Okolju prijazni avtomobili

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.473
901
113
EU
Priznam ni se mi dalo samemu iskati relevantnih podatkov, tako da umetna inteligenca to the rescue:

• Švedska izjava: številke se ujemajo z MSB, a “20×” je metodološko vprašljiv, ker MSB EV števec izloča požige in ni popolna statistika, medtem ko ICE številke pogosto vključujejo požige in širše definicije.
  • Avstralija izjava: EV del (0,001–0,002%) je razumno utemeljen na globalnih številkah; ICE del (0,1% in 50–100×) je bistveno manj robusten.

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.473
901
113
EU
Jp, preprosto moram vedno prefiltrirat vaše komentarje EV fanatikov in jih prizemljiti, da dobim potem ven nek bolj realen podatek. :cool:
To zgoraj sem pripel samo hiter povzetek na koncu. V celotni verziji odgovora so stavki kot na primer:

• a to zato ni popolna statistika in lahko kaj uide
  • kaj je (pogosto) zavajajoče zaradi mešanja definicij
  • a “20×” rezultat nastane, ker se običajno zmešata dva nepopolnoma primerljiva števca
  • Trditev “20×” je lahko približno pravilna po velikostnem razredu, če sprejmeš (a) 3.400 kot primerljiv števec in (b) da so definicije enake – kar pa niso
  • MSB opozori, da to ni izčrpna statistika
  • Kaj je problem pri “0,1% za ICE” in “50–100×”
  • “50–100×” je preveč samozavestno, ker je to tipično mešanica različnih definicij in različnih časovnih osnov.
  • itd.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.862
4.587
113
Večina ICE gori zaradi napake na elektriki (a ti šment da ima EV še več elektrike, poleg tiste klasične 12V še take na precej večjem potencialu za gorenje), precej je tudi zunanjih dejavnikov, recimo kajenje v avtu ... tako da darjan kar zamisli se! ;)

Pa bistveno je da mehansko sam ICE zelo težko "spontano" zagori ko te ni zraven. Jasno lahko zagori kaj pri motorju med vožnjo, samo ko se 1x parkiraš in čik frcneš na tla k sosedu, pri ICE nima kaj zagoret. Za razliko od EVjev kjer je recimo polnjenje ena od rizičnih stvari.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.445
2.605
113
Spet darjan odkriva toplo vodo? Za osvežitev spomina zlate ribice: problem ni koliko evjev zagori, ampak ko zagori, ga cela gasilska brigada ni sposobna pogasiti. Bo šlo počasi?

• Všeč mi je
Reactions: NekdoK

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.862
4.587
113
Tudi problem statistike je kdaj in kateri ICE zagori, ker kot rečeno stik na električni napeljavi ali pa počena cev za olje ni ravno klasika za nova vozila, to se zgodi pri 20 let starih (slabo vzdrževanih) jajcih. Toliko stari EVji so pa neobstoječi oz na nivoju statistične napake. Skratka to okoli požarov se da obračat kakor želiš, ampak glede na vse znana dejstva je možnost da se pri recimo novem ICE/EV pojavi požar itak minimalna, če pa že gremo kdo ima večjo verjetnost za požar pa je to EV, pika amen.

mtl

Guru
19. jul 2007
11.187
808
113
Kras
www.mtl.si
Spet darjan odkriva toplo vodo? Za osvežitev spomina zlate ribice: problem ni koliko evjev zagori, ampak ko zagori, ga cela gasilska brigada ni sposobna pogasiti. Bo šlo počasi?
To je najbolj pomembna razlika.

Ampak ni samo v tem razlika. Moj profesor statistike je govoril, da je statistika kot kurba, jo lahko obrneš kakor želiš.
In ta statistika, ki jo darjan lepi tukaj je točno to: vse te statistike namreč pozabijo na eno čisto majhno, ampak pomembno dejstvo. In sicer povprečno starost avtomobilov, ki je pri ICE seveda bistveno višja. In to seveda konkretno vpliva na verjetnost požara.
Ko bo statistika tudi to upoštevala, se pa lahko sploh debatira o tem, pred tem je namenjena le dvigovanju ega bedakov, ki ne razumejo osnovnih predpostavk.

• Všeč mi je
Reactions: NekdoK in Hanzi

mtl

Guru
19. jul 2007
11.187
808
113
Kras
www.mtl.si
Koliko leafov pa je ze zagorelo? Prodanih je ze bilo 650k, prvi so stari 15 let
Tipičen odgovor manipulatorja, ki nonstop preskakuje z rdečo nitjo. Odloči se ali boš uporabljal cel trg ali le en model.
V bistvu bi ti rad, da te stalno lovimo po tvojih neumnostih, ki si jih seveda sposoben sproducirati neomejeno.
Ti bom pa odgovoril v skladu s tvojo brozgo. Koliko Golfov je že zgorelo, pa so na trgu že 50 let?
Ko boš razumel, kako statistika deluje, se lahko resno pogovarjamo. Mešati tvojo brozgo se mi pa žal ne da, tako da bom zaključil.

Jabe

Guru
1. okt 2007
16.063
8.356
113
Ne vem, cemu so namenjena, ampak svoje vloge ne opravijo dobro, sploh chatgpt, ce je njegova vloga, kar domnevas ti... V odgovor mu napiši: "ampak darjan je rekel...in copy/paste njegovega posta" in bos dobil nazaj: "imas prav,... Blablabbla..." Klofuto bi mu primazala, ce bi lahko.