Matter over Thread

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.232
3.857
113
Ah, tole touchlink sem že probal in dela, a bolj za silo. Bom zaenkrat kar ostal pri dveh sistemih, oziroma treh (še Xiaomi za kamere, zvonec, par vtičnic in vlažilnik zraka). Na srečo apple home dokaj dobro dela z vsemi naštetimi. Upam sem da bo morda z Matter standardom lahko šlo vsaj tisto od Ikee na Hue, a vidim da ni ravno tako.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
10.270
10.923
113
EU
Shely 1.jpg

tomi

Guru
1. sep 2007
19.510
10.694
113
MB
Ikea Matter al Zigbee? Drugače pa “Copilot” potrjuje kar sem sam predpostavljal (da se Hue “zapira” na svoje ozr. postavlja omejitve).

Tukaj imaš najbolj sveže in preverjene informacije (2025–2026) o tem, kako delujejo IKEA Zigbee žarnice in senzorji s Philips Hue Bridge (v2) in Hue Bridge Pro, skupaj s praktičnimi navodili.

✅ Ali IKEA Zigbee žarnice in senzorji delujejo na Philips Hue Bridge?

✔️ 1. IKEA TRÅDFRI žarnice – DA, večinoma delujejo

Philips Hue uporablja Zigbee Light Link (ZLL) in Zigbee 3.0, zato večina IKEA Trådfri žarnic deluje, če imajo posodobljen firmware (1.2.x ali novejšega).
Hue Bridge še vedno podpira ZLL izdelke, kar vključuje Trådfri žarnice. 1

Kako jih povežeš:

1. žarnica naj bo blizu Hue Bridge
  2. v Hue aplikaciji → Add light
  3. naredi factory reset: 6× hitro vklop/izklop
  4. žarnica se pojavi kot Hue-lučka 1

⚠️ 2. IKEA novi modeli (2025/2026) – Kajplats serija

IKEA 2025 je predstavila Kajplats serijo, ki podpira Matter over Thread, ampak Hue Bridge ne podpira Thread/Matter nativno. 2
Žarnice sicer še vedno vsebujejo Zigbee, vendar je treba Zigbee modul ročno aktivirati:

Aktivacija Zigbee:

• 12–15× vklop/izklop – žarnica zakratkotrasi
  • nato je treba uporabiti Touchlink (Hue Essentials / iConnectHue) ob zelo bližnji razdalji do Hue Bridge 2

⚠️ Omejitve Kajplats serije:

• nekatere žarnice se nepravilno identificirajo (npr. W tunable white → Hue jo vidi kot RGB)
  • barvne temperature se pogosto ne da spreminjati
    2

❌ 3. Omejitve s Hue Bridge Pro (2025+)

Od 2025 Hue Bridge Pro dovoljuje povezavo samo Zigbee 3.0 napravam z Trust Center varnostjo.
To pomeni, da starejši Zigbee profili (ZLL-only, HA-only ali SmartLink) ne delujejo več. 3

Posledice:

• del IKEA izdelkov ne bo več kompatibilen, če niso Zigbee 3.0 TC
  • težave so poročali tudi uporabniki Innr, Hoftronic itd. (če nimajo Trust Center)
  • Touchlink pairing pri Pro modelu ni več podprt (potrjeno pri uporabnikih) 4

Če želiš boljšo kompatibilnost:

➡️ uporabi klasični Hue Bridge v2 (kvadratni)
➡️ Kajplats serija lahko zahteva dodatno aplikacijo za Touchlink

✔️ 4. IKEA senzorji in stikala

⚠️ IKEA Trådfri senzorji ne delujejo neposredno z Hue Bridge

Philips Hue nikoli ni uradno podpiral IKEA senzorjev, ker:

• uporabljajo druga Zigbee sporočila
  • Hue Bridge preverja samo Hue certificirane ali “Friends of Hue” senzorje

Vendar pa so posamezni primeri uspešnega seznanjanja, če:

• je bila posodobljena firmware Hue Bridge
  • uporabnik uporablja aplikacijo Hue Essentials (Touchlink metoda)
    5
    Ni pa zanesljivo in ni uradno podprto.

Kako najbolje povezati IKEA + Hue

⭐ ŽARNICE (Trådfri)

• najbolje delujejo, če so Zigbee 3.0
  • reset: 6× klik
  • dodaj v Hue app → Search
  • Bridge Pro → preveri, ali žarnica podpira Zigbee 3.0 + Trust Center, sicer ne bo delovala

⭐ ŽARNICE (Kajplats)

• aktiviraj Zigbee (12–15× ciklov)
  • uporabi Touchlink (Hue Essentials)
  • nekatere funkcije ne bodo delovale pravilno (white vs. color issue)

⭐ SENZORJI

• priporočljivo: uporabiti Hue lastne senzorje
  • IKEA senzorji lahko delujejo, vendar nezanesljivo (Touchlink, novi firmware)
Poznam sicer bolj iz smeri tv sektorja, ampak signify se zadnja leta obnasa zelo cudno, prislo je celo do tega da se je iz Philips tvjev umaknila podpora ker so zeleli prodajat tiste hdmi boxe vsem proizvajalcem ampak kolko vem se glih ni primlo.
tudi Philips (tpv) je sel z 2025 full in na matter in na novih tvjih lahko dodas 3-4 dodatne zarnice brez huba.
Kolk sem pa slisal iz strani signify je pa itak njim to nebodigatreba, pravi denar oni delajo drugje.

oter

Zelenc'
25. jan 2026
2
3
3
FYI, zigbee se po mojem nič ne poslavlja. Pred kratkim je izšel celo nov 4.0 standard tako da čakamo nove naprave ki ga bodo podprle.

LjuboB

Fizikalc
15. mar 2010
457
204
43
FYI, zigbee se po mojem nič ne poslavlja. Pred kratkim je izšel celo nov 4.0 standard tako da čakamo nove naprave ki ga bodo podprle.
Zigbee je trenutno še vedno najbolj zrel in razširjen, ampak proizvajalci počasi šaltajo na matter.
Poleg novih matter naprav delajo še matter bridge, da se bojo tisti z zigbee ali wifi napravami tudi lahko povezali na matter omrežje. Ampak teh bridge-ov nočemo :)

matter.png

22. jul 2007
14.809
2.468
113
125
Poznam sicer bolj iz smeri tv sektorja, ampak signify se zadnja leta obnasa zelo cudno, prislo je celo do tega da se je iz Philips tvjev umaknila podpora ker so zeleli prodajat tiste hdmi boxe vsem proizvajalcem ampak kolko vem se glih ni primlo.
tudi Philips (tpv) je sel z 2025 full in na matter in na novih tvjih lahko dodas 3-4 dodatne zarnice brez huba.
Kolk sem pa slisal iz strani signify je pa itak njim to nebodigatreba, pravi denar oni delajo drugje.
Kaj pa imajo Samsung tv-ji?

tomi

Guru
1. sep 2007
19.510
10.694
113
MB
kolk vem smartthings tudi podpira matter.

lahko pa v app storu kupiš/najameš hue app. :D