnik, merilni valj in pa aerometer/alkoholmeter z možnostjo odčitavanja vsaj 0.1% alkohola. Cena take opreme je okoli 100EUR nabavljeno pri nas, oz. za manj kot pol cene se da dobit pri kitajcih.

O sami tehnologiji in postopku destilacije nebi razpredal. V osnovi gre za refluks destilacijo oz. destilacijo z aktivnim hlajenjem in povratkom pare, kar omogoča dokaj visoko stopnjo separacije frakcij (v teoriji in praksi se dobi etanolni azeotrop, ampak to niti ni bistveno za tole) predvsem pa visok izkoristek izločene frakcije. Za približno meritev bi šlo tudi s klasično destilacijo, ampak rezultat bo sploh pri nižje alkoholnih pivih precej napačen.

Traja pa taka destilacija nekaj časa, vsaj 3-4h.

Kot rečeno s tem se da izmerit alkoholno stopnjo do nivoja decimalke natančno. Sem po tem postopku zmeril tudi eno svoje pivo in je meritev pokazala 4.5%, medtem ko je preračun preko gostote pravil 4.7% ABV. Iz firbca bom najbrž pomeril še kakšno pivo, ampak v osnovi ni to ravno metoda za daily use!