Če je slo za odvisno razmerje, potem take pogodba ni dovoljena in bi jo morala pod mus zaposliti. Ne glede na to, kaj so se oni menili. Če bo lažje razumeti... Dva se lahko dogovorita, da bo en drugemu v kuverti plačeval, ne da bi se bilokateri davek plačal, se s tem oba strinjata, ampak država gladko poseže vmes, da to ni dovoljeno.
Zdaj pa se dokazovanje odvisnega razmerja... Načeloma čez prst - je več ali manj kot pol dohodka bilo od iste firme? Se pa to individualno gleda. Če je bila pa še kaka ekskluziva podpisana, pa sploh ne bo nekih težav...
Veliko sreče?! Jaz imam drugačne izkušnje. Sem kar lepo mogla merkat, koliko sem komu izdala računov, od na vsake toliko vzela še kaki posel, ki ga ne bi drugace, da sem imela na koncu leta "vec" delodajalcev (dokler sem imela stalne 3, je bilo ajnfah, ko sem enega skenslala, je pa tezje pri nekomu manj od 50% naredit) in da so zneski štimal. Niti ni razloga, da bi otezeno to dokazovati. državi, sploh aktualni opciji, je v interesu, da dobi več davkov plačanih. Edini hakelc pri nas je, da so epilogi marsikdaj na sodiščih za kar moraš imeti čas in denar, kar pa je dealbrejker pri marsikomu in ostane pri jamranju med frendi.
Kar se tiče avtorskih pravic, od koga je kaj in kdo si lahko lasti, je pa povsem druga zgodba. Lahko, da bo iztrzila te prispevke za nazaj, YouTube kanal bo pa se vedno prazen...