Okužba ?

cat

Pripravnik
3. sep 2007
838
21
18
Sem nameraval danes dryhoppat, ampak... Fermentor po 10-tih dneh izgleda rahlo nenavadno.

Sicer je vonj popolnoma normalen, barva in okus tudi, le v kozarcu je (tudi po treh odlitih) prisotnih nekam veliko grudic, ki spominjajo na kvas. Saj vem, da je zadeva za v kanalizacijo. Rad bi le razčistil pri sebi, kaj sem naredil narobe.

Fotografija vsebine fermentorja je na spodnjem linku (linki do clouda ne delajo direkt)

klik

Postopek čiščenja in razkuževanja opreme je tak kot vedno, uporabljam Starsan. Kakšna ideja kje sem ga usral ?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
13.365
1.046
113
Po sliki ni nekih tipičnih znakov okužbe videt. Zgleda kot sprijet kvas ki plava po vrhu v kombinaciji s kakšnimi ostanki beljakovin. Mogoče rabi še nekaj časa da se posede, vsekakor nebi zlival še v tej fazi v kanalizacijo ker mogoče ni nič vse skupaj. Kateri kvas je bil uporabljen?
 

cat

Pripravnik
3. sep 2007
838
21
18
Za spremembo Lallemand Nottingham, ponavadi uporabljam Safale S-04. Lahko da je vzrok tudi Irish moss, na katerega vse prevečkrat pozabim. Kakorkoli, malo sem pač pokeraša. Jutri hladno hmeljenje in čez ~5 dni upam na najboljše.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
613
27
28
Če fermentiraš na višji temperaturi, ali ne počakaš dovolj dolgo ostane nekaj kvasa na površini. Vsaj jaz imam take izkušnje. Ni pa nekega pravila. Sem imel že 1cm debelo, dokaj kompaktno plast po 4 tednih na površini (S04), se nikakor ni hotelo posest na dno, pa s pivom ni bilo nič narobe.
 

cat

Pripravnik
3. sep 2007
838
21
18
Temperatura med fermentiranjem (zaenkrat še) ni kontrolirana in se giblje nekje med 17 in 24 stopinjami, odvisno od letnega časa in vremena ;-) Ampak dokler mi je to hobi/strošek, ne pa zaslužek, nekako ne vlagam gore denarja.

Hvala vseeno za namig. Zaenkrat pustim tako kot je in se pustim presenetiti.
 

cat

Pripravnik
3. sep 2007
838
21
18
Do roba je še kakšnih 30cm. Ugotavljam, da bi lahko res bila neka finta s tem kvasom, s S-04/S-05 tega nisem opazil. Ponovim vajo ta teden, pa da vidim...
 
Nazadnje urejeno:

Chuck

Pripravnik
12. feb 2016
59
0
6
Pri meni podobno izgleda kadar uporabim Irish moss. Takrat se kvas sprime v takšne kepe. Ne izgelda pa tole okužba.

Pusti 2-3 tedne v fermentorju in tudi to bo potonilo na dno.
 

cat

Pripravnik
3. sep 2007
838
21
18
Hmm... zanimivo. Res sem uporabil Irish Moss, ampak v kombinaciji s S-04 tega nisem opazil. Danes sem hladno hmeljil, v petek bo zrelo za polnitev. Pa da vidimo... Tole se mi je zdaj zgodilo drugič. Prvič sem brez razmišljanja zlil v kanalizacijo, dobro da sem tokrat poiskal drugo mnenje ;-)
 

erck

Zelenc'
18. sep 2015
15
0
1
Bom kar uporabil tole temo

Torej, delal sem Rusian imperial. V primarcu je vrel en mesec, nato pa še zorel v sekundarcu 2 meseca. Pri flaširanju sem opazil da se je na vrhu nabrala nekakšna "smetana". kosmatih dlačic ni bilo videti, Vonj je bil OK, pa tudi v okusu ni bilo čutiti nič nenavadnega. Pivu sva dodala še v rum namočeno vanilijo, in ko sem to zlil notri, se je "smetana" razbila, kot da je kompaktna. Bi bil to lahko znak okužbe?

Slike: https://imgur.com/a/JaczG
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik erck pravi:
Bom kar uporabil tole temo

Torej, delal sem Rusian imperial. V primarcu je vrel en mesec, nato pa še zorel v sekundarcu 2 meseca. Pri flaširanju sem opazil da se je na vrhu nabrala nekakšna "smetana". kosmatih dlačic ni bilo videti, Vonj je bil OK, pa tudi v okusu ni bilo čutiti nič nenavadnega. Pivu sva dodala še v rum namočeno vanilijo, in ko sem to zlil notri, se je "smetana" razbila, kot da je kompaktna. Bi bil to lahko znak okužbe?

Slike: https://imgur.com/a/JaczG
Jp... Čimprej na hladno pa čimprej spit dokler se še ne pozna na okusu.
 

si30n

Pripravnik
6. jun 2014
119
3
18
Sorry, res je. Klasična okuzba, ampak glede na to, da je RIS, hitro spit, bo počasneje degradiralo pivo.
 

pocast

Fizikalc
13. maj 2014
1.762
47
48
Sam nebi bil tako črnogled.
To kar imaš je biofilm, nekakšna zaščita mikroorganizmov pred zunanjimi dejavniki. Sedaj kaj je v kulturi je težko reči...lahko so divje stvari, lahko pa tudi čisto kulturne zadeve. Sam sem podobno doživel pri saison sevu, pa za sedaj ne kaže znakov okužbe, je pa resda pri saisonu to ni težava, ker je že po naravi na meji :D
Predlagam sledeče: čim manj mencato posodo in sflaširati. Zadnji cm pusti, ker če boš naredil prenos viofilma v steklenice, boš imel pitem tudi tam na vrhu podobno zadevo. Izogibaj se oksidacije v flaškah (prej jih prepihaj z co2) pa po končanjem zorenju, jih daj na hladno. Za risa okžit, moraš res bedarije delat, tako da nebi stran zlival oz. Popil celega fermentorja v enem dnevu...;)
 

erck

Zelenc'
18. sep 2015
15
0
1
hvala!
sva sflaširala, potem bova pa počasi probavala :D ko bo postajalo sumljivo bomo pa spili.
 

pocast

Fizikalc
13. maj 2014
1.762
47
48
a je pir okužen ali ne težko rečem.
Tole kar plava je definitivno kvas, ki bo s časom potonel.
Kaj pa okus, pa fg (je stabilen)?