Okolju prijazni avtomobili

Steve

Guru
13. avg 2007
10.894
3.124
113
Spet, kdo smo mi? Ne recem, da ne bi bilo možno, da se me preprica v 10k€ svojega denarja, da ga dam državi, da nekaj zgradi. Ampak tisti dogovor bi vam bil še manj všeč. Narejeno ne bi bilo nic, stroski bi sli pa se malo gor.

"Mi" smo seveda evropa, ne ti in jaz.

2 primera:

All in EV, prepoved ICE
All in eko štrom, prepoved vrtanja, fracking, ugašanje TE, zapiranje rudnikov,....

Zadnji primer Poljska: odkrili pred obalo ogromno nahajališče nafte. Švabi, ki so blizu, takoj v luft in se že trudijo za blokado preko centralkomiteja v bruslju

Najbolji

Guru
20. feb 2008
6.091
1.362
113
Pa sam še to na
Poglej, ti si tipični primer evropskega razmišljanja. Ali A, ali B. Ali črno, ali belo.
Torej ali samo veter in sonce, ali pa all in dino sok.
Ali EV, ali ICE.

Ok, to se razumem. Čeprav, ko sem pred leti slišal, da se je Nemčija odločila zaprt svoje nuklearke sem bil šokiran pa kar mal nahajpan češ, krucefiks so frajerji ajde da vidmo, kako jim bo ratalo v bistvu pa kar nisem verjel, da bo res. Pokazalo se je, da je res ampak da jim tokrat ni uspelo... podobno k minhenski prehod na OSS pred dobrim desetletjem. So riskiral, popusil in se nekaj naučil. Prepričan sem, da bojo nardil zadano, samo cena bo huda.

Ce bi bil jaz takrat v njihovi koži bi nuklearke postopno odklapljal, sorazmerno s pridobljeno sončno, vetrno etc... energijo. Ti so pa kar direkt odklopil in šli na česke, poljske termo elektrarne. Kako računico so mel, ne vem ampak jebiga, kdo sem jaz. Kar se tega tiče bom še enkrat napisal, kar sem že nekajkrat: sonce nam dejansko pošilja več kot dovolj energije, samo na žalost smo glupi, prepožrešni, leni etc... Poleg vsega pa tam kjer bi morala biti, ni volje, da bi se sploh kaj razvijalo. Treba je prvo do konca scuzat kar imamo zdaj na voljo, potem pa folk na hitro prefukat na nove tehnologije. Ne glede, da vidmo, da smo cist zabredl, kar se narave tiče (posledica oil based industrializije). In potem imas kar se sedaj dogaja, eni pizdijo, drugi opevajo, tretjim se cist zameri... Prehod bi moral biti pocasen, zmeren, preprican sem, da bi nasli super resitve in bi tranzicija uspela na polno. Kot so se zdaj lotili je pa katastrofa za marsikateri ego, kar se vidi v praksi, sploh tukaj. Eni, kot npr. jaz bi novitete pograbili prej, drugi kasneje, tretji nikoli in bi odmrli v svojem svetu... Ta novi bi pa vsi sli na novo, sploh ne dvomim. In bi bilo vse ok, trenutno je pa stihija... Ampak kakor bo, bo ok, samo da ne bo vojne :p

CLIO15

Guru
1. nov 2007
15.994
5.678
113
Ja po novem bomo imeli vsi pri bajti baterije...

Tak nekak so si to predstavljali.
Sem bil lani v enem apartmaju v Italiji.
Pa je bila sončna in Huawei baterija.
Pa sem malo gledal kak to funkcionira in sma bila lahko rečem vsak dan samooskrbna.
Klima laufala,
Bojler na elektriko klasika. Kuhanje pa pralni stroj..
Pač tisto kar si lahko si delal podnevi.
Če si moral kaj skuhat zvečer si pač skuhal.
In vsako jutro te je pričakalo cca 20% še v bateriji.

Ja bil sem junija.

Ampak glej, temu se je sigurno izplačalo če gledaš da pozimi ni ravno dosti turistov na Sardiniji.

• Všeč mi je
Reactions: Najbolji

Najbolji

Guru
20. feb 2008
6.091
1.362
113
Baterija ze, samo to naj postavlja skrbnik / operater omrežja. Ker v nasprotnem jih ne potrebujem. Kupim, montiram naj baterijo, da mi bojo pol ceno nabil pa ne vem kaj si spet zmislni, da bojo mejni primeri, ko nas lahko cuzajo (like famozni bloki, ki so jih uvedli, da elektro podjetja ne ostanejo brez dnarja, revcki) pa se nam smejal v faco? Tega res ne mislim nardit, mi je najbolje, da ostanem kot je. Če že baterija, bo Teslin Powerwall v kleti in ne bojo nič vedli. Drugace pa sem zivo preprican, da bufferje mora postavit operater, saj so del omrežja in s tem največ pridobi prav on. Dost je tega, ko jim vse mi nardimo, ostane pa njim. Elektro omarco, stevec kupis, montiras sam, elektro ti pol samo priključi kable gor, zaklene in da podpisat papir, da je omarca njihova. Mislim, da je skrajni cas, da se neha s to prakso... Ko bojo sami investiral bojo tud drgac gledal na vse. Zdaj pa samo, ni dnarja, ne morejo... a profiti, plače v nebo. Čeprav, to je taka mafija, da bo še trajalo, da se kaj nardi v tej smeri...

• Všeč mi je
Reactions: CLIO15

CLIO15

Guru
1. nov 2007
15.994
5.678
113
Ocena računa za Gaxa (Sardinija) – 6 kW in približno 150 kWh/mesec
Predpostavke
Poraba: 150 kWh/mesec (1.800 kWh/leto)
Moč: 6 kW
Dobavitelj: Gaxa (lokalni sardinijski ponudnik)
Najpogostejša ponudba: Luce Casa Zero Spread (PUN + 0 €/kWh + fiksni mesečni prispevek 13,90 €)
Alternativa (samo online): Luce Casa WEB z fiksnim prispevkom 9,90 €
Trenutni PUN (avgust 2026): približno 0,17–0,18 €/kWh (uporabil bom 0,175 €/kWh)
Približna mesečna struktura računa (Luce Casa Zero Spread)
Postavka
Znesek (približno)
Energija (PUN × 150 kWh)
26,25 €
Fiksni prispevek Gaxa
13,90 €
Transport + upravljanje števca (fiksni + moč 6 kW)
12–14 €
Spremenljivi del omrežja + sistemske dajatve
7–8 €
Skupaj pred davki
≈ 60–62 €
Davek (IVA 10 % + trošarine)
≈ 7–8 €
Skupaj z davki
≈ 67–70 €/mesec
Letna ocena
Približno 800–840 €/leto (z davki)
Z Luce Casa WEB (9,90 € fiksno)
Mesečno približno 63–66 €
Letno približno 760–800 €
Pomembne opombe
Pri 6 kW je quota potenza opazno višja kot pri standardnih 3 kW (to je glavni razlog, zakaj je fiksni del višji).
150 kWh/mesec je zelo nizka poraba (tipična sardinijska družina porabi 200–250+ kWh).
Cena se mesecno spreminja z PUN-om. Če PUN pade na 0,15 €/kWh, se račun zniža za približno 3–4 €/mesec; če se dvigne na 0,20 €, pa se zviša za podobno.
V račun so vključene vse regulirane postavke (ARERA), ki so enake za vse dobavitelje.

Zanimivo je 3kw priključna moč.

To še skuhat ne moreš

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.479
9.644
113
Za tak apartma (Utenza Domestica Non Residente) z mesečno porabo 400 kWh bo skupni račun znašal med 135 in 160 evri na mesec (kar pomeni od 270 do 320 evrov za dvomesečni račun).

V nadaljevanju je natančen izračun, kako se ta znesek sestavi:
Izračun računa za apartma (400 kWh/mesec)

Fiksni stroški (brez porabe): ~ 26,50 €
Oneri di sistema, omrežnina, moč priključka 3 kW in strošek trženja dobavitelja.

Variabilni stroški
(400 kWh × cca 0,26 €/kWh): ~ 104,00 €
Cena energije: ~ 62,00 € (pri trenutni borzni ceni / PUN okoli 0,155 €/kWh).
Sistemski in omrežni stroški na kWh: ~ 17,20 € (0,043 €/kWh za nerezidente).
Trošarina (Accise): ~ 9,10 € (fiksno 0,0227 €/kWh brez olajšav).
Izgube v omrežju: ~ 15,70 € (cca 10 % na ceno energije).
Davek na dodano vrednost (10 % DDV): ~ 13,05 €

Skupni mesečni strošek: ~ 143,55 €

A italijani placujejo 2mesecne racune? Ne vem, dala sem 400kwh/mesec. Ce je polno zaseden pa gostje ravno ponavadi ne gledajo na vsak kwh in je vse na elektriko (kuhanje, sv in klima), najbrz nisem pretiravala s 400kWh/mesec?

Gor je en dal 150kWh/mesec :oops1:
Resno? Samo tok, ce je vse na strom?

CLIO15

Guru
1. nov 2007
15.994
5.678
113
Ce si 'fuknjen' za marsikoga pa daš na streho še dva, tri kvadrate navadnih kolektorjev za gretje SV (bojlerja) in ti še to odnese sonce. Poraba potem je dosti nizja, seveda na sončne dni. Se kar pozna skozi leto.
Te je enostavneje dva solarna panela pa en nizkonapetostni grelec.

Nemci imajo to, pa na Aliju sem tudi videl

cnpod

Fizikalc
20. okt 2013
882
155
43
Nabavil vetrno turbino v kombinaciji s par PV paneli za "odkrivanje" tople vode pozimi, pa da vidimo kaj bo nastalo.