OKvirji pa kar po starem

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
16.363
9.455
113
Mislim da bo ta primer pokril tvoje vprašanje....

Pred leti je v bloku za Bežigradom zgornjemu sosedu zamakala pipa v kuhinji (al pa je počla cev v steni v kuhinji)....

Posledično se je v stanovanju pod njim, v katerem je takrat živela moja babica vdrl strop/omet...direktno na njeno jedilno mizo...

Štuk se je stresel....sosedje so prijavili ropot....prišla je policija....zvonila...poslušala....in ker ni bilo odziva (babi je bila pri sinu na obisku na drugem koncu SLO)...

Sta policista predvidevala da je lahko prišlo tudi do smrtnega primera (lahko se je nekaj zrušilo na koga)

Elegantno prevrtala ključavnico in vstopila v stanovanje z minimalno povzročeno škodo....

Po intervenciji so me (ne vem sicer kako) uspeli prvega dobiti na telefon (čas mobi regelj je bil še to)....prišel.....sta mi vse lepo razložila zakaj in pod katerimi pogoji sta morala vdreti v stanovanje....

Sem razumel.....in podpisal izjavo da je vse ba svojem mestu (da nista nič premikala in odnesla).....in sta se vidno oddahnila ko sta vidla da ne bo galame z moje strani glede "vloma" (malo wtf glede na to da bi lahko ali reševala življenje ali pa vn nesla truplo)
No pri tej zgodbi zagotovo ne drzi da bi policija prevrtala kakrsnokoli kljucavnico. To naredijo gasilci. Vedno, nikoli tega ni pocela ne policija ne milica.

pri puscanju vode je podlaga za vstop preprecitev nastanka premozenjske skode.

• Všeč mi je
Reactions: Gatto

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
21.185
12.751
113
kod Džej-Zija
Iz zraka naši že nekaj let nadzirajo promet.
Ne vem pa, če lahko kazni talajo. :valjamse:
Glede na to, da se pri nas baje nič ne da.
Pred mnoooogo leti je en frend menda izsilil pešca na stari cesti iz Vrhnike proti Ljubljani. Iz helikopterja so to opazili, javili talni enoti, ki ga je ustavila, in je mastno plačal. Tako da se je dalo že zdavnaj.

• Wow
  • Všeč mi je
Reactions: sad in Gatto

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
16.363
9.455
113
Povej kako se recimo določa v primeru preprečitve samomora?
Če so bili rafali a ne pije vode da uletite za preprečitev le tega?
Pravila so spisana vendar kot vsaka se dajo širše interpretirati in če ste uleteli do Ruparja zgolj zaradi zapisa, pi7du mat3r, da lahko tudi na rafale in preiščete vse!
Pizdu mater….bla bla bla… men se ne da na vsak hipoteticen primer ki se ga povprecen alterjevec spomni odgovarjat.

kot vem so k ruparju prisli na razgovor ne na hisno preiskavo brez odredbe sodisca.

• Všeč mi je

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
16.363
9.455
113
..bom obrnil zadevo glede rafalov. Obmocje je v nadzoru z dronom. Se vidi " akcija" in ker je dolga cev se ga "kvalificira" tretira kot terorizem in streljanje v urbanem naselju. Ker si pragmatik pac zrtev ni...
Ce to ni zadosti za cel pregled obmocja?
In ce se zaradi ponavljajocih zadev so bolj pogosti obhodi dronov tako kot ob meji , ker, pac obmocje velikega varnostnega tveganja" poskodb" prebivalcev obmocja.
Fantje vi nimate opravka s kazenskimi sodisci. Da je nekaj terorizem bo moral potrdit tozilec, ne policist s prebujno domisljijo.

• Všeč mi je

irwin

Guru
13. mar 2008
1.699
527
113
Ce dolgo cev podkrepljeno z dejstvi(fotka,zvok) preiskovalni ne okvalificira kot groznjo visoke kategorije...
Dandanes je cela EU v visjem varnostem rezimu tako da tudi izraz terorizem ni nekaj nenavadnega.
Bom zakljucil v tej temi.

• Haha

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
44.135
5.255
113
No pri tej zgodbi zagotovo ne drzi da bi policija prevrtala kakrsnokoli kljucavnico. To naredijo gasilci. Vedno, nikoli tega ni pocela ne policija ne milica.

pri puscanju vode je podlaga za vstop preprecitev nastanka premozenjske skode.
Mogoče je tako bilo.....od tega je že 15let +/-...

Ko sem jaz tja prišel sta me na hodniku čakala 2 policista in mi pač razložila situacijo.....podpisal sem zapisnik in sta šla....

Ne vem zakaj tega ne bi mogla narest sama? Saj sta bla še OG iz Tacna (proper policista).

• Haha

delavec44

Guru
17. dec 2012
3.313
2.316
113
S čim? Gasilci imajo opremo za vlamljanje (tudi hidravlično). Policisti imajo samo ram pa še to ne kar navadne enote v prtljažniku.

Pa pred 15 leti tudi baterijski vrtalniki niso bili ravno razširjeni.

• Všeč mi je

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
16.363
9.455
113
Ce dolgo cev podkrepljeno z dejstvi(fotka,zvok) preiskovalni ne okvalificira kot groznjo visoke kategorije...
Dandanes je cela EU v visjem varnostem rezimu tako da tudi izraz terorizem ni nekaj nenavadnega.
Bom zakljucil v tej temi.
Ocitno ne sledis temi. Pogovarjamo se o vstopu brez odredbe sodisca.

Pa razumi da meni je vseeno kaj ti verjames (nic osebnega ne mislim s tem), vse kar zelim s sodelovanjem v tej temi, je predstavit realen uvid v situacijo ki je z branjem PR sporocil policije in pravosodja ne bos(te) dobil.

povprecen drzavljan si ne predstavlja kako ta sistem (ne)deluje.

In ti komot se naprej verjames da se to vse da ampak nekdo noce (tvoja pravica), ampak to pomeni da ti zivis z napacnimi podatki in je z mojega gledisca to pac tvoj loss, ne moj. Ne vem kaj je tvoja profesija ampak jaz nimam razloga da bi kljub tvoji smiselni razlagi sam verjel nekaj diametralno nasprotnega.

in zato jaz trdim da ce folk zeli drugacne rezultate kot jih imamo sedaj je potrebno sistem spremenit. Od zakonodaje, prakse odlocanja in tudi razporejanja resursov.

erikson

Guru
25. avg 2007
24.252
7.890
113
Apollo8 kakšno pa je tvoje mnenje o tem, da bi vojska pomagala policiji? Kolikor sem jaz razumel bi pomagali na meji in razbremenili policiste, ker ima PU Novo mesto te dni veliko dela z migranti:

31.10.2025 39 na območju PU Novo mesto, 6 na območju PU Ljubljana
30.10.2025 55 oseb zaradi nezakonitega vstopa na meji z Republiko Hrvaško, vse na območju PU Novo mesto
29.10.2025 72 na območju PU Novo mesto, 5 na območju PU Ljubljana in 3 na območju PU Koper
28.10.2025 44 na območju PU Novo mesto, 3 na območju PU Maribor, 1 na območju PU Ljubljana

Na televiziji so sicer novinarji to spinali da se bo vojska sprehajala po Novem mestu in ostalih krajih (verjetno da bi vzpostavili primerjavo z ZDA).

kalbo

Guru
7. okt 2013
20.367
10.590
113
Ocitno ne sledis temi. Pogovarjamo se o vstopu brez odredbe sodisca.

Pa razumi da meni je vseeno kaj ti verjames (nic osebnega ne mislim s tem), vse kar zelim s sodelovanjem v tej temi, je predstavit realen uvid v situacijo ki je z branjem PR sporocil policije in pravosodja ne bos(te) dobil.

povprecen drzavljan si ne predstavlja kako ta sistem (ne)deluje.

In ti komot se naprej verjames da se to vse da ampak nekdo noce (tvoja pravica), ampak to pomeni da ti zivis z napacnimi podatki in je z mojega gledisca to pac tvoj loss, ne moj. Ne vem kaj je tvoja profesija ampak jaz nimam razloga da bi kljub tvoji smiselni razlagi sam verjel nekaj diametralno nasprotnega.

in zato jaz trdim da ce folk zeli drugacne rezultate kot jih imamo sedaj je potrebno sistem spremenit. Od zakonodaje, prakse odlocanja in tudi razporejanja resursov.
Sistema pa ne bomo spremenili brez sodelovanja širšega spektra politike. Kar pa že po zadnjih par strani teme vidiš, da ne bo šlo. Še tam kjer se strinjamo ne gre brez jebanja v glavo.

• Haha
  • Všeč mi je
Reactions: Matey, sad in Gatto

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
10.044
1.499
113
Titograd
Vsi Romi niso slabi
1000015959.jpg

irwin

Guru
13. mar 2008
1.699
527
113
Mahoney, nimam utvar, se pa strinjam kar si napisal v zadnjem odstavku.
To kar si ze pred casom napisal da bos morda cez cas out od svoje registerske stevilke se ne cudim.

delavec44

Guru
17. dec 2012
3.313
2.316
113

Precej pravljično predstavljena situacija. Zmoti pa zadnji odstavek:

"Pri nas dogovorjenih porok ni, razlaga mama, ki priznava, da pa imajo problem, ko deklice zbežijo v druga naselja zaradi ljubezni. Meni, da je pri tem kriv Center za socialno delo. "Mi damo prijavo, ko deklica zbeži. Policisti jo iščejo, a nimajo moči, da jo pripeljejo nazaj. Center pa pravi, da se deklica lahko sama odloči, kje bo in kaj bo. Tukaj je kriv center, starši si želimo otrok nazaj, center jih pa jih bojda ne more na silo pripeljati, niti za roko prijeti," pravi sogovornica. "

Kako za vraga mladoletnikov ne morejo vrniti staršem?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.992
5.624
113
Ne, ne omogoca. Ok? Evo ti direktnem odgovor - ne omogoca.

Pa bodiva konstruktivna: Kaj pa omogoca?

Policisti imajo ze sedaj zakonsko podlago za vstop v stanovanje brez odredbe sodisca in sicer 53. clen ZNPPol. Tole je:

(1) Policisti smejo brez naloga sodišča vstopiti v tuje stanovanje in druge prostore:

- če imetnik stanovanja to dovoli,
- če kdo kliče na pomoč,
- če je to potrebno za preprečitev samomora,
- če se preverjajo okoliščine, ki kažejo na smrt določene osebe v tem prostoru ali
- v drugih primerih, če je to nujno za zavarovanje ljudi ali premoženja.

Razumem, da bos sedaj rekel "evo zadnja alinea to omogoca". Pa zal ne. Zadnja alinea omogoca da policist vstopi ce so sosedi javili da si streljal z avtomatsko pusko (ne mogoce, da si) in bo policist ob prihodu na kraj tebe z avtomatsko pusko tudi videl skozi okno.

Ce bodo sosedje prijavili da si mogoce streljal niti sodisce ne bo izdalo odredbe za hisno preiskavo. Ker mogoce si tudi ze kdaj koga ubil pa te zato ne moremo na zalogo zapret.

Ce bodo sosedje prijavili da so te videli da streljas z avtomatom se bodo morali podpisati pod zapisnik o sprejemu ustne ovadbe. Ker ce tega ni sodisce ne bo izdalo odredbe. Ker sodisce zeli imeti podatek kdo je prijavil in kaj je videl da lahko to osebo kasneje zaslisi v postopku pred sodiscem. A se da anonimno? Ne, ker je policist samo clovek in se lahko izmisli. To ni moja izjava, to je stalisce slovenskih sodisc in tozilstev.

In ko bo zapisnik podpisan bo policija tozilstvu dala pobudo za izdajo predloga za izdajo odredbe o hisni preiskavi (ne nisem se zatipkal - policija da pobudo tozilcu da ta izda predlog dezurnemu preiskovalnemu sodniku). in cez par dni bo morda izdana odredba in sledi hisna preiskava. Zakaj? ker ce policija ni sama zaznala da mas ti pusko v rokah ne gre za nujnost zavarovanja.

Kar sem sedaj zapisal ni moje stalisce. To je realnost slovenskega pravosodnega sistema, ki v veliki meri kroji kaj policija lahko pocne.

Sicer pa kaj lahko stori preiskovalni sodnik? Lahko izda ustno odredbo za hisno preiskavo oziroma vstop v prostore. Kasneje izda to tudi pisno. Sam sem to dobil dvakrat - enkrat ravno v ciganskem naselju ob izsleditvi iskane osebe, enkrat pa na kraju umora. Oba preiskovalna sodnika sta danes med odvetniki.

In verjamem da ful pase populisticno trdit zadeve in policija nima jajc pa se ne upa pa so picke itd... Ce bi vedeli kok v kurcu sodstvo imamo bi imeli se en 3x vec kriminalcev. Sam da bi folk vedel kok lahko je ene stvari pocet pa se ti ne zgodi nic.
Hvala za pojasnila. Moja laična domneva, da naš pravni sistem že omogoča večino potrebnih orodij seveda izhaja iz tega, da smatram, da je naloga vseh iz proračuna plačanih inštitucij države, da delajo maksimalno v dobro državljanov, sploh ko gre za varnost. Očitno se tu precej motim, zato vprašanje, če bodo večja pooblastila policiji veliko pomagala. Na koncu bo vseeno moralo svoje opraviti še tožilstvo in sodstvo.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
16.363
9.455
113
Hvala za pojasnila. Moja laična domneva, da naš pravni sistem že omogoča večino potrebnih orodij seveda izhaja iz tega, da smatram, da je naloga vseh iz proračuna plačanih inštitucij države, da delajo maksimalno v dobro državljanov, sploh ko gre za varnost. Očitno se tu precej motim, zato vprašanje, če bodo večja pooblastila policiji veliko pomagala. Na koncu bo vseeno moralo svoje opraviti še tožilstvo in sodstvo.
Bodiva realna - tvoja domneva izhaja iz tega da je sistem ze vzpostavil vse potrebne okvirje za delovanje pravil za vse. Pa jih ni. Tu se zalomi.

• Všeč mi je
Reactions: sad

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
16.363
9.455
113
Apollo8 kakšno pa je tvoje mnenje o tem, da bi vojska pomagala policiji? Kolikor sem jaz razumel bi pomagali na meji in razbremenili policiste, ker ima PU Novo mesto te dni veliko dela z migranti:
Moje mnenje in predlog je ustanovitev 4 rodu vojske - zandarmerije ki bi z 800 pripadniki prevzela naloge vzdrzevanja JRM in pomagala na javnih shodih itd… lahko na 30 straneh razdelam zadevo sam naj jo vsaj kdo prebere. Sit sem ze pisanja in sestankov z direktorji ki nato peljejo zadeve v skladu s politiko in ne stroko

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N