navaden diezel / v-power diesel - delci?

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.077
112
63
kaksna je razlika med njima - ce vozim 1.5 literski turbodizelcek brez filtra delcev - pri katerem bo manj delcev?

LP P

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.417
4.326
113
Delcev bo natanko toliko kot gre skozi bate dizla .. se pravi tisti ki več kuri ima več delcev v izpuhu. To pravi zakon o ohranitvi mase!

To kar te verjetno zanima je "velikost" delcev, namreč manjši so delci slabše je za okolje. Tu je tako da močnejši kot je dizel (enak blok motorja), večji je tlak (turbina-zrak in pumpa-gorivo) več je manjših delcev (ki so baje kancerogeni).

Skratka star Golf I 1.5 D proizvede precej manj majhnih (nevarnih) delcev kot Clio 1.5 dCi ...

Če imaš pa kak konkreten dizel v rokavu pa povej, bo vojna!
evil.gif

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
38
48
Stevilo delcev je najbolj odvisno od kolicine zvepla v gorivu.Ce natocis biodizel jih skoraj ni.Sam sem sibal na biodizel pol leta pa je bil auspuh rjav ko sem pa sel nazaj na dizel pa spet crn.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.806
195
63
v vsakem dizlu je nekaj odstotkov biodizla. čistega biodizla se ne toči, ker je zeloagresiven za plastične dele motorja. tako sem slišal.

lp

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.364
1.967
113
Čistost nafte: vse je odvisno koliko žvepla je v nafti. Bolj kot ima država stroge standarde, manj je žvepla, bolj 'čisti' je izpuh.

Seveda pa kakovost izpuha močno zavisi od načina vožnje (po domače kajenje iz rora)... še bolj po domače...z nižjo porabo, ko se prepelješ od toče A do točke B bolj čist bo izpuh in manj delcev.

V-power dizel pa kolikor je meni znano je razlika zgolj v dodatkih - additivih. Zdaj kaj počnejo, ter kako se odraža na čistosti izpuha pa ne bi vedel.

Pa spet...za vsakega posebej bi moral vedeti koliko žvepla vsebuje...pri nas malček več, pri avstrijcih manj...itd. Spet od MOL-a ima toliko, od Petrola in OMW-ja toliko, od Agipa spet drugače.

Na vsak način bi mogla država postopoma nižat zgornjo dovoljeno mejo za žveplo v dizlu....magari na račun višje cene goriva...pač ekologija stane.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
54.144
7.192
113
Če se lahko kar izkoristi tale tema.

Kateri dizel pri nas bi naj bil "najboljši"? Slišal sem, da je to MOL, je to res?

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Čistost nafte: vse je odvisno koliko žvepla je v nafti. Bolj kot ima država stroge standarde, manj je žvepla, bolj 'čisti' je izpuh.

Seveda pa kakovost izpuha močno zavisi od načina vožnje (po domače kajenje iz rora)... še bolj po domače...z nižjo porabo, ko se prepelješ od toče A do točke B bolj čist bo izpuh in manj delcev.

V-power dizel pa kolikor je meni znano je razlika zgolj v dodatkih - additivih. Zdaj kaj počnejo, ter kako se odraža na čistosti izpuha pa ne bi vedel.

Pa spet...za vsakega posebej bi moral vedeti koliko žvepla vsebuje...pri nas malček več, pri avstrijcih manj...itd. Spet od MOL-a ima toliko, od Petrola in OMW-ja toliko, od Agipa spet drugače.

Na vsak način bi mogla država postopoma nižat zgornjo dovoljeno mejo za žveplo v dizlu....magari na račun višje cene goriva...pač ekologija stane.

Normativi so določeni na ravni EU. Problem je izostanek kontrol in kazni za nespoštovanje. Predvsem v Sloveniji, seveda.
evil.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.364
1.967
113
mah to je tak tak...naj bi bila MOL-ova dobra in pa od Agipa. Seveda pa se postavi vprašanje od kje dobijo njihove črpalke gorivo...če ga pripelje cisterna iz kopra, potem je identična Petrolovi in OMV-jevi.

Jaz sem enkrat ob priliki tankal v Celovcu avstrijsko nafto (hotel sem V-power pa jo na tisti pumpi niso imeli in sem natočil kar 'navadno'...pa lahko rečem da je avto po občutku mnogo lepše deloval).

CLIO15

Guru
1. nov 2007
14.124
4.640
113
Jaz sem pa včeraj tankal na Agipu pri Budimpešti pa je avto tako veselo vlekel in še meni se je smejalo ,ko sem za liter plačal samo 80 centov. 255 HUF/316= 0,806€

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
38
48
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Kje pri nas pa se lahko dobi biodizel?

Ena Petrolova crpalka v Ljubljani ga je imela, katera se tocno ne spomnim, jaz sem tankal v Avstriji.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
38
48
Citat:
Uporabnik merdzo pravi:
v vsakem dizlu je nekaj odstotkov biodizla. čistega biodizla se ne toči, ker je zeloagresiven za plastične dele motorja. tako sem slišal.

lp [/quote

Odvisno od proizvajalca motorjev, eni gredo brez problema na biodizel.

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
54.144
7.192
113
Hja nič..bomo potem malo potestirali različne "prodajalce" in bom videl, na kateri dizel najlepše prede
wink-1.gif