Okolju prijazni avtomobili

Hanzi

Guru
27. jul 2007
49.648
7.950
113
pri taščici
Ja in? So pač na območju kjer so bile stvari urejene že prej. Dejstvo je, da ima velika večina poplavljencev od lani urejene vse papirje za gradnjo, ker so pač bile stvari neurejene na tistih področjih, pa še "manj razvite" občine si želijo čimveč davkoplačevalcev. ;)
Urejene haha....
Nisi prebral
Starsi, 50m nad dolino ne smejo delat kleti.
Spodaj v dolini kjer je bilo leta 90 in 98 pol metra vode, delajo garazne hise pod bloki (pod nivojem terena seveda ) Domzalska občina ni ravno nek "Rogatec" v Halozah.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
8.061
3.561
113
Pa še zadnja (moja) o vetrnicah: Slovenija je večinsko neprimerna za vetrnice. (pika) Veter je preslab in nereden. Dve območji sta pogojno primerni s stališča vetra: skarjni vzhod - ravnica in kras/primorje.

Postavljati pa jih moramo zaradi diktata EU in obljubljenega/zahtevanega deleža obnovljivih virov v energetski bilanci, čeprav je ekonomsko to povsem mimo.

• Všeč mi je
Reactions: mosseero in MrDaco

Steve

Guru
13. avg 2007
10.307
2.325
113
Pa še zadnja (moja) o vetrnicah: Slovenija je večinsko neprimerna za vetrnice. (pika) Veter je preslab in nereden. Dve območji sta pogojno primerni s stališča vetra: skarjni vzhod - ravnica in kras/primorje.

Postavljati pa jih moramo zaradi diktata EU in obljubljenega/zahtevanega deleža obnovljivih virov v energetski bilanci, čeprav je ekonomsko to povsem mimo.

Jih moramo ja. Samo jih hvala bogu ne. Samo ko se odpre debata za en sam propeler letijo glave. Zadnji primer Rogatec. Pred propelerji nas rešuje naša razpršena poseljenost

MrDaco

Guru
11. sep 2007
13.120
7.221
113
Glede hrupa
Predvidevam da je to bolj glasno kot vlakovne kompozicije ki marsikomu vozijo pod oknom. A se v Ljubljani kdo pritožuje? Stanovanja kupujejo po 5+k/m2 s pogledom na 20+ tirov
Samo drugače je, če ti tam živiš XY let in se nato nekdo spomni, da ti bo nekaj montiral nad tvojo glavo. V primeru Ljubljane, pa ljudje zavestno gredo v nakup najdražjega m2 daleč naokoli, zato da si bodo pomirjeno ogledovali vlakovne kompozicije, 24/7/365.

• Všeč mi je
Reactions: WeWatchingYou

zakon

Guru
16. maj 2008
9.168
1.035
113
toti Maribor
Samo smo Slovenci v Evropi res en "special edition" narod. Nas motijo vetrne elektrarne, pa sežigalnice, pa obvoznice, pa ni da ni :bonk:Aja pozabil sem še lakirnice :valjamse:

• Všeč mi je
Reactions: darjan

sajkek

Guru
16. mar 2008
37.925
12.480
113
GLC electric takle bo...mešani občutki
1757059017996.png

Hanzi

Guru
27. jul 2007
49.648
7.950
113
pri taščici

Smo s soncnicami dosegli 25% OVE tako da nam po zaslugi ljudi ki so inveztiral v soncne elektrarne ni treba vec placevat csako leto nekaj 10mio tujcem za "virtualno elektriko iz OVE"

Steve

Guru
13. avg 2007
10.307
2.325
113
Smo s soncnicami dosegli 25% OVE tako da nam po zaslugi ljudi ki so inveztiral v soncne elektrarne ni treba vec placevat csako leto nekaj 10mio tujcem za "virtualno elektriko iz OVE"

Kot prvo, sončnice rastejo na polju, ne na strehah. Tem se reče sončni paneli, ali sončne elektrarne.

Kot drugo, super da smo dosegli 25%. Je verjetno vsem jasno da v tem ni nič slabega.

Problem je ta absolutizem, črno ali belo, ki ga nam vsiljujejo. Kaj se dogaja ko ta delež pride že samo na okrog 50% smo letos videli na primerih španije in nemčije. Španija je slavila svoj prvi net zero dan, nemčija pa se je celo zimo šlepala na premog in štrom od sosedov.

En zdrav mix vsega je najboljša pot sa naprej. Tako delajo kitajci recimo. Rekordno novih propelerjev in panelov, ampak ravno tako rekordno novih TE na premog. Ker oni vedo skrivnost, ki je mi še ne vemo: ne piha vedno in tudi sonce ne sije vedno.

luka51

Guru
16. avg 2007
15.159
6.457
113
Kako pa se "reciklira" jedrske odpadke? "100" let smo jih zakopavali pa ni problema nobenega, ko pa se zakoplje veternica pa takoj skočite?

Kako se "reciklira" fosilna goriva? kaj se naredi s stranskih produktom izogrevanja? aja...vrne se v okolico...ja to pa spet ni problem a ne?
Jedrski odpadki se ne zakopavajo ampak shranjujejo. in ko bo tehnologija tam, se bodo ponovno uporabili, ker imajo še ogromno energije shranjene.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.307
2.325
113

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.670
4.487
113
Jedrski odpadki se ne zakopavajo ampak shranjujejo. in ko bo tehnologija tam, se bodo ponovno uporabili, ker imajo še ogromno energije shranjene.

V RBMK reaktorjih jih še zakopavat ni (bilo) treba, kar so uspešno proizvedli energije je šlo izrabljeno gorivo direkt v nuklearne glave balističnih raket. Kar so pa neuspešno proizvedli smo pa leta 86 jedli v solati.

luka51

Guru
16. avg 2007
15.159
6.457
113
Enako je z odsluženimi vetrnicami; trenutno se še ne splača reciklirat, ampak bo prišel ta dan. ;)
odslužena vetrnica je epoxy (ki ga ne moreš reciklirat) in steklena vlakna. Lahko skuriš epoxy ja in steklo ponovno uporabiš. ful energijsko nepotratno in ekološko. Jedrski "odpad" pa dejansko še ima energijo.
Jap ista zadeva.

• Všeč mi je
Reactions: mosseero

Hanzi

Guru
27. jul 2007
49.648
7.950
113
pri taščici
Kot prvo, sončnice rastejo na polju, ne na strehah. Tem se reče sončni paneli, ali sončne elektrarne.

Kot drugo, super da smo dosegli 25%. Je verjetno vsem jasno da v tem ni nič slabega.

Problem je ta absolutizem, črno ali belo, ki ga nam vsiljujejo. Kaj se dogaja ko ta delež pride že samo na okrog 50% smo letos videli na primerih španije in nemčije. Španija je slavila svoj prvi net zero dan, nemčija pa se je celo zimo šlepala na premog in štrom od sosedov.

En zdrav mix vsega je najboljša pot sa naprej. Tako delajo kitajci recimo. Rekordno novih propelerjev in panelov, ampak ravno tako rekordno novih TE na premog. Ker oni vedo skrivnost, ki je mi še ne vemo: ne piha vedno in tudi sonce ne sije vedno.
Zato pa sedaj vpijem da imamo soncnic na njivah dovolj. Propelerje imamo pa samo tri.
Lahko bi se kaksnega dobili, ceprav ce piha pri nas in okoli nas je poceni elektrike dovolj.
Meni se recimo trapasto zdi da ne znamo izkoristiti trboveljskega raufenka
Za nobeno stvar. Kak sele za energetiko.
No, zdele septembra gres lahko v njega na fancy vecerjo.
Verjetno pa bi lokalci takoj skocili v luft ce bi jim rekli da bo to sezogalnica odpadkov.
Pa bomo raje na barju postavili 200m raufenk da bo slo nad inverzijo

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija