Okolju prijazni avtomobili

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.881
8.200
113
Ee.. Zakaj se za filanje EV doma vedno omenja sončno elektrarno?
A na obicen strom, nocna tarifa je prepovedano polnjenje? :)

imaš prav, od sedaj naprej SE ni več sinonim za letni net-metering. na prvi uč nepomembna razlika, drugače pa niti ne.

Kar se tiče cene štroma. Brez EVja bi bil pri nas strošek elektrike cca 200€ (omrežnine in to), zdaj je pa 138€ več zaenkrat (ker pač EV in 30kkm). kWh me pride pa 9,2 evrocentov, kolikor tolčem minusa zaradi njega.

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.881
8.200
113
zakaj, kalbo, na pamet? Če bi se splačalo prej, bi kupila prej. če se ne bi, ne bi sploh EVja. Pa tele finance na ravni enega gospodinjstva res niso neka znanstvena fantastika, da je tok trd oreh nekaterim. Kar na pamet nekaj pa čez prst ali pa povzetek PR pamfletov in šank debat (za eno ali drugo stran).

kalbo

Guru
7. okt 2013
20.520
10.708
113
Aja, sori, res nism v tabelco vrgu, my bad... ;)
Ps: A une zadeve pr vas tud s tabelcam delate, al je vsaj to spontano?

• Haha
Reactions: Gonzo

kalbo

Guru
7. okt 2013
20.520
10.708
113
Ker za to, da se EV s sončno in letnim net meteringom res splača ne rabiš met doktorata iz tabelc. Več ko je km bolj se splača. Sam pri tebi se pač v tabelcah Berlingo še ni zamortiziral. 30kkm 100 pa neki EUR...no brainer brez eksela. Pa če Berlingota obredno zažgeš, ne prodaš.

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.881
8.200
113
seveda je tvoj bad. če kdaj bi kaj aktiviral osnovnošolsko matematiko, bi.. no še vedno bi se v iber pameten počutil, ampak vsaj prav bi imel.

leta 2022 je bil bil moj avto tako drag, da tudi subvencije ne bi dobil. Kje so še ostali stroški v vezi z avtom. Poleg tesle na izbiro še manj EVjev kot danes, ki so tudi praktično že v Sloveniji, ampak ne še čist.
Mene je avto dosedaj (nakup, 2x zavarovanje, gume, polnilnica, kwhji za 34kkm, torej vse v vezi z avtom) prišel koštat slabih 45700€. Lahko še enga novga berlinga zraven dobim v teh treh letih.

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.881
8.200
113
Si ne zasluži niti tega naziva. Osnovnosolska matematika so 4 osnovne funkcije. Kot se jih gremo tu. Samo da v osnovni soli se na pes racuna, tu pa tudi tega ni treba znati.

kalbo

Guru
7. okt 2013
20.520
10.708
113
Kje pa piše da bi to morala bit Tesla? Poznam ljudi ki so uspešno zastonjkali z manjšimi avti že davno pred 2022. A nisi zadnjič neki brihtolirala okol robnih pogojev?

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.881
8.200
113
imel si še springa in c4. pri obeh je baterija premala. dnevnih 170-200km pozimi ne bi šel. to žal niso robni pogoji, ampak 3x/teden. VAG grupa je bila isti klinac pri osnovnih modelih, ampak na VAG grupo imam veto. Lahko gre zugrund včeraj zaradi mene, podpirala je pa sigurno ne bom. ID3 je bil 50k€, enyaq 60k€+,... če si hotel tak domet. pa noben 4x4 (beri spodaj, to ni bila moja fora).

ko tudi tebi že 5ič. edina večja računica je bila ta mala trojka, oziroma po vetu mojega na zadnji pogon, awd trojka. po tem luksuzu sem pa še 2k€ zraven vrgla, da nisem na tleh v avtu. razlika reci in piši 12k€. čisti luksus, nobeni robni pogoji ali nuja, samo potrata, ampak še vseeno je malo ostalo, kot če bi tebe poslušala.