Musarjeva!

jurek1973

Guru
3. sep 2007
5.084
2.082
113
Na RTVjevi strani je objavljen še posnetek ene kamere pred kamero, ki je glavnino nesreče posnela.
Moje videnje dogodka:
Vozila vouijo v dveh kolonah skozi tunel. Hitrost je nekoliko zunižana (utripajo luči v tunelui).
Na levem pasu en črni in en rdeči, na desnem en beli in rešilec.
Naenkrat za sabo zagledajo rdeče-modre lučke, ki po zakonu pravijo "ustavi se".
In takrat beli avto na desni začne bremzat. Po nepotrebnem, ker pred sabo nima nikogar.
Črni in rdeči na levem pasu se hočeta umaknit desno, ampak ker je beli na desni začel bremzat, je vedno manj prostora med belim in rešilcem.
Rdeči se še stisne med belega in rešilca, črni nima več prostora.
Vsi pa refleksno bremzajo.

Pač ne najboljša reakcija belega na desni in črnega na levi. Rdeči je dobro izvedel umik.
Črni je bremzal, ker se je hotel desno premaknit, a ni imel prostora. V glavi je tudi imel "moram ustavit", zato ni dal po gasu, pa prehitel rdečega (oz. naredil dovolj rostora, da se lahko umakne desno).
Šoferju kombija pa tudi ni bilo jasno, zakaj audi ne prehiti črnega, je bilo dovolj prostora.

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo

BuDi

Guru
6. sep 2007
9.321
5.932
113
Po naših informacijah naj bi tistega dne zaradi vzdrževalnih del v predoru oziroma na tem odseku veljala omejitev hitrosti 60 kilometrov na uro.

Na različici videa, ki je prišla v javnost, ni prikaza točnega časa niti hitrosti vozil.

Po informacijah naših virov naj bi bila ura in podatek o hitrosti s posnetka odstranjena, čeprav naj bi bila pri tovrstnih dogodkih praviloma prikazana

To ni nepomembna tehnična podrobnost.

Prav izvorna časovna koda bi omogočila natančnejšo analizo premikanja vozil med posameznimi sličicami. Podatek o hitrosti pa bi lahko neposredno potrdil ali ovrgel neuradne informacije, da je predsedniški Mercedes tik pred nesrečo vozil približno 160 kilometrov na uro.

• Všeč mi je
Reactions: Corvette

B81

22. jul 2007
40.541
13.114
113
Dobro tole...znak za taglavne, da ne morejo divjat po cesti ko mad max in se izživljat nad prometom.... koji qrac se pa trem babnicam nekam mudi sredi dneva, mar bi šle pa prej na pot :bonk:

• Všeč mi je
Reactions: nacek

Garfildd

Guru
24. jul 2007
7.920
6.762
113
Kje model vidi 30m varnostne razdalje, razdalje je za max 2 avta, torej cca 12m!

'Pri 150 kilometrih na uro je bilo 30 metrov razdalje nekoliko premalo'​

1788327915927.png

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

Vadim

Guru
2. jul 2020
7.227
9.451
113
Dobro tole...znak za taglavne, da ne morejo divjat po cesti ko mad max in se izživljat nad prometom.... koji qrac se pa trem babnicam nekam mudi sredi dneva, mar bi šle pa prej na pot :bonk:

Obstajalo je hudo varnostno tveganje, zato je bilo potrebno VIP prevoz spraviti čimprej iz točke A do točke B. Po neuradnih informacijah je I8M in Mladina dobila podatke, da Janšisti nastavljajo improvizirana eksplozivna sredstva ob avtocesti, na enem nadvozu pa Žan Mahnić čaka s svojo 7x64 mauserco, da se mimo pripelje spremstvo. Po tem načrtu bi Stev-O potem prevzel mesto Nataše in bi razpustil vlado, ter sam vladal z dekreti, ki mu jih Janša narekuje. Kasneje je načrt padel v vodo, ker se nista uspela koordinirati ali se zbližati z Rusi ali z Izraelci.

1788327957095.png

AndrejD

Guru
20. jul 2007
8.211
1.719
113
Kje model vidi 30m varnostne razdalje, razdalje je za max 2 avta, torej cca 12m!

'Pri 150 kilometrih na uro je bilo 30 metrov razdalje nekoliko premalo'​

Poglej priponko 108192

Jaz sem naracunal 55km/h torej 60km/h po stevcu normalnim voznikom.
in pa 108 kar je verjetno 115km/h po stevcu mercedesu.

Racunano je bilo da je bela crta 5m razmak med njima pa 10m.

Pac koliko se da racunati iz tega videoposnetka. Bolje bi bil original.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
7.920
6.762
113
Jaz sem naracunal 55km/h torej 60km/h po stevcu normalnim voznikom.
in pa 108 kar je verjetno 115km/h po stevcu mercedesu.

Racunano je bilo da je bela crta 5m razmak med njima pa 10m.

Pac koliko se da racunati iz tega videoposnetka. Bolje bi bil original.
Ne vem koliko so dolge črte in kakšni razmaki, ampak:
Mercedes V je dolg nekaj manj kot 6m, črta v sorazmerju z Mercedesom je cca 1/2,
razdalja med črtama pa nekje dolžina Mercedesa... ali se motim?

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

D_K

Guru
24. sep 2007
3.254
1.023
113
Zakaj so pa imeli luči ? oz kaj je lahko razlog-opravičilo, da prižigaš luči in voziš prehitro ?

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
11.143
5.418
113
Brglez je včeraj v Odmevih zagovarjal ravnanje varnostne službe - voznikov.

Meni pa pride še ena ideja na misel: prvi avto zabremza na polno, kombi pa precej manj oz. pozneje; delno je krivo lahko to, da je pač drugačne vrste vozilo in slabše/drugačne zavorne zmogljivosti - lahko pa je šofer vedel, da potnice niso pripete in je pač predvidel, da se bodo "zmazali" brez trka in jih ni hotel z bremzanjem katapultirat po avtu.