Moja je mogla prejšnjič na službeno pot v Stuttgart. Njen direktor je en tak EV navdušenec in si je omislil električni Q7 namesto prejšnjega dizelskega Q7. Dizelco ima še, ravno za take poti sploh po balkanu, tko da niti nisem računal, da bo šel norec z EV.
Itak jo je pobral šele ob petih popoldne in ko sem videl da je z "igračko" sem rekel moji naj se pripravi na odisejado. Cijazila sta se 110 in polnila 3x po pol ure s tem da dvakrat mu aplikacija ni delala in sta s tem izgubila še dodane pol ure. Z dizlom bi bila v švoh 7 urah gor, s temi jajci sta se vozila 11 ur. Ko ti tiste štiri ure pomenijo dobesedno 4 ure spanca in ne čikanja po kavicah ni glih fajn.
Nazaj grede je stisnil mraz, tko da sta filala 4x, ni blo pa dela z aplikacijo, ki je tokrat delala. Na dvorišče jo je pripeljal z 2 km dosega ob enih zjutraj. Sem sam čakal klic, da je ostal na poti do doma. Očitno je z blinkajočim avtom uspel pririnit do doma vozil se je par kilometrov z dosegom 0.
Pod črto, EV za tako pot ni primeren, pa lohk SJTV1 pa še kdo sadi rožic kolikor hoče. To kar se gre zdaj Renault bi mogu bit začetek. Cenovno dostopna mala do srednja jajčka, vse kar je reda Q7 pa hibrid. Pa mogoče ne bi zavozili EV agende.
EV je primeren, če si realen in si tip, ki ne dela pa 1000km v enem kosu. Imam stranko, ki se pogosto vozi v Nemčijo, se usede v svojega dizelskega Porscheja in udari skoraj 1000km v enem kosu s hitrostmi krepko v 200km/h po Nemčiji. Sem se pogovarjal z njim in sva se oba strinjala, da ni šans, da gre on na EV. Po drugi strani imam kar nekaj strank, ki z ID4 tolčejo kilometrino. Res pa je, da so ''prilagodljive''.
In takšne pavšalne trditve, da EV niso ok za daljše razdalje ne držijo. So čisto ok tudi za daljše razdalje,
ampak NE ZA VSE tipe voznikov. In kar res zamerim politikom, da nas posiljujejo z EVji. To ni prav, pusti izbiro in vsak si bo vzel, kar si želi.
Recimo že tvoja '' igračka'' nakazuje na to, da si nenaklonjen EVjem. Zakaj je EV igračka? Čisto pravi avto je, samo pričakovanja moraš imeti ustrezna.
Še glede tega, da Q7 ni za samo EV. Zakaj ne? Veš kolikšen odstotek teh vozil je v načinu vožnje hiša/šola/služba par km stran/šola/trgovina/hiša? Ni tako majhen. Zato pa, naj bo izbira in si vsak vzame kar želi.
In kot drugo imaš malo popačeno sliko o tem, kaj je "mali avto". Renault 5 to ni. Veš kaj je mali avto, ki se zelo dobro prodaja in jih je vedno več na cesti? Ta krasota:
Poglej priponko 102180
Mala konzerva na 15" felnah za "normalen" denar. To je en od zadnjih predstavnikov tega razreda na EU trgu.
EV inkarnacija malega avta na EU trgu je pa to:
Poglej priponko 102183
Mala konzerva na 14" felnah.
V EU pa nam pod mali avto prodajajo C3 SUV kanto in Renault 5, ki z zgornjima nima nič skupnega. Če mene vprašaš je R5 fail. Lep ja, ampak v teh dimenzijah, na 18" felnah in za to ceno - to ni mali mestni avto. In od same nostalgije se pomoje ne da živeti, sploh pri tej ceni
Delno se strinjam, po drugi strani pa moraš razumeti, da gre zadeva naprej in ljudje enostavno nočejo več malih piksen. Spomni se prve Dacie, kakšna piksna je bila, pa jo sedaj poglej.
Jaz se še spomnim, ko smo se z jugecom na dopust peljali. Ni več tega, pa ljudem niti ne zamerim. V takšnih piksnah se ob dvotonskih pošastih okrog počutiš kar ranljivega.
In ne vem, če je ta Space Star ravno pravi primer. Je v dolžino ravno toliko kot novi Twingo, tako da to tukaj štima. Space Starja pa kot vidim sploh ni več na voljo. In stal je 15 tisočakov. S subvencijo, te pa Twingo stane 13. No brainer praktično. Sam sem sicer mnenja, da so EVji zrela tehnologija in subvencij ne bi smeli več imeti. Ampak dokler so, je pač za kalkulacijo potrebno vzeti še subvencijo.
Na žalost se zelo motiš. Mali EVji so zelo smiselni za po mestu ja, ampak to ne pomeni avtomatsko, da se bodo prodajali kot vroče žemljice. Eni enostavno nimajo možnosti polnjenja, za druge so predragi, spet tretji pa EVja enostavno nočejo. In ravno tazadnja točka je močna. Od vsega posiljevanja z evji s strani politično-medijskega aparata, s kombinacijo prepovedi in zapovedi, mnogi kozlajo ko samo slišijo EV in ne bodo kupili iz inata. Ker to ni naravni razvoj trga in tehnologije, ampak politični konstrukt.
Kar se tiče možnosti polnjenja, se strinjam. To je težava, ki se bo v prihodnosti (žal počasi) reševala z dodatnimi polnilnicami. Ampak moje mnenje: če danes nimaš možnosti polniti doma, potem imaš ICE in to je to.
Kar se tiče pa tistih, ki EVjev enostavno nočejo. Nočejo jih zato, ker jih še niso preizkusili. In taki so velikokrat najbolj glasni. Iz prve roke spremljam v moji okolici, kako se vneti nasprotniki EVjev, spreminjajo v kupce EVjev, ko so enkrat peljali moj avto. Je pa res, da jim jaz ne slikam gradov v oblakih, ampak jim realno povem dosege, težave in morebitne prilagoditve. In ja, vsi ti bodo zamenjali drugi ali tretji avto za EV. Ne prvega. To je začetek.
Imam pa precej strank, ki so po letu ali dveh vožnje EVja kot drugi avto, prišle k meni nazaj z novim EVjem, ki bo opravljal vlogo prvega vozila. Ampak to ni ZA VSE.
Dejansko pa po mojem mnenju največ škode ne naredijo politiki, ampak totalni EV zagovorniki, ki talibansko zavračajo ICEje in dobesedno posiljujejo ljudi z EVji, hkrati jim pa še slikajo gradove v oblakih, kako so EVji super/duper. Recimo kot berem je
darjan en tak tipičen primer.
In potem recimo gre neka povprečna oseba na testno vožnjo EVja, ki naj bi po besedah teh EV vernikov imel doseg 500km, po možnosti pri zelo nizkih temperaturah in se pelje tistih tipičnih 150-160km/h po AC in po 150km začne cvikati, ali bo prišel domov, ko gleda, kako % puhtijo. In takšen potem ne verjame več nikomur, da je EV lahko čisto ok ali morda celo najboljša izbira.