Oprema

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Sem dodal tole temo, da ne gremo v drugo skrajnost in za vsako vprašanje novo temo odpiramo. Bodi torej en thread za vse HW povezane teme.
cool-1.gifDrozganje. Ali kdo uporablja hladilno torbo in pumpico, da z dna pobira pivino (ne pipo na strani, ampak pobira z dna ...).

Zanimajo me izkušnje, dobre in slabe strani ...

Kerm imam 50 lit lonec za drozgalnik, mi 20 litrški batchi niso ravno primerno veliki, ker je drozga (pre)široka ... pa razmišljam o hladilni torbi kot backup za (trenutno) manjše runde.
 

header

Pripravnik
28. okt 2013
493
12
18
To je meni odgovoril Utisevalec o refraktometru:
"Jst ga uporabljam in nimam problemov, moraš pa vedet par zadev preden se lotiš dela z refraktometrom. Refraktometer meri lom svetlobe čez tanko plast tekočine in glede na ta lom se na skali prikaže vrednost.

BRIX refraktometri merijo v osnovi BRIX stopinje ki predstavljajo delež (%) raztopljenega sladkorja (saharoze) v vodi. Torej prikaz brixa deluje samo če meriš saharozo (ne pa ostalih sladkorjev) v vodi (ne pa v drugih tekočinah sokovi, vino, pivo). Za kalkulacijo v dejansko vrednost pri pivu rabiš popravek vrednosti glede na prej omenjena dejstva (ta popravek je načeloma konstanta). Dodaten problem pri refrakciji predstavlja alkohol ki spremeni lastnosti lomljenja osnovne tekočine, zato moraš pri pivu upoštevat koliko alkohola imaš v pivu in to upoštevat pri kalkulaciji (ta vrednost ni konstanta).

Torej v osnovi rabiš:
1. umerit refraktometer v destilirani vodi na 0
2. ugotovit konstantni odmik refraktometra za pivo (wort correction factor)
3. upoštevat delež alkohola v pivu za preračun meritve

Točko 1. delaš s vijakom ki ga ima vsak refraktometer, pametno je refraktometer preverit vsake toliko (če nima temperaturne korekcije dejansko rabiš kalibrirat vsakič ko meriš). Vrednost v navadni vodi mora bit 0.

2. točko ugotoviš tako da zmeriš SG NEFERMENTIRANEGA piva (takoj po kuhanju) z refraktometrom IN z aerometrom. Korekcijski faktor je za večino "vinarskih" refraktometrov okoli 1.05 (razmerje je med BRIX in pa PLATO). Tu lahko odstopa tudi glede na vrsto piva, tako da moraš VEDNO prvo meritev naredit z obema napravama (oz. če delaš vedno enako pivo potem predvidevaš da je korekcija vedno enaka) in potem dobljeno vrednost uporabljaš naprej pri preračunu.

3. za razmerje alkohola vs. sladkorja uporabiš kalkulatorje. Sam uporabljam tega in deluje BP. Da veš koliko alkohola imaš v pivu moraš vedeti OG, brez OGja bo tudi preračun napačen. Zgoraj omenjeni kalkulator ti upošteva tudi korekcijo iz 2. točke.

Torej tako na primeru, ko skuhaš pivo vzameš vzorec ki ga zmeriš z aerometrom in s refraktometrom. Recimo aerometer kaže 1.042, refraktometer kaže pa 11 BRIXa (pri klasičnem preračunu "sladke vode" je to 1.044). Če damo v stopinje platoja je razmerje 11.0 vs 10.48 oz. korekcijski faktor znaša 11.0/10.48 = 1.049 (poenostavimo da je 1.05).

Ko pivo konča vret imamo recimo po refraktometru 7 BRIXa, kar če vržemo v kalkulacijo z zgornjim podatkom o OGju (1.042) in korekcijo 1.05 da ven FG 1.015.

Upam da sem jasno napisal, če ne pa vprašaj! "
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Jaz sem enega poceni (20€ s PTT) kupil in ugotovil, da je z vso telovadbo glede konverzij, areometer še vedno kralj. Tam vedno vem, koliko je vrednost gravitacije ....

Priznam, pa da moram še malo časa v kalibracijo refraktometra vložiti in potem testirati spet z obema ....
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
11.762
4.502
113
Meni stvar deluje zadovojivo, za kako piko gor al pa dol se pa ne mislim sekirat, sploh ne pri pivih za vsak dan.
 

pocast

Majstr
13. maj 2014
1.809
112
63
Jaz sem z aerometrom zadovoljen in ne vem zakaj bi se matral še z refraktometrom, če pa moram še vedno meriti gostote.

Verjamem da z aerometrom falim stopnjo alkohola za za kake 0,3, vendar kot je rekel Kalbo, nevem zakaj bi se za to sekiral
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
11.762
4.502
113
Prej fališ z refraktometrom, kot z aerometrom. Tam, kjer mi je pomembno vedno merim z obema. Je pa zadeva bolj enostavna in zelo pripravna za vmesne meritve, tam je refraktometer zakon..
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
14.341
2.131
113
Z refraktometrom rabiš za meritev samo kapljico, meriš lahko BP tudi med kuhanjem ali drozganjem brez da bi jemal večji vzorec, meritev je hitra in temperaturna korekcija ni potrebna (* pod pogojem da ima refraktometer ATC, več ali manj imajo vsi).

Glede korekcijskega faktorja je tako da ko ga enkrat ugotoiš ti ni potrebno več delat primerjave med aerometrom. Če delaš samo pale ale piva z nekimi srednjimi gostotami boš recimo ves čas imel korekcijski faktor enak. Razlike bodo pri močnejših ali pri zelo lahkih pivih, pa pri (zelo) temnih se lahko pojavi malce odstopanja.

Pa seveda glavna stvar, po meritvi samo obrišeš z robčkom/papirnato serveto steklo in pospraviš refraktometer do naslednjič. Pri aerometru je pa vmes še faza čiščenja, pa jasno tveganje da tisto krhko steklo kje razbiješ!
grin1.gif


Vsekakor pa za osnovno opremo sam priporočam merilni valj (kupite steklenega 100ml) in pa nek kvaliteten aerometer. Refraktometer potrebuje nekaj privajanja in za začetnike ki jim pojmi niso jasni je tole ena stopnja problemov več. Še vedno se rabi vsaj na začetku tudi če imaš refraktometer tudi aerometer tako da tu ne gre za ali-ali ampak refraktometer je samo nadgranja.
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
177
12
18
Dečki, na glavni temi se mi zdi, da je bil enkrat omenjen en termostat na ebayu. Če se ne motim, je stal cca 10€ in je imel možnost hlajenja in ogrevanja.
Ima kdo link?
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
STC-1000

Da se pa še malo navežem na rekleftometer. Tudi sam ga imam in je stvar kar praktična. Vsekakor pa ni zamenjava za aerometer. Imam pa sam večje probleme kot z reflektometrom s pH metrom.
smile-1.gif
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Imam takega in je ceni primeren. Oziroma sem ga imel, ker mi je po pol leta preprosto crknil. Tudi v njegovo natančnost nisem bil prav prepričan. Sicer sem ga skalibriral, samo vseeno sem dvomil v njega. Kar dolgo rabi, da se stabilizira in še potem malo "leze".

Zdaj imam tega

Pa sem zelo razočaran. Nima dvotočkovne kalibracije, kot jo obljublja. In če nastavim v eni točki (recimo 7) mi v drugi (4) dela napako ~0,3 kar je zelo velik. Je pa drugače hitrejši kot prvi in bolj stabilen. V natančnost pa sploh ne zaupam.

Jaz sem zaključil s kitajci in bom v prihodosti kaj "bolj zaneslivega" nabavil.

Za backup imam pa lističe
grin1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
14.341
2.131
113
Citat:
Uporabnik reflex pravi:
Tudi sam sem pred nabavo pH metra in me zanimajo vaša mnenja. Gledal sem tole:
http://www.mega-direct.eu/shop...=15&lang=EN

Kako je z obrabo sond ter samo uporabnostjo kvaliteto.

Gre za generični kitajski pH meter. Dobiš na aliexpresu ali ebayu za 5 EUR. Sam imam takega že 3 leta pa dela presenetljivo dobro, načeloma ga sploh ne kalibriran ampak kadar ga je odstopanje max 0.1-0.2 tako da sem zadovoljen. Sond se ne da menjat, itak pa je cel pH meter cenejši od posamezne sonde!
grin1.gif


Problem pri teh je da (vsaj kar sem jih jaz zasledil) uporabljajo očitno različne sonde, po trenutnem navdihu. Tako ni poznana stopnja (%) elektrolita v sondi in tako odpade mokro shranjevanje ker naredi več škode kot koristi. Sam enostavno operem pH meter po uporabi in zaprem pokrovček, do sedaj to deluje BP.

Pri boljših pH merilcih je sondo (ki se jo ponavadi da tudi menjat) potrebno shranjevat mokro v ustrezni raztopini (dobiš ponavadi zraven).

Aja glede življenske dobe sonde. Sonda se najbolj uničuje ko aktivno prehaja preko "membrane" elektrolit, to pa se dogaja kadar je sonda potopljena v tekočini. Odvisno od raztopine elektrolita ta prehaja počasneje v merilnih območjih za katere je elektrolit izravnan (ponavadi od 6-8pH), izven tega območja pa se izmenjava elektrolita potenčno povečuje. Tako da za potrebe pivovarstva se sonde skoraj ne uničujejo ker so meritve kratke in v idelanem pHju kjer je "poraba" elektrolita minimalna.

En od faktorjev obrabe sonde je tudi temperatura, višja/nižja temperatura od sobne uničuje sondo (dejansko lahko pri preveliki razliki steklo sonde tudi poči). Tako da pri poceni pH metrih naj se vzorce ohladi pred meritvijo.
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
262
5
18
Kakšen mlin za slad je ok? Kje se splača kupit?
Prodaja kdo kakšnega rabljenega?
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Gledam pri nas BIAB vreče in hočejo neke bajne vsote... ker je "pri hiši" šivalni stroj, bi zadevo seveda naredil doma. Kakšno blago je priporočljivo/primerno za uporabo oziroma, na kaj pazit da ne bo problemov?

lp
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Gledam pri nas BIAB vreče in hočejo neke bajne vsote... ker je "pri hiši" šivalni stroj, bi zadevo seveda naredil doma. Kakšno blago je priporočljivo/primerno za uporabo oziroma, na kaj pazit da ne bo problemov?

lp

Muslin. LJ Centromerkur pri Tromostovju, 8€/tm. Edino ne z bombažnim cvernom zašiti - uporabi najlonskega, ki se ne krči in je bolj obstojen!
 

Gucci

Pripravnik
16. avg 2008
125
1
18
Meni je teta naredila iz vreč za pranje občutljivega perila iz DM. Dela ko šus. Za ojačitev na šivih je pa uporabila trak za zavese/karnise

Sešila po meri lonca ;-)
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik reflex pravi:
Tudi sam sem pred nabavo pH metra in me zanimajo vaša mnenja. Gledal sem tole:
http://www.mega-direct.eu/shop...=15&lang=EN

Kako je z obrabo sond ter samo uporabnostjo kvaliteto.

Evo g a za pol cene:

http://www.ebay.com/itm/Digita...mAAAOSws65To87u

Jaz ga imam, dela OK, najbolj važno da je ga umiriš na območje kjer meriš. Eden od načinov: kupiš milo ki ima Ph okrog 5 (npr milo Ph 5.5),
Jaz ga kalibriram pred vsakim merjenjem in včasih striže za 0,3 včasih nič - ni pravila.