Matter over Thread

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.984
764
113
Zigbee in Thread oba temeljita na enakem fizičnem standardu (IEEE 802.15.4), s tem da Zigbee ne podpira IPv6 (obstaja "Zigbee IP", ki ima to dodano) in zato rabi gateway za komunikacijo. Pri Thread pa lahko preko IPv6 vse naprave komunicirajo direktno.

Iz tega vidika je Thread superioren in bolj future proof. Razni argumenti v stilu "Zigbee ima boljši doseg" pa tu žal ne pijejo vode - na fizičnem nivoju gre za isto stvar.

• Všeč mi je
Reactions: p4pe in Utisevalec

Daniel

Guru
21. dec 2007
7.920
6.211
113
Naš "šekret" še zmeraj dela na ročni vklop ventilatorja :evil:

Cev ob kotličku in vleče direkt iz školjke. Bi se pa dalo avtomatizirati.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.507
4.896
113
Zigbee in Thread oba temeljita na enakem fizičnem standardu (IEEE 802.15.4), s tem da Zigbee ne podpira IPv6 (obstaja "Zigbee IP", ki ima to dodano) in zato rabi gateway za komunikacijo. Pri Thread pa lahko preko IPv6 vse naprave komunicirajo direktno.

Iz tega vidika je Thread superioren in bolj future proof. Razni argumenti v stilu "Zigbee ima boljši doseg" pa tu žal ne pijejo vode - na fizičnem nivoju gre za isto stvar.
Je tudi razlika pri delovanju v "mesh" sistemu (en oz. dva layerja nad fizičnim protokolom), tako da čisto iz praktičnega vidika imajo Threads/Matter naprave "lahko" bolj stabilno delovanje.

* lahko pravim zato ker tudi zigbee obstaja v nekaj verzijah in ne moreš kar posploševat

mtl

Guru
19. jul 2007
11.417
1.042
113
Kras
www.mtl.si
V info: po dveh mesecih uporabe Matter naprav iz Ikeje še moje zadnje izkušnje: stikala mi občasno ne delujejo, nisem še ugotovil, kakšen je vzorec. Sploh eno stikalo je bolj pogosto težavno. Eno stikalo mi do sedaj le enkrat ni delovalo, pa se uporablja večkrat dnevno.
Baje bo Ikea pripravila nek FW update. Bom videl.
Ostalo mi deluje brezhibno.

• Všeč mi je
Reactions: philips

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.984
764
113
Ima kdo kaj več inside info kdaj bi naj prišla ta dva pametna vtikača v našo Ikeo? Trenutno imam ZBT-2 in zgolj baterijske senzorje in bi si rad čimprej malo izboljšal signal (baterijske naprave žal ne delujejo kot mesh router).

mcn

Majstr
3. sep 2007
2.073
317
83
Slovenija
cena igra vlogo, ker bo to samo tipka za vklop/izklop črpalke v zbiralniku vode. Ideja o water leak senzorju pa sploh ni slaba!

gr69

Guru
15. dec 2009
12.209
3.211
113
še v SLO - ampak komaj
No - če pa je prelivna črpalka pa en ali dva leak senzorja - žice not - “zgornji” vklopi črpalko, “spodnji” pa izklopi.
Če pa je res samo zalivalna, pa kot rečeno stikalo.

LjuboB

Fizikalc
15. mar 2010
478
212
43
Ima kdo kaj več inside info kdaj bi naj prišla ta dva pametna vtikača v našo Ikeo? Trenutno imam ZBT-2 in zgolj baterijske senzorje in bi si rad čimprej malo izboljšal signal (baterijske naprave žal ne delujejo kot mesh router).
Začetek aprila naj bi bil na voljo v Ljubljanski Ikei, pravi Ikea support. Če bo kaj prej in izveš, prosim javi.

• Všeč mi je
Reactions: philips

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.984
764
113
Začetek aprila naj bi bil na voljo v Ljubljanski Ikei, pravi Ikea support. Če bo kaj prej in izveš, prosim javi.
Evo, od danes je na voljo! Sem čez vikend gledal pa še ni bilo.

• Všeč mi je
Reactions: header

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.984
764
113
Kaj to prav berem, da na teh Ikea smart plugih ne moreš nastaviti default stanja po izpadu elektrike?