Najbolj "neumni" izumi v avtomobilski industriji

tony

Guru
23. jul 2007
10.960
1.849
113
To ni zaviranje.
Z dvakratnim kratkim prižigom stop luči, opozorim zadaj preblizu vozečega "da bom začel zavirat"
Torej...dvakrat kratko "tapnem" po zavornem pedalu. Ne vem, kje si prebral "silovito zaviranje".
Sproži se samo zavorna luč in avto še ne bremza. Honda tako ima, pa tudi stari Jugo, ki ni bil presežek tehnologije.
Ko se zadaj vozeči odmakne, takrat začnem resno bremzat. Tudi takrat ne "silovito", ker ni potrebe.
Zelo uporabna zadeva, da te tisti zadaj ne "naguzi" :D
Fantje, niso vas tega učili v avtošoli?
Ne. So me pa učili, da se zavor ne pumpa.

Najbolji

Guru
20. feb 2008
5.837
1.296
113
Ne, ko je pojemek dovolj visok se prižgejo zavorne luči. Kar pomeni da ko nekdo z one-pedal vozi po moj lokalni vukojebinski cesti ves čas bleščijo zavorne luči, on pa tudi na zavoro vmes ne stopi. Sploh zabavno po kakšnih klanci navzdol kjer bi vsak normalen ICE s tako vožnjo 3x prekuril zavore, se EV lepo pelje nonstop s prižganimi zavornimi lučmi (ki so moteče).

Ce si ritopik je problem ja.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.408
4.846
113
Ce si ritopik je problem ja.
Ne vem, moj avto ima funkcijo pametnega regenerativnega zaviranja pa načeloma tistega spredaj spremlja in zavira tako kot on, z ustrezno varnostno razdaljo (ni enako kot radarski tempomat, samo prilagaja regeneracijo glede na potrebe tistega ki vozi spredaj). Je pa vseeno moteče ko ti cel klanec gorijo štop luči v glavo, sploh ponoči in slepijo (ja tudi meni gorijo ob takem načinu vožnje).

Dejstvo je da štop luči postajajo vedno bolj močne da se skrbi za varnost v prometu, potem imaš pa sodobne koncpete vožnje kjer luči gorijo po nepotrebnem. In potem se nek uradnik iz EU spomne da bi pri močnem zaviranju ne samo gorele ampak bi utripale .... idiotizem "per se".

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.408
4.846
113
Idiotizem je evolucija štop luči. Smo imeli brljivke na klasičnih zadnjih žarnicah ki so dale (15?) W več ko si stopil na zavoro, potem so prišle tretje zavorne luči, kasneje za močnejše zaviranje so prišle utripalke, sedaj po novem so ločene žarnice/ledice za štop luči ... in vse to ni dovolj, zdej morajo še utripat da veš da nekdo bremza.

Tko s stališča evolucije (tehnološki napredek) bi pričakoval da danes tisti spredaj preko RF javi "zaviram" in ne samo to, še pospešek (pojemek) zaviranja lahko javlja preko RF komunikacije in tisti zadaj to sprejme in prilagodi samodejno zaviranje (beri če je 500m stran ne zavira na polno, čeje 20m zadaj pa pač udari po zavori). To bi bil recimo nek uporabni doprinos, da bodo sedaj štop luči utripale ker "varnost" je pa totalni idiotizem.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

sajkek

Guru
16. mar 2008
39.850
13.985
113
Ne, ko je pojemek dovolj visok se prižgejo zavorne luči. Kar pomeni da ko nekdo z one-pedal vozi po moj lokalni vukojebinski cesti ves čas bleščijo zavorne luči, on pa tudi na zavoro vmes ne stopi. Sploh zabavno po kakšnih klanci navzdol kjer bi vsak normalen ICE s tako vožnjo 3x prekuril zavore, se EV lepo pelje nonstop s prižganimi zavornimi lučmi (ki so moteče).
Bolecina, vem, ker tip se poleg tega da tebe jebe v mozak, še kak kwh pridela :evil:
Win win?

sajkek

Guru
16. mar 2008
39.850
13.985
113
Pa ne sam yo, tesle bodo tole dobile verjetno tudi za nazaj prek updejta. Krejzi šit, še znaš epileptic fasat.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.408
4.846
113
Pri tesli delajo ampak pri močnejši regeneraciji... Tihi mal posplošuje (beri nima tesle, pa mal hejta)
Za mestno vožnjo ni problem, po ravnem načeloma tudi ni problem. Pridi pa malo v naše "rovte" pa boš videl efekt regeneracije/rekuperacije v živo.

In ja včasih smo se vedno smejali tem, ki so bili na zavori nonstop (stari avtomatiki, ponavadi kakšne vulve ali mbji, praviloma tujih tablic) ker enostavno drugače ni šlo. In kot mulac sem vedno vedel kateri avto je skuril zavore na poti navzdol ker se je to vonjalo. Ko sem dobil izpit sem pedalo za zavoro vedno spoštljivo obravnaval in po klancih na klasičnem ICE sem zaviral po ustaljeni logiki da stopiš na zavoro pred ovinkom, potem pa spustiš zavoro oz. celo dodaš gas. Sedaj z EVji pa hibridi pa hočeš čimveč pridelat na poti navzdol in posledica tega je da ti "gorijo" zadaj zavorne luči večji del klanca. (negativni pospešek oz. pojemek po slovensko je pa določen zakonsko za sekundarno zaviranje, tako da je vseeno ali si v Tesli ali pa v "xpengšaju-do" ... pri določenem nivoju mora vključit zadnje štop luči, drugače ne dobi homologacije)

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.884
1.840
113
To Tesla že ima.

> Če pri hitrosti nad 50 km/h sunkovito zavrete (ali se aktivira samodejno zaviranje v sili), zavorne luči s hitrim utripanjem opozorijo druge voznike, da se hitrost vozila zmanjšuje.

Na Lexusu sem to že imel 16 let nazaj. Ni neka noviteta. Sedaj bo pač obvezno za VSA nova vozila.
Pomaga pri pacijentih, ki spijo za volanom, ali pa drkajo po telefonih, pa potem vsaj periferni vid zazna neko utripanje.

mtl

Guru
19. jul 2007
11.387
1.011
113
Kras
www.mtl.si
Ne vem, moj avto ima funkcijo pametnega regenerativnega zaviranja pa načeloma tistega spredaj spremlja in zavira tako kot on, z ustrezno varnostno razdaljo (ni enako kot radarski tempomat, samo prilagaja regeneracijo glede na potrebe tistega ki vozi spredaj). Je pa vseeno moteče ko ti cel klanec gorijo štop luči v glavo, sploh ponoči in slepijo (ja tudi meni gorijo ob takem načinu vožnje).

Dejstvo je da štop luči postajajo vedno bolj močne da se skrbi za varnost v prometu, potem imaš pa sodobne koncpete vožnje kjer luči gorijo po nepotrebnem. In potem se nek uradnik iz EU spomne da bi pri močnem zaviranju ne samo gorele ampak bi utripale .... idiotizem "per se".
Na mojem avtu se zavorne luči prižgejo le ob dovolj močni regeneraciji. Torej, ko je ovinek res oster, sicer pa brez težav shajam z regeneracijo, ki ne zahteva zavornih luči.
Stalno vključujoče zavorne luči imajo kvazi dinamiki, ki obvladajo le 0-1, ne zavedajo pa se, da je najbolj varčna vožnja čimbolj enakomerna vožnja, ki jo lahko dosežeš le z ustreznim predvidevanjem in posledično čim manjšim vključevanjem zavornih luči.
So pa dejansko polizdelki, ki nimajo ustrezno kalibriranih teh zadev.
Utripanje v sili je odlična zadeva, če je ustrezno implementirana, ne pa da se ti skoraj vsakič vključi. Tako so se mi je recimo na RSu smerniki vključevali. Grrrrr.
To utripanje na VAG koncernu deluje odlično.

5. apr 2015
1.591
845
113
Folk pametuje, kak bi te utripajoče rikverc luči rešile nesreče na naših avtocestah, npr včeraj in danes, sarkastično seveda.. Ja se strinjam da ne bi..
Potem je pa edina rešitev omejitve hitrosti na 100kmh in blokade v avte da ne gredo več itd. Tahometre v osebne avte, izpite delat na 5 let,..

To pa bo pa potem bolje... Aja, to pa spet ni kul..

Mislim da vsak relativno preprost način z utripanjem bremz luči, štirimi zmigovci, je bolje kot pa blokade in omejitve.

Mogoče še ostreje nad telefone med vožnjo..

smoukar

Guru
3. avg 2007
4.179
525
113
46
dolenska
Najbrž mešaš stvari, včasih je bilo ob močnejšem zaviranju klasika da se prižgejo žmigavci. Da utripajo zavorne luči je pa dokaj nova stvar.

Sicer danes v dobi "rekuperacije" so zavorne luči postale precej moteče za zadaj vozeče in se ne čudim da se jih ignorira. Ko voziš enkrat ponoči za EV "one-pedal" voznikom je uporaba bejzbolskega pripomočka za udarjanje žogice skoraj logična.

O ja, sem zamešal. Sej ni tko hudo, če ev prižiga bremz luči, ker eni imajo kr hud pojemek. Sam da skoz sveti je pa mal trapasto.

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.884
1.840
113
Folk pametuje, kak bi te utripajoče rikverc luči rešile nesreče na naših avtocestah, npr včeraj in danes, sarkastično seveda.. Ja se strinjam da ne bi..
Potem je pa edina rešitev omejitve hitrosti na 100kmh in blokade v avte da ne gredo več itd. Tahometre v osebne avte, izpite delat na 5 let,..

To pa bo pa potem bolje... Aja, to pa spet ni kul..

Mislim da vsak relativno preprost način z utripanjem bremz luči, štirimi zmigovci, je bolje kot pa blokade in omejitve.

Mogoče še ostreje nad telefone med vožnjo..
Radarje postavit in kasirat. Tam se je vozilo tudi 150 km/h na 60 km/h omejitve.
Kasirunga, pa če je treba 20 tisoč folku poslat pildke. Bo za kak km avtoceste zgradit.

Bolj kot utopija kak bo lajt šou kaj rešu.

Ena taka akcija kasiranja, pa bodo vsi umirjeno in pazljivo vozili naslednjič.

• Všeč mi je
Reactions: luciano