Nadomestno vozilo iz AO

blazko

Fizikalc
21. sep 2007
6.526
3
38
#1
Nespreten sofer mi je butnil parkirano vozilo. Papirologija je urejena, okvirni termin na servisu tudi, tezava pa je v trajanju popravila, ki bo trajalo vsaj 3 dni (po besedah servisa). Avto je vozen, cela stran pa je podrzana.
Sam imam asistenco premium pri Savi, povzrocitelj je zavarovan pri Triglavu.
Kaksna je praksa nadomestnega vozila v tem primeru? Ga lahko dobim s strani zavarovalnice povzrocitelja? Sava pravi, da mi nadomestno pripada samo, ce je vozilo nevozno. Kaska nimam.
 
1. nov 2007
5.975
169
63
#2
Pripada ti, samo dali ti ga pa ne bodo, klasika v Sloveniji.

Če imaš živce 3 dni rentacar pol pa izterjava preko odvetnika.
 

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
18.940
1.444
113
#3
Pripada ti, samo dali ti ga pa ne bodo, klasika v Sloveniji.

Če imaš živce 3 dni rentacar pol pa izterjava preko odvetnika.
Točno tako. Običajno že prvi (ali drugi) dopis o refundaciji s strani odvetnika uredi zadevo in ni potrebno dejansko iti na sodišče, brez tega se pa zmišljujejo vse živo, res obup. Pa že povsem navadna kmečka pamet ti pove, da ti je zavarovalnica povzročitelja dolžna poleg stroškov popravila vozila dolžna povrniti tudi druge stroške, ki so prav tako nastali zaradi škode njihovega zavarovanca.
 
Všečki: Hanzi
10. feb 2008
2.503
126
63
#6
...da ti je zavarovalnica povzročitelja dolžna poleg stroškov popravila vozila dolžna povrniti tudi druge stroške, ki so prav tako nastali zaradi škode njihovega zavarovanca.
Ali to velja samo, če je tako navedeno v zavarovalni polici?
Je to avtomatizem. Imel sem avtomatsko nadomestni avto - s strani zavarovalnice. Vendar manj časa, kot je bilo popravilo.
 

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
18.940
1.444
113
#7
Največkrat (beri v 9ih od 10 primerov) se zakomplicira, ko je povročitelj znan in pa da to nisi ti. V kolikor imaš nadomestni avto na lastni polici in da se ti zgodi kaj kar je prav tako krito po tvoji polici (recimo delni kasko parkirišče - udarec neznanega vozila) ni nikakršnih komplikacij. Enako ne v kolikor hočeš dobiti plačan nadomestni avto iz AO in je tvoje vozilo kot posledica nesreče nevozno, to pa zavarovalnica običajno definira kot tako močno poškodovano, da je nevozno in ne da je nevozno, ker je na dvigalu in brez gum. Bi se dalo pa tudi v to definicijo zapenjat, 100%. Sploh s pomočjo odvetnika ampak, ker so pri nadomestnih avtih običajno v igri stroški 100-500€ so to tako "majhne" cifre, da ljudje večinoma nočejo koristit in plačat še odvetniških uslug.

Tisti citat zgoraj je pa neposredno povezan z avtomobilsko odgovornostjo, ki jo moramo po zakonu vsi imeti zavarovano in če pod to odgovornost spada izplačilo odškodnine zaradi materialne škode ali pa telesnih poškod (+ strah itd.) potem seveda zraven spadajo vsi dodatni stroški, ki so nastali zgolj in samo zaradi dotične nesreče. Problem pa nastane, ko začnejo zavarovalnice namerno igrati na nepoznavanje scene s strani strank in to se žal dogaja tudi v drugih primerih in ne zgolj pri nadomestnih vozilih, ljudem pa se v večini primerov s tem ne da komplicirat iz raznih razlogov in tako se ta glupa praksa vleče v nedogled.

Takole pa izgledajo zavarovalni pogoji avtomobilske odgovornosti, v tem primeru je to copy/paste od Triglava ampak imajo to vse zavarovalnice definirano enako.
Stroške najema nadomestnega vozila so dolžni izplačat na podlagi 1.2. točke

PogojiAO_Triglav.jpg
 

igiNo1

Fizikalc
24. feb 2018
156
44
28
#8
z enega drugega foruma:

Zavarovalnice seveda skrbijo za svoj mošnjiček in v teh primerih praviloma ne želijo plačati stroškov najema nadomestnega avta. Po določbah tovrstnih evropskih predpisov in tudi slovenske zakonodaje oškodovancem pripada nadomestni avto, a ga upravičenci težko izterjajo - pa čeprav o tem obstoja tudi slovenska sodna praksa. Tako je Višje sodišče v Ljubljani že leta 2009 (akt VSL0057009) razsodilo, da je tožnik na podlagi sklenjene pogodbe o zavarovanju avtomobilske odgovornosti upravičen do povrnitve škode, ki jo je imel z najemom nadomestnega vozila. Sodišče je ugotovilo, da je škoda, ki tretji osebi nastane zaradi stroškov najema nadomestnega vozila zagotovo škoda zaradi uničenja in poškodovanja stvari. Enako stališče je zavzelo tudi Višje sodišče v Kopru v aktu 778/2006. To torej pomeni, da upravičencu tudi pri uveljavljanju povračila škode iz naslova zavarovanja avtomobilske odgovornosti pripada pravica do nadomestnega avtomobila.
 
Všečki: Matey
10. feb 2008
2.503
126
63
#9
Ja, in preden se požene ta tek z zavarovalnico, je avto popravljen.
Kako torej ob nevoznem vozilu pristopiti, da bo z pridobitvijo nadomestnega vozila vse OK.
Mehankar mi ga da/ne da za toliko časa.
 
27. jul 2007
33.893
338
83
pri taščici
#10
Me ima da bi v takem primeru poslal email na zavarovalnico (in klic na asistenco, da je posneto)da imajo x ur da dostavijo nadomestno vozilo do koncanja popravila. V nasprotnem.primeru dobijo zahtevek za povracilo renta carja,od odvetnika takoj po popravilu. Pa se njegove stroske seveda.
Saj pri desetih tezakih letno jim dol visi in z veseljem najbrz placajo rentacar pa se odvetnika. Ko pa bi imel 10 tezakov dnevno, pa bi najprej premijo dvignili za xy odstotkov, potem pa....
 

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
10.289
261
83
Marlbor
#11
Nadomestno vozilo brez problema plačajo, če gre za vozilo pravne osebe. Glede na to, da pogoji AO nikjer ne določajo, da oškodovani pravni osebi več pripada kot fizični osebi, ti kot fizični osebi definitivno pripada nadomestno vozilo.
 
21. jul 2007
4.064
25
48
38
Še vedno Rdeči revirji
#12
Tole z nadomestnimi vozili je kar scena. Kolega mi je danes rekel, da je Triglav nekaj spremnjal in so sedaj težave z nadomestnimi vozili. Ima kasko in kombinacijo I, ki jo je Triglav, kot vidim, ukinil s 1.1.2019. Povzročitelj škode je bil zavarovan pri drugi zavarovalnici. Kako je pri Triglavu s temi zadevami sedaj? Včasih si šel na škodni center in dobil nalog na podlagi popisa povzročiteljeve zavarovalnice. Pri kolegu je bil izgovor,da je avto vozen, ko je na popravilu.
 
27. jul 2007
33.893
338
83
pri taščici
#13
Naj napisejo ta izgovor v pisni obliki ce si upajo. Grem takoj najeti enak avto, z njim do odvetnika, po koncanem popravilu pa jim posljem racun od najema in odvetnika. Pa se vrat me boli in nosim opornico dva tedna in bo tisti najem drobiz.
Pa naj ne vpleta kaska in svojih kombinacij.
Ti raje povej katera je druga avarovalnica, ce si ze triglav namocil.
 
21. jul 2007
4.064
25
48
38
Še vedno Rdeči revirji
#14
Naj napisejo ta izgovor v pisni obliki ce si upajo. Grem takoj najeti enak avto, z njim do odvetnika, po koncanem popravilu pa jim posljem racun od najema in odvetnika. Pa se vrat me boli in nosim opornico dva tedna in bo tisti najem drobiz.
Pa naj ne vpleta kaska in svojih kombinacij.
Ti raje povej katera je druga avarovalnica, ce si ze triglav namocil.
Druga zavarovalnica je Sava. Nobenega ne namakam, samo zanimam me kako je sedaj s tem.
 
Všečki: Hanzi
27. jul 2007
33.893
338
83
pri taščici
#16
Ob izhodišču, da ima na podlagi 1. odst. 1. člena Splošnih pogojev za zavarovanje avtomobilske odgovornosti tožnik od zavarovalnice pravico zahtevati tudi odškodnino v višini stroškov, ki jih je imel z najemom nadomestnega vozila, bo moralo sodišče v zvezi s tem odškodninskim zahtevkom ugotoviti pravno pomembna dejstva, ki jih zaradi napačnega materialnopravnega izhodišča ni ugotovilo. Nato pa bo moralo – kot je bilo že povedano – tudi ponovno odločiti o obrestnem delu zahtevka.
 

Mare2

Fizikalc
18. avg 2007
2.450
14
38
#17
aš nadomestni avto na lastni polici in da se ti zgodi kaj kar je prav tako krito po tvoji polici (recimo delni kasko parkirišče - udarec neznanega vozila) ni nikakršnih komplikacij. Enako ne v kolikor hočeš dobiti plačan nadomestni avto iz AO in je tvoje vozilo kot posledica nesreče nevozno, to pa zavarovalnica običajno definira kot tako
ajo x ur da dostavijo nadomestno vozilo do koncanja popravila. V nasprotnem.primeru dobijo zahtevek za povracilo renta carja,od odvetnika takoj po popravilu. Pa se njegove stroske seveda.
Saj pri desetih tezakih letno jim dol visi in z veseljem najbrz placajo rentacar pa se odvetnika. Ko pa bi i
Druga zavarovalnica je Sava. Nobenega ne namakam, samo zanimam me kako je sedaj s tem.
Idealno je imeti krito kombinacijo Nadomestno vozilo, ki je temu namenjena. Torej nadomestno vozilo v času popravila. Asistenca pa je v bistvu pomoč na cesti. Vse ostalo je stvar dogovarjanja in zahtevkov. :)
 
27. jul 2007
33.893
338
83
pri taščici
#18
Me prav zanimajo solosni pogoji nadomestnega vozila. (Koliko dni, kaksen avto, koliko km.....)
Pa jaz bi to izkoristil pri lastni krivdi. Pri tuji krivdi naj pa placa zavatovalnica krivca iz AO
 
Všečki: Matey
2. jul 2008
2.554
245
63
#19
To pa zdaj tud mene zanima. 14 dni nazaj se mi je ena gospa zaletela v bok, v naslednjih dneh gre avto na servis kjer bo 2-3 dni. Avto imam zavarovan poln kasko, kako se lotim dobiti nadomestni avto? Kličem zavarovalnico in se menim z njimi domnevam?