Okolju prijazni avtomobili

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.953
9.054
113
samo daco je pisal da je to edini razlog...

razlogov je kopica, pocenitev in poenostavitev proizvodnje je pač eden od razlogov. Kar gigacasting očitno je.
Recimo sam vidim problem tudi v količini različnih modelov, zakaj kurca rabi VW 10 različni SUVOV, ki se med seboj razlikujejo po 2 cm v dolžino... to je game over imho-ti časi so mimo.. isto merkl (pač bolj poznam sceno), namesto da bi začeli konkretno zmanjševat nabor na najbolj uporabne, ki se bodo prodajali v milijone... jutri pride nov GLA, pa kdo to kupi sploh... pa GLB ... in to v rangu 45k€ naprej...

Potem imaš tu še poprodajo. Katastrofa od nategov - od cene olja naprej.

In tako dalje.
Ravno nasprotno. Ti si trdil da edino gigakast reši EU. Jaz ti pa cel čas razlagam kopico drugih stvari.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.803
3.006
113
Malo poenostavljate situacijo. Najbolj je v temo brcnil darjan, kot smo že navajeni. Pa tudi gigacasting by sajkek je daleč od edinega razloga.

Glavni razlog za probleme evropske industrije je vsekakor kitajska konkurenca s svojimi nizkimi cenami in s kopico modelov, s katero so poplavili trg. Malo spominja na trg pametnih telefonov, ko so prvi kitajski modeli z duhovitimi cenami prodrli. Pa poglejte, kje so cene danes. Cene, ki jih dosegajo kitajci (z malo, ker govorim o avtih), so posledica vertikalne integracije, ko se praktično celoten avto proizvede v istem podjetju, ki ima popoln nadzor nad dobavno verigo. Če dodamo še državno podporo, so njihove cene za evropske proizvajalce nedosegljive. Sem seveda paše tudi gigacasting, ampak ta ima smisel šele v ogromnih serijah istega izdelka, da pride do ekonomije obsega, ko se stroški investicije razporedijo čez celotno serijo in s tem zelo zmanjšajo.

Drugi razlog je, da so evropski proizvajalci pozabili na svoje tradicionalne konkurenčne prednosti. Nekoč je višjo ceno opravičeval hud dizajn, dobra kvaliteta in seveda napredna tehnologija. Ker so pa evropske firme želele na račun kupcev dvigniti prihodke (spomnimo, BMW šef je dal pred leti cilj, da s poprodajnimi storitvami dvignejo prihodke za 30 %), kar je šlo na račun kvalitete (predvsem programirane vzdržljivosti in življenjske dobe), so jim kupci zaradi premijskih cen pokazali sredinec.

Tretji razlog je EVolucija (tu je darjan klasično brcil v temo). Evropejci so se EVolucije lotili v duhu klasične ekonomske teorije, ko early adopterji plačajo premijo za zgodnjo uporabo tehnologije, in da v novi veji razvijajo premijske izdelke, ker so tam marže največje. To je delovalo v času zgodnje Tesle, ker ni imela resne konkurence. Ko so se v igro EV vključili Kitajci s poceni izdelki, je to spravilo Evropo na kolena. Imamo kup ogromnih in hudo predragih modelov, ki ne grejo v promet, ker bi evropejci še vedno pobirali smetano v smislu marže, a trg tega ne dopušča več. Skratka, za tak pristop je Evropa zamudila vsaj za desetletje, če ne več, pri čemer zdaj plačujejo ceno za vse strateške napake, ki so jih v tem času sproducirali. Kot navijanje cen med korono v pričakovanju, da to ni začasni odklon, ampak nova realnost. No, tu jim je trg spet pokazal sredinec. In smo danes, kjer smo. Celotna evropska industrija se bo morala prestrukturirati, če hoče postati konkurenčna, in začeti delati avte za nižji srednji sloj (ker pravi srednji izginja), sicer se bojo dokončno potopili.

Bravo, dobro napisano. Pozabil si pa na eno pomembno komponento unterganga.... Bruselj s svojo regulacijo je kot kamen, ki jih vleče navzdol. Ironija pa je, da so vsi temu ploskali, ali pa vsaj tiho pridno sledili, ker so mislili da bo pod črto to za njih pomenil profit

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.270
9.468
113
Recimo sam vidim problem tudi v količini različnih modelov, zakaj kurca rabi VW 10 različni SUVOV, ki se med seboj razlikujejo po 2 cm v dolžino...

to sem jaz rekla skoraj 5 let nazaj, pa so me tule poslali k okulistu. tak, da mrbit je to tudi zate en wake-up call, da greš vid preverit. Ker med seboj so si različni baje, da bi moral tudi slep ločiti.

• Všeč mi je
Reactions: Najbolji in sajkek

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
22.524
15.035
113
kod Džej-Zija
Steve, imaš prav, še bruseljske nebuloze dodamo v mineštro, pa smo resno v riti. Sploh z originalnimi euro 7 plani, ki jih je uspelo proizvajalcem malo razredčiti. Če bi ostali, se pa dejansko “ne bi splačalo” proizvajati ničesar manjšega od Golfa.

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.623
14.410
113
to sem jaz rekla skoraj 5 let nazaj, pa so me tule poslali k okulistu. tak, da mrbit je to tudi zate en wake-up call, da greš vid preverit. Ker med seboj so si različni baje, da bi moral tudi slep ločiti.
jaz slabo vidim, tak da... nimam kaj preverjat...
Enako je zabredel Mb in BMW... po drugi strani hara tesla z enim SUV in kitajci s po dvema...en večji en manjši... v povprečju.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.803
3.006
113
Steve, imaš prav, še bruseljske nebuloze dodamo v mineštro, pa smo resno v riti. Sploh z originalnimi euro 7 plani, ki jih je uspelo proizvajalcem malo razredčiti. Če bi ostali, se pa dejansko “ne bi splačalo” proizvajati ničesar manjšega od Golfa.
Najbolj žalostno na celi zgodbi pa je, da se vse bruseljske nebuloze da ustavit iz danes na jutri, če bi se hotelo. Pa se noče. Švaba ima eu na dlani. Rekli bi: delete vse debilizme danes, ali pa jutri ustavimo financiranje EU. In bi bil problem rešen instantno. Ampak to ni nobenemu v interesu od vladajočih. Cilj niso EV, ampak pecikli. V prvi fazi ebike, po kampaniji, kako ebajki ubijajo pingvine na islandiji pa pridejo pecikli na nožni pogon

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.691
2.339
113
42
Ne štekam, kaj gre po glavah tem bedakom tam gor? Ja, vozim EV, vsi smo za to, da bi živeli v zdravem okolju...ampak neko ugašanje klim, pa neke nebuloze??

Zadnjič sem videl članek, koliko na splošno je manj klim v "srednjem pasu" Evrope sploh nainštalirano...po drugi strani pa se ti birokrati fijakajo z letali, bilokdaj sem jim zalušta.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
22.524
15.035
113
kod Džej-Zija
Smo videli, komisija EU vs sleherni, ko je Ursula dala v stavbi komisije izklopit klime, ampak v štukih 1 - 7, kjer je raja. Gor pa na polno, ker ji ne sme bit prevroče.

Sicer je zelena gonja proti klimam v EU, sploh v Nemčiji, absurdno. Po prejšnjem vročinskem valu je ministrica iz vrst Zelenih začela ugotavljat, da klime morda vseeno pašejo v bolnišnice in osnovne šole. WTF? Sicer pa ima samo 20 % nemških gospodinjstev klime. :bonk:

• Všeč mi je
Reactions: tony

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.691
2.339
113
42
Smo videli, komisija EU vs sleherni, ko je Ursula dala v stavbi komisije izklopit klime, ampak v štukih 1 - 7, kjer je raja. Gor pa na polno, ker ji ne sme bit prevroče.

Sicer je zelena gonja proti klimam v EU, sploh v Nemčiji, absurdno. Po prejšnjem vročinskem valu je ministrica iz vrst Zelenih začela ugotavljat, da klime morda vseeno pašejo v bolnišnice in osnovne šole. WTF? Sicer pa ima samo 20 % nemških gospodinjstev klime. :bonk:
A majo švabi kako zgodovinsko slabo vest al kaj? Ugašanje delujočih nukleark, kupovanje Poljskega štroma na premog...

Pa klima, ki porabi orng manj od ogrevanja recimo, pa še prižgana je, ko sončne celice dejansko dajo kaj od sebe. Predlagam, da nehajo kurit pozimi.

tony

Guru
23. jul 2007
11.148
1.932
113
Švabi so pač narod, ki ima zmožnost radikalizacije v genih. Trenutno so se napalili na kvazi zeleno agendo.

Držimo se in čakajmo, da prođe. Vmes bo pa pač cela EU sfukala pol gospodarstva.

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.623
14.410
113
smeh bo
1785237280829.png

tony

Guru
23. jul 2007
11.148
1.932
113
Švabi sodijo v poglavje nerešljivih problemov.

Samo še vse JE ugasnejo, pa bo. Oh, wait... :surprisedpikachu