Okolju prijazni avtomobili

luka51

Guru
16. avg 2007
15.638
6.973
113
Ja samo s tem ne rešiš problema omrežja. Še vedno more bit zadaj TEŠ NEK in podobno. Kaj pa če tega viška proizvodnje nimaš? Ne glede na to kdaj forsiraš ali porabljaš omrežje more bit sposobno delovat 100% brez tega. Pa magari mamo na vseh strehah v državi panele. Še vedno bi bila potreba bo JEK enaka kot če ne bi imeli niti enega panela.

luka51

Guru
16. avg 2007
15.638
6.973
113
Vse ok. Ampak zakaj bi ga, če lahko koristimo jedrskega? Zakaj delat dvojne stroške s paneli, ki so neprilagodljivi.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.894
3.124
113
Saj zato bi se pa moralo forsirati porabo ko je višek proizvodnje.

Zakaj je za vas ekologe vse, kar diši na eko, potrebno prisiliti, forsirati in subvencionirati?

Da ti jaz odgovorim: ker je vse skupaj inferiorna tehnologija. Brez prisile in free money se jutri sesede. Dobre tehnologije ne potrebujejo tega, so prepuščene trgu

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo

MrDaco

Guru
11. sep 2007
15.024
9.141
113
Eno stvar je treba razjasnit. Vsi, ki mislite, da ste samooskrbni z elektrarnami pa baterijami pa to. V bistvu niste ne. ker za vse kaj imate na strehi more bit zadaj backup v obliki neke druge vrste elektrarne. Res, da v določenem obdobju lahko pokrijete vso porabo elektrike iz lastne proizvodnje, ampak za vas more bit še vedno omrežje dimenzionirano kot, da te proizvodnje nimate. O samooskrbi lahko govorite edino takrat, ko do vas ali od vas ni potegnjenega kabla.
Torej koliko od vas je dejansko samooskrbnih?
Samooskrbrn je samo darjan s svojo teslo. Ostali bolj ali manj vemo za kaj se gre. :)

wilburxxx

Guru
29. sep 2010
6.125
-474
113
Kolk je življenska doba baterije?
Me zanima kolk EV bo še na cesti po 15 letih uporabe? Med oldtaimerjih jih verjetno ne bo?

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.994
14.634
113
cez 15 let boš dobil kakšno baterijo boš hotel, verjetno za nek normalni dinar. In ne padat na fore proizvajalcev, ki hočejo za neke male baterije cca 33k€ pa take fore... (ford explorer) to so bleferji in jih bo sistem izpljunil.

Ne si belit glavice, kaj bo čez 15 let.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
10.768
11.971
113
EU
Bolj jasno in se veckrat tezko napisem, da je v ozadju zgolj in samo ekonomika. Za vse vpletene.

In zdaj ko se pocasi odmikamo od lazne skrbi za omrezje, gremo na ekonomiko. Za vse je v ozadju ekonomika... Pa recimo bobu bob. Drzavi je kratko malo tudi vseeno za zeleni prehod, je pa morala. V sklopu vecje slike je pac morala, da ne bi izgubila drugje vec. In zdaj smo tle... Treba najti financerje... Treba najti nacin, kako nekoga z denarjem prepričati, da ga zapravi kot ona želi in ne kar nekje drugje in je treba ponuditi nekaj v zameno, seveda. Cajti nacionalizacije so mimo tudi takrat, ko ne paše. In treba je dati toliko, da se bo one z denarjem prepiricalo in manj, kot bi stalo drugace, ker sicer nima smisla. Brez tega, da se najde način kako zapraviti tuj denar, pa bi vsi uporabniki, vkljucno s teboj, placevali se vec. Resujem karkoli? Usput mogoče, v prvem planu pa res ne. Ampak to je definicija dobrih resitev. Dejmo nagruntat neki, da bomo vsi nekaj od tega imeli. Kaj se zgodi, ko bi samo jemal na racun nekoga drugega pa zdaj gledamo lahko recimo v evropski avtondustriji in storitveni dejavnosti nasploh. Na lazno moralo palijo in jo zagovarjajo tisti, ki je ne morejo ali nočejo sfinancirat, ampak cakajo na druge. Ker pa seveda potem dobijo manj nazaj, je pa vse narobe. Tako da ne, pol klinca me briga, a je zate ceneje ali drazje, če je zame ceneje. In v tej zgodbi, ker je zame ceneje, je tudi zate, pa me spet to ne zanima. Samo trapat kdo komu kaj plačuje, se gre pa tudi lahko drugam. In to so dejstva na koncu dneva.

Na koncu se pa itak, kot vedno, kregajo kmetje na sahovnici med seboj... Cista zmaga. To je pa res dodana vrednost vsake reci. Divajdnkonkr.
Precej konfuzno napisano...

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
22.625
15.172
113
kod Džej-Zija
In po drugi strani je uporabnik kup energije podaril dobavitelju (ker viški pač gredo dobavitelju) ... Torej je subvencioniral dobavitelja
Ali pa je namerno nažgal vse mogoče porabnike samo zato, da kupa energije ne bi podaril dobavitelju. Kar nekateri počnejo čisto brez slabe vesti. Taisti uporabnik lahko vedno prekine net metering in gre na klasično komercialno tarifo. Pa vendar tega nihče noče? :sprasujemse: :sprasujemse: :sprasujemse:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
20.026
1.484
113
Ali pa je namerno nažgal vse mogoče porabnike samo zato, da kupa energije ne bi podaril dobavitelju. Kar nekateri počnejo čisto brez slabe vesti. Taisti uporabnik lahko vedno prekine net metering in gre na klasično komercialno tarifo. Pa vendar tega nihče noče? :sprasujemse: :sprasujemse: :sprasujemse:
Za vsakega takega jih obstaja precej večji kup, ki so podarili energijo ...

sass

Guru
1. sep 2007
5.372
1.009
113
In po drugi strani je uporabnik kup energije podaril dobavitelju (ker viški pač gredo dobavitelju) ... Torej je subvencioniral dobavitelja
mislim da vrednost podarjenih presežkov energije, ki se običajno pojavijo takrat, ko sije sonce in so povsod presežki ter posledično njihova vrednost nizka ali celo negativna, še zdaleč ne pokrije razlike v ceni med oddano in prejeto energijo

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.479
9.644
113
Še vedno: zakaj imajo net metering, če se ne splača?

Seveda se. Moral je biti naštelan tako, da se. Splaca se meni, splaca se drzavi in bog pomagaj, splaca se tebi, čeprav tebe nihce kaj dosti ni imel v mislih. Jaz denarja svojega drugace na dam, drzava pa kje svojega dobi? Ti res mislis, da placujes vec, kot ce bi Slovenija morala tisto administrativno elektriko placevati, kjer se ne pretoci niti kWh in bi tvegala poleg se kohezijska sredstva. Ali da bi placeval manj, ce bi sama s proracunskih kapitalom zgradila nekaj (kako nam ze gre s ta drugo jedrsko), kakor drzava hitro in smotrno gradi. Ali najmanj verjetna moznost od vseh - da bi jaz kar dala teh 10k€, kolikor sem zdaj bila pripravljena dati v tole shemo za obljube in narodov blagor, ne da bi se mi splacalo?

Kar najbrz odgovori tudi na vprašanje, zakaj si delamo dvojne stroske s SE. Kdo smo mi? Tisti, ki tole sprasuje, je bolj malo dal za tale spas in manj, kor bi sicer, kaj sele dvojno.

In pa se na eno. Zakaj nismo samooskrbni? nikdar ne bomo. Trenutno se res ne splača, smo pa eni sicer malo blize kot drugi temu, da ne bi bilo veliko treba, ce bi se spacalo. Ampak tudi ne bomo, ker ne bomo smeli. Tudi danes je v svojo luknjo ceneje srat, ampak ne smes. Ker je treba za komunalno infrastrukturo nekje dobiti denar. Tako da nikdar ne bomo samooskrbni...

P.s. se pa strinjam, da bi kamot lahko sneli dol s tele zgodbe izraz "samooskrben". Tako ni bilo niti zamisljeno, niti zastavljeno, niti izvedeno. Gre za marketinški izraz, ki premišljeno izbran za ljudi, na katere cilja, ampak je neustrezen.

kalbo

Guru
7. okt 2013
22.002
11.435
113
Samooskrbna na sonce ti ne boš, maš prevec porabe pozim. Tako da kaj dosti bližje temu od mene nisi. Sem lahko prej jaz samooskrben kot ti. Kot rečeno, ni težak račun, seštevanje in množenje.

• Haha
Reactions: jonny77

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.479
9.644
113
Samooskrbna na sonce ti ne boš, maš prevec porabe pozim. Tako da kaj dosti bližje temu od mene nisi. Sem lahko prej jaz samooskrben kot ti. Kot rečeno, ni težak račun, seštevanje in množenje.

Res ni... Nekdo, ki nima enega lastnega vira energije in ima bistvno vecje potrebi po njej, je izracunal z ajnfah matematicnim izracunom, da je bolj samooskrben kot jaz, ki imam dva in bistveno manjse potrebe. Se dobr, da ne znam racunat. Ce bi znala na nacin kot ta pametni, bi mi bilo hudo...

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
22.625
15.172
113
kod Džej-Zija
Jabe, praviš, da se ti net metering splača. Zakaj? Ker je tvoja nabavna cena subvencionirana. O tem se prepiramo že ves čas. Je ali ni subvencija? Je.

Skrb za omrežje: zanj skrbi elektro, jaz pa pri sebi pazim na racionalno porabo. Sem enostaven odjemalec. Ti imaš TČ, EV in sončnico. Zato nisi tako enostavna odjemalka. Ti to očitam? Ne. To so dejstva, ki jih samo naštevam. Je zaradi tega dražja omrežnina? Da, ker je bilo treba omrežje posodobiti in prilagoditi. Si zato kriva ti? Ne, v vsakem primeru bi bilo to potrebno zaradi spreminjajočih se navad in zahtev družbe. Se razburjam zaradi cene elektrike ali omrežnine? Sploh ne, za oboje porabim minoren del svojih prihodkov. Me druge stvari bistveno več stanejo.