Naložbe, vzajemni skladi...

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.532
2.101
113
41
Samo delnice.. Edini "dodatni orodji" sta shortanje in long na vzvodu. Oboje se "trudim" da ne grem v prevelike izpostavljenosti.

Vojnik

Guru
16. apr 2017
1.591
1.109
113
Tisti, ki redno kupujete in prodajate. NLB Trading, Revolut…

Kako je pa s porocanjem FURS. Kolikor vidim nihce od teh dveh ne omogoca .xml dadoteke za prenos v eDavke. A to se potem na roke kuca?

Torque

Fizikalc
22. jul 2007
859
29
28
Imam N26 banko, za foro sem kupil 5 delnic v skupni vrednosti 100 eur. Sedaj je nekje dobiček, nekje izguba. Vmes je prišlo nekaj centov dividend. Kaj moram storiti pri FURSu?

Steve

Guru
13. avg 2007
10.531
2.720
113
To se ti zdi definicija banane? Potem pazi to: oni vse podatke o tvojih transakcijah imajo, ker jim brokerji morajo to poročati. Ampak to ni dovolj, vseeno je vse treba ročno še 1x delat

• Všeč mi je
Reactions: Izzi in Vojnik

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.532
2.101
113
41
Jaz sem jih parkrat klical in se nekako dogovoril, da za dividende ne rabim za "tistih nekaj eur" pisat čisto vsako transakcijo (ene dividence se izplačujejo celo mesečno) in za vsako firmo posebaj, pa pretvarjat iz USD...vpišem letni seštevek dividend in priložim dokazilo...in evo, tu je znesek, zdaj pa reči, kolko se plača.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.531
2.720
113
Za to si se moral kaj zmenit? Jaz vsako leto delam tako: ko mi broker pripravi divi report, ga sprintam, dam kot prilogo in pošljem. Čez 3 mesece pride položnica za plačati.

Gre pa se za vsaj 30 podjetij, ogromno transakcij in precej več kot "nekaj €"

Sulc

Majstr
22. avg 2007
1.032
235
63
Bi bilo hecno, če bi bilo res tako - da parkrat pokličeš na FURS in se zmeniš.

V resnici pa se Doh-Div oddaja letno in tam navedeš vse prejete dividende iz preteklega leta.
Res pa se enkrat letno oddaja zadnjih nekaj let, prej je bilo pa kvartalno.

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.532
2.101
113
41
Report, ki ga jaz dobim, je neka zlomljena tabela, ki je nevem v kakem formatu in se nič ne da razbrati.

In potem v E-davke vnesem skupni znesek dividend (oziroma mislim da 3 ločene scene) iz obrazca W8BEN (ZDA)...čiste iz ZDA, kjer že tam del davka odtegnejo, "tuje" izven ZDA, kjer mi ZDA tudi že odtegne malo več....in je tam razvidno, koliko sem že plačal, da ni dvojne obdavčitve in se plača samo razlika.

Na kratko, moral bi ročno vnašati vsako izplačilo, za vsako firmo posebaj, pa potem namesto tega vnesem samo seštevek in mi od tega odmerijo.

Torej, ti samo naložiš priloge, nič ne vnašaš ročno?

Steve

Guru
13. avg 2007
10.531
2.720
113
Tako je. Imam pa Captrader in naredi res lepi report z vsemi relevantnimi podatki. Spodaj pod črto je € znesek prejetih dividend in to je v resnici edino kar jih zanima

• Všeč mi je
Reactions: uncle_sam

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.627
2.180
113
Na tole sem naletel če je kdo slučajno registrian:

Predlog

Nekdo predlaga da ne bi blo treba poročat dividend za vsak cent.

Sicer običajno pride odgovor v stilu: "Vsak cent je treba poročati zato ker tako piše v tem in tem členu tega in tega zakona."

Ampak upanje ostaja.

• Všeč mi je
Reactions: uncle_sam

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.399
191
63
39
Ko smo lih pri dividendah... Na Revolutu sem enkrat po pomoti kupil eno malenkost VGWL, ki pa ni akumulacijski in sem prejel 0,65eur dividend. Takoj za tem sem ta etf z izgubo prodal. A naj to kam prijavljam, a naj pozabim na vse skupaj?