Okolju prijazni avtomobili

kajn

Guru
5. okt 2007
3.019
1.894
113
Iskajoč brata
Y in kodiak, je pomoje kar OK primerjava.... približne enake velikosti, višine,....
Dacio sem dal zraven, ker ga imam jaz in ni primerjave.... primerja se lahko samo, da ima 4 kolesa in volan... vse ostalo je drugačno

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.612
326
83
Strošek za gume je tudi smeh, za teslo boš dal 1x več za gume kot za kodiaka in še dodatnih 1x več kot za joggerja.
Hm, oba sta na 19" pnevmatikah. Obe dimenziji sta cca 170€ kos (680€ komplet). Torej lahko za ta denar kupiš v 6 letih 4 komplete gum + ta ki je že na avtu (skpaj 5 kompletov). Če pa kdo v 6 letih zradira 5 kompletov gum, mu pa ni pomoči (izvzeti službeni avtomobili kjer se dnevno prevozi veliko kilometrov) :aplauz:

kajn

Guru
5. okt 2007
3.019
1.894
113
Iskajoč brata

Še razloženi stroški​

Skupni stroški – Tesla Model Y​

PostavkaVrednost
Deprecijacija~21.000 € (43k → 22k)
Elektrika (doma)~3.360 kWh/leto × 0,12 €/kWh = ~400 €/leto ⇒ 6 let = ~2.400 €
Zavarovanje~1.100 €/leto ⇒ 6.600 €
Servis & vzdrževanje~350 €/leto ⇒ 2.100 €
Gume (3 kompleti)~2.400 €
Cestnine & vinjeta~220 €/leto ⇒ 1.320 €
Skupaj Tesla Y~35.820 €
Povprečno/leto~5.970 €/leto

Škoda​

PostavkaVrednost
Cena novega vozila (2025)~42.000 € (realna oprema, 2.0 TDI DSG)
Poraba goriva~6,5 l/100 km
Cena dizelskega goriva~1,55 €/l
Letna kilometrina20.000 km
Skupaj v 6 letih120.000 km
Tip pogonaDiesel, avtomatski, AWD

Stroški lastništva – Škoda Kodiaq​

1. Deprecijacija
  • Nakupna cena: 42.000 €
  • Ocenjena vrednost po 6 letih: ~20.000 €
  • Izguba vrednosti: ~22.000 €
2. Gorivo
  • Poraba: 6,5 l/100 km → 7.800 l v 6 letih
  • Cena: 1,55 €/l
  • Skupaj: ~12.100 €
3. Zavarovanje
  • AO + kasko (višji razred): ~1.000 €/leto
  • Skupaj: ~6.000 €
4. Servisi & vzdrževanje
  • Večji motor, 4x4, avtomatik → ~600 €/leto
  • Skupaj: ~3.600 €
5. Gume
  • SUV dimenzije, 3 kompleti
  • ~900 € × 3 = 2.700 €
6. Cestnine & vinjete

• Enako kot pri ostalih: 1.320 €

hojnikb

Majstr
23. avg 2020
1.189
337
83
Ti izracuni so bz.
Točno tako. Itk vsak za sebe ve, kakšn bo njegov specifičn izračun. Js vem, da sn ze day 0 na boljšem, ker me je primerljiv rabljen EV (starost, oprema, kilometri) stal MANJ kot nek dizl ali bencin. Torej more bit strošek energenta VEČJI od dizla/bencina (kar je nemogoče, ker filam 90%+ na SE) in morejo bit operativni stroški večji (kar je tut skor nemogoče). Garancije ma pa tudi več kot tipičen ICE, tko da so tut tle bolj predvidljivi stroški.

Tko da pod črto; če kupiš pametno rabljen EV, bo lastništvo v naslednjih 3-5 letih sigurno cenejše kot z ICE. Sploh če delaš več kkm....

Če si pa alter trol, boš pač trolal dalje. V realnem svetu pa za vsak vprašal, če mama dovoli uporabo 20 let starga megana, ker za svojga nimaš (sindrom kletnega couch potatoja).

• Haha
Reactions: MrDaco

Steve

Guru
13. avg 2007
10.187
2.168
113
Točno tako. Itk vsak za sebe ve, kakšn bo njegov specifičn izračun. Js vem, da sn ze day 0 na boljšem, ker me je primerljiv rabljen EV (starost, oprema, kilometri) stal MANJ kot nek dizl ali bencin. Torej more bit strošek energenta VEČJI od dizla/bencina (kar je nemogoče, ker filam 90%+ na SE) in morejo bit operativni stroški večji (kar je tut skor nemogoče). Garancije ma pa tudi več kot tipičen ICE, tko da so tut tle bolj predvidljivi stroški.

Tko da pod črto; če kupiš pametno rabljen EV, bo lastništvo v naslednjih 3-5 letih sigurno cenejše kot z ICE. Sploh če delaš več kkm....

Če si pa alter trol, boš pač trolal dalje. V realnem svetu pa za vsak vprašal, če mama dovoli uporabo 20 let starga megana, ker za svojga nimaš (sindrom kletnega couch potatoja).

Zraven tega da si moten, imaš še hud večvrednostni kompleks, ker si zdaj EV fahrer.

Torej iz nemčije si si privlekel kitajsko low budget ev jajco, ki je noben švaba ne povoha, zdaj pa tu nam soliš pamet, da so vsi f00kjeni, samo ti ne? Patetično.

Strošek lastništva pa v resnici nobenega ne zanima. Če bi, bi vsi vozili samo dacia logan, ali low budget zgonjene kitajske ev jajca iz Nemčije

hojnikb

Majstr
23. avg 2020
1.189
337
83
Zraven tega da si moten, imaš še hud večvrednostni kompleks, ker si zdaj EV fahrer.

Torej iz nemčije si si privlekel kitajsko low budget ev jajco, ki je noben švaba ne povoha, zdaj pa tu nam soliš pamet, da so vsi f00kjeni, samo ti ne? Patetično.

Strošek lastništva pa v resnici nobenega ne zanima. Če bi, bi vsi vozili samo dacia logan, ali low budget zgonjene kitajske ev jajca iz Nemčije

V resnici zanima mnogo ljudi, je pa strosek, ki je se sprejemljiv, različen za vsakega.
Ampak seveda tebe kot alter trola, k zivi v kleti, to ne zanima. Tebe zanima samo, če mama svojga megana natanka, da se lohk pol fijakas okol.
Tipičen alter trol torej.

• Všeč mi je
Reactions: Najbolji

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.723
4.965
113
V resnici zanima mnogo ljudi, je pa strosek, ki je se sprejemljiv, različen za vsakega.
Ampak seveda tebe kot alter trola, k zivi v kleti, to ne zanima. Tebe zanima samo, če mama svojga megana natanka, da se lohk pol fijakas okol.
Tipičen alter trol torej.
Mogoče je malo bolje finančno stoječ kot ti in ga razlika zanima dosti manj kot tebe. Višja matematika, vem.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.187
2.168
113

Mogoče res zanima mnogo ljudi, problem je samo v tem, da 90% ljudi tega ne zna izračunat.

In v teh 90% gre računica tako:

Lizing obrok sprejemljiv? Ja/ne
Poraba bencina mesečno se ve približno koliko je
Isto zavarovanje in servis 1x letno

Konec računice. Excel tabele so samo za pro ev fahrerje

Moja računica? Sanja se mi ne in me ne zanima. Avto mi je ok, izdani € za njega se nikjer prav ne poznajo...konec računice.

Me pa res zanima, kaj je ta tvoja motnja z mamami, kletmi in dizl megani v vsakem drugem postu....kaka travma iz otroštva?

• Všeč mi je
Reactions: sad in MrDaco

kajn

Guru
5. okt 2007
3.019
1.894
113
Iskajoč brata

lahko zaupaš kaj si kupil, ceno, letnik kkm?

hojnikb

Majstr
23. avg 2020
1.189
337
83
Mogoče res zanima mnogo ljudi, problem je samo v tem, da 90% ljudi tega ne zna izračunat.

In v teh 90% gre računica tako:

Lizing obrok sprejemljiv? Ja/ne
Poraba bencina mesečno se ve približno koliko je
Isto zavarovanje in servis 1x letno

Konec računice. Excel tabele so samo za pro ev fahrerje

Moja računica? Sanja se mi ne in me ne zanima. Avto mi je ok, izdani € za njega se nikjer prav ne poznajo...konec računice.

Me pa res zanima, kaj je ta tvoja motnja z mamami, kletmi in dizl megani v vsakem drugem postu....kaka travma iz otroštva?

Mam filing, da maš ti precejšne travme okol EVjov. Ker sicer človek tezko razume _tako_ aktivno hejtanje v temi, ki je namenjena EVjem. Kakšen žrebec pelu tvojo lepšo polovico na randi s svojo teslo?

• Haha
Reactions: Najbolji

hojnikb

Majstr
23. avg 2020
1.189
337
83
lahko zaupaš kaj si kupil, ceno, letnik kkm?
MG4 standard, 15kkm 23', končna cena pred registracijo ca 8900€ z vkjučeno subvencijo.

Zdaj mi pa prosim najdte diesel fahrerji podobn dizlski avto (seprav "golf" klasa), k bo mel avtomat, radarski tempomat in bo stal podobno. Niti ne rabi met tolk mal kilometrov. Ali zadnji pogon z vsaj 150HP...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
49.190
7.617
113
pri taščici
Problem EV je v tem, da se "vsako popravilo" ki ni krito z garancijo napiše predracun v vsaj 4 mestni cifri , nic posebnega pa pri pooblaščenem servisu niso zneski v 5 mestni cifri.
In taki zneski precej hitro povzrocijo ekonomsko totalko.
Tega pri ICE ni. Ce ne drugega se za vecino vozil najdejo rabljeni kosi za pametno ceno in kozolec kjer se ta del zamenja.
Pri EV je pa tudi zagrebski kozolec takoj 4mestna cifra.

• Všeč mi je
Reactions: novaa in sad