Okolju prijazni avtomobili

Steve

Guru
13. avg 2007
10.847
3.058
113
Tocno tak. Za teslase je vseeno. Rizik je tistih 250€ ali koliko evrov. Kitajc ne jamra, ampak se prilagodi, Evropejec jokca, ker ne more vec nategovat, modela pa ne bi spremenil. Ne vem, kako je sicer danes, ampak odstopiti od nakupa nekega evropskega avta pred leti ni bilo tok poceni.

Kamot, ampak izkusnje s SE bi te lahko naučile, da se pri nas breme deli na vse, na vecino malo vec. Imaš moznost izenacenja evjev z ICE. Ni bonitet, no olajsav, ni enake cene cestnine, pa ddv... Sploh ne vem, ce se zavedaš, kaki denar je to. 2centa na km je smesno v primerjavi, ko se slovenec kaj dosti ne vozi. 260€ na leto pri povprečnih 13kkm/leto. Na koncu pa se to ne bo - ove in spte sta sla gor, ker to je bilo premalo pobranega... Ampak ne za Salrnike, mi ne placujemo tega. Samo ostali. Tako se pa pri nas luknje fila.

Gimnastične zmožnosti države so neskončne. Kreativnost pa raste premosorazmerno z luknjo v financah. Če ti zdaj plačuješ premalo, to ne pomeni da boš čez 2 leti palčevala enako premalo.
Ne pozabit, zdaj se moramo oborožiti do zob, ker rus bo vsak čas v Madridu baje.
Od kot denar? Samo 2 opcije: puf ali molzenje raje. Dvignit davke na delo ni opcija, zato obstajajo bolj kreativni viri. Davek na cuker, čike, pomfri....

• Všeč mi je
Reactions: sajkek in Samo Svoj

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.799
14.505
113
skoraj bizarno, da je takšna nefleksibilnost in da se ne pride naproti kupcu... iz tega razloga ni šanse da dam priložnost takšnemu prodajalcu ali v tem primeru VW...

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.947
5.254
113
Baje je "smrtna vojna" med posameznimi Porsche Slovenija prodajalci.

Včasih se spomnim ko smo Jetto za fotra iskali je Porsche Maribor javil meni, da je ena na lagerju nekje na JZ SLO in da naj gremo h Kurniku v Lenart naročit, on pa bo poskrbel, da bo hitro pri nas.
Lepi časi. ;)

Olajševalna okoliščina - moj oz. ženin edini VW je bil hrošč davnih 30 let nazaj, pa dva DKW sta bila pri hiši in to je to od koncerna.

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.349
9.514
113
Od kot denar? Samo 2 opcije: puf ali molzenje raje. Dvignit davke na delo ni opcija, zato obstajajo bolj kreativni viri. Davek na cuker, čike, pomfri....

Mi izberemo 3jo. In to je puf IN molžnja. Molze se pa pri nas matematicno. Torej vedno cimvecjo maso, da se vsakega sokidarno čimmanj obremeni, skupaj pa veliko pobere. Kot ugotavljas, evjev je na cesti pri nas 2%. Tu ni kaj dosti pobrati, ze ce nehas subvencionirart. Zvijalo se bo roko ostalim 98%. Tako se to mi gremo. Zmeraj.

Me smes se ogrevat direktno na strom 1:1 - razen ce imas SE...
Ove + spte je treba dvignit - razen ce imas SE...
Pri nas gremo tako daleč, da ne le, da ne obremenimo vseh 100% enako, ampak onih 98% bolj... Pac se en bonbonček za trend, ko ga zelis vpeljat.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
56.622
7.642
113
Carine so že navite koliko so lahko, dumping se že dogaja, kar poglej cene.

Evropa je zaspala..merklova je fse zajebala s temi rusi, potem pa še z šparanjem pri odpiranju rudnikov, ipd.

Wake up call je prišel zadnji čas.

Clancy

Majstr
20. avg 2007
941
452
63
Po moje, vzpodbude za nakup EV, kar naenkrat ne bodo ukinili na nulo. Morda bo v kakšni drugi obliki, če ne kot je bilo do sedaj. Res pa je, da ne v takšni višini.

Kaj menite ostali?
Sem eden izmed tistih, ki ima avto naročen, plačana ne tako majhna ara, Dobava oktobra.
Me ma, da bi skenslal naročilo, saj avto še ni v proizvodnji in vzel bencinarja.

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.799
14.505
113
Jaz menim, da bo nekaj časa kar nula, dokler se mogoče kakšnega instrumenta kje ne pogrunta, ali pa če bo kakšna Evropa talala. Naša država nima niti evra za te stvari, svojega denarja... niti še za kaj bolj pomembnega. Vse se je zapravilo za naprej in nazaj.

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.349
9.514
113
Zdaj, v glavi imam, da je drzava prispevala 2/3 za te subvencije, evropa pa 1/3. Jasno je, da bo nekaj subvencij manj oziroma bodo nižje, od ciljev postavljenih od EU, pa bo odvisno kake. Glede na zadnji razpis domnevam, da se gleda tako kot povecini mi tu pocnemo. Stevilo registriranih avtov. To potrjuje dejstvo, da so nazadnje omejili subvencije za drazje avtomobile in zvisali za cenejse. Ta trend se bo nadaljeval, ce hoces cimvecje stevilo EV na cesti.

Po moje bodo gruntali v tej smeri in preračunali, koliko avtov je treba, koliko je denarja plus malo rezerve... Sem pa sigurna, da ko pride nov razpis, bo veljal tudi za nazaj. Vmes ne bo luknje...

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.799
14.505
113
mene je presenetla retorika odgovornih, glede na novice, da to se končuje in potem nimamo pojma kaj bomo.
Kaj pa strategije in ne vem še kaj... ko neka bantu drzava smo res.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.847
3.058
113
mene je presenetla retorika odgovornih, glede na novice, da to se končuje in potem nimamo pojma kaj bomo.
Kaj pa strategije in ne vem še kaj... ko neka bantu drzava smo res.

Mogoče je na tem mestu smiselno omenit, da so evji čisti politični projekt s ciljem rešit svet?

Kako lahko ob tej predpostavki, ki temelji na wishful thinking in ne na hard facts, pričakuješ bilokakšno strategijo?

• Všeč mi je
Reactions: BLABLABLA

Steve

Guru
13. avg 2007
10.847
3.058
113
Zdaj, v glavi imam, da je drzava prispevala 2/3 za te subvencije, evropa pa 1/3. Jasno je, da bo nekaj subvencij manj oziroma bodo nižje, od ciljev postavljenih od EU, pa bo odvisno kake. Glede na zadnji razpis domnevam, da se gleda tako kot povecini mi tu pocnemo. Stevilo registriranih avtov. To potrjuje dejstvo, da so nazadnje omejili subvencije za drazje avtomobile in zvisali za cenejse. Ta trend se bo nadaljeval, ce hoces cimvecje stevilo EV na cesti.

Po moje bodo gruntali v tej smeri in preračunali, koliko avtov je treba, koliko je denarja plus malo rezerve... Sem pa sigurna, da ko pride nov razpis, bo veljal tudi za nazaj. Vmes ne bo luknje...

Te male mestne konzerve aka twingo bi bilo smiselno subvencionirati. Pri 3 tonski suv kanti za 50k pa pri najboljši volji ne vidim smisla v subvencioniranju

• Všeč mi je
Reactions: aljoman in sajkek

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.799
14.505
113
Mogoče je na tem mestu smiselno omenit, da so evji čisti politični projekt s ciljem rešit svet?

Kako lahko ob tej predpostavki, ki temelji na wishful thinking in ne na hard facts, pričakuješ bilokakšno strategijo?
kaj pa vem...sicer na drzavni ravni seveda je to politični konstrukt...ampak od daleč pa niti ne izven političnega okvirja...

EV avto je enostavno danes boljši v skoraj vseh ozirih od ICE v povprečni rabi. Par let nazaj mogoče še to ni bilo tako, danes pa z lahkoto že lahko rečemo tako.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.947
5.254
113
Sredstva, ki se zbirajo za obnovljive vire energije se koristijo za te namene. Torej malo pri štromu, benzu, verjetno kaj od eko kuponov,...

Zdaj je pa odvisno, ali porabimo to za 10.000 avtov ali pa za en obrok kredita za JEK 2. ;)

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
56.622
7.642
113
Tesla semi kmalu na polno v evropi? čez 10 let pa pridejo še kitajci :)

Tesla is taking another major step toward bringing the Tesla Semi to Europe by expanding its commercial vehicle team in France, following earlier activity in Germany. The company has appointed Jean-William Dubal as Business Development Manager for the Tesla Semi in France, signaling that preparations for European sales are gaining momentum. Built for high-volume production near Gigafactory Nevada, the refreshed Tesla Semi offers 325-mile and 500-mile range options, a three-motor drivetrain, advanced safety systems, and a modern driver-focused cabin. With real-world fleet experience already underway in North America and only minor modifications needed for European regulations, Tesla is targeting initial European deliveries around 2027. The expansion shows Tesla's ambition to electrify freight transport on both sides of the Atlantic.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.681
4.924
113
Tesla semi kmalu na polno v evropi? čez 10 let pa pridejo še kitajci :)

Tesla is taking another major step toward bringing the Tesla Semi to Europe by expanding its commercial vehicle team in France, following earlier activity in Germany. The company has appointed Jean-William Dubal as Business Development Manager for the Tesla Semi in France, signaling that preparations for European sales are gaining momentum. Built for high-volume production near Gigafactory Nevada, the refreshed Tesla Semi offers 325-mile and 500-mile range options, a three-motor drivetrain, advanced safety systems, and a modern driver-focused cabin. With real-world fleet experience already underway in North America and only minor modifications needed for European regulations, Tesla is targeting initial European deliveries around 2027. The expansion shows Tesla's ambition to electrify freight transport on both sides of the Atlantic.
Sej ne da že veliko slovenskih transportnih firm testira eKamione, tudi take "prave" ne tiste smetarske ipd. ki so že nekaj časa na voljo na elektriko.

Recimo pri Mercedezu v naši podalpski deželici si ga lahko že nekaj časa naročiš.

cnpod

Fizikalc
20. okt 2013
821
140
43
Je mogoče kje videti dejansko stanje porabe subvencij po razpisih za subvencioniranje EV? Me zanima če bo res že v drugi polovici avgusta vse počrpano?