Lokalni rekuperator

tony

Guru
23. jul 2007
10.685
1.814
113
Če je zadovoljen z Lunosom, bi bil zadovoljen z vsakim. Je pa vsaka lokalna rekuperacija boljša od plesni po steni...

mtl

Guru
19. jul 2007
11.039
701
113
Kras
www.mtl.si
Ima kdo izkušnje z Gatom in prezračevanjem kers50+?

Dobil ugodno ponudbo, samo ne vem če so dobri rekuperatorji
So ti sicer že odgovorili, ampak ko jaz vidim 97% učinkovitost :valjamse: samo zaprem, ker je to evidentna laž.

• Všeč mi je
Reactions: tony

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.351
871
113
Da malo obudim temo...

V hišah, kjer je prostorno stopnišče, bi vgradil centralno prezračevanje z vračanjem vlage in dobrimi filtri. Nato pa bi nad vrati kjer je nadsvetloba naredil box z vpihovanjem zraka v prostor. Izpih bi šel pod vrati. Do dolenih sob npr dnevna bi potegnil kanal za svež in umazan zrak. Vlage ni preveč v hiši, kvečjem premalo, zato so mi lokalni vprašljivi.

kakšne izkušnje imate z spanjem pri lokalnih, ali se vlaga dovolj ohranja z dihanjem oz. ali je zrak presuh pozimi?

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.351
871
113
Ne gre samo da moti, ni niti zdravo. Sej ce je nad 35% plus je OK. Zato sprasujem ce se pri lokalnih to pozna. Un k ma vlazen flet itak nima tezav z suhim zrakom in nujno rabi rekuperator .

• Všeč mi je

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.640
8.040
113
Pa res koga moti suh zrak pozimi?

Marsikoga, čeprav sploh ne ve, da je to zaradi tega... Vsi zasušeni nosovi in strjeni smrklji, ki nosnice skupaj vlečejo, ko se pa usekneš pa vso sluznico potrga, da potem še zakrvavi in boli par dni, če se vname... Seveda lahko nos močiš potem, ampak to pomeni, da je zrak presuh.
Potem otroci, ki si ne dajo dopovedat, da za suhe ustnice ni OK, da jih obližejo, ampak je za to labela. potem so do nosa gor vsi s suho in rdečo in vneto kožo.

Drugo je, kdo ima poleg vsega še nizko T hiši, da ga zebe pa švica, ker kar pozauga tekočino ven. Ko na avionu. Posledica kot pri ustnicah zgoraj, suha koža. Pri kakem z atopijskem dermatitisom zadeva eskalira. Kdor ima otroke s tem težavami ali jih ima sam, ve, da se pozimi vse to poslabša.

Zadeva je sitna kot sopara na drugem strani.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
8.514
3.853
113
Točno to se pozimi redno dogaja v avtodomih na smučanju. Ventilacija ves čas razpihuje topel suh zrak, vlaga pa kondenzira za zavesami na oknih. Tam je vse mokro, v resnici pa ima zrak samo 20% vlage v sebi.

• Všeč mi je

tony

Guru
23. jul 2007
10.685
1.814
113
Marsikoga, čeprav sploh ne ve, da je to zaradi tega... Vsi zasušeni nosovi in strjeni smrklji, ki nosnice skupaj vlečejo, ko se pa usekneš pa vso sluznico potrga, da potem še zakrvavi in boli par dni, če se vname... Seveda lahko nos močiš potem, ampak to pomeni, da je zrak presuh.
Potem otroci, ki si ne dajo dopovedat, da za suhe ustnice ni OK, da jih obližejo, ampak je za to labela. potem so do nosa gor vsi s suho in rdečo in vneto kožo.

Drugo je, kdo ima poleg vsega še nizko T hiši, da ga zebe pa švica, ker kar pozauga tekočino ven. Ko na avionu. Posledica kot pri ustnicah zgoraj, suha koža. Pri kakem z atopijskem dermatitisom zadeva eskalira. Kdor ima otroke s tem težavami ali jih ima sam, ve, da se pozimi vse to poslabša.

Zadeva je sitna kot sopara na drugem strani.
Zanimivo, sploh nimam občutka, kako to izgleda. Več težav imam s preveč vlage... Ob teh sodobnih oknih 35% v bloku kar težko srečam...

Valhalla

Guru
17. dec 2007
5.182
2.012
113
Ko imaš enkrat NEH+ hišo ali v tej smeri pripravljeno, imaš težave s prenizko vlago. Pri nas je vse suho kot poper, kopalnica se samo odpre na široko in se vse posuši. Čez zimo gremo v okolici 50% vlažnosti, ko je fajn mraz in še malo bolj zakurimo že vleče tja proti 40%.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek in tony
19. jul 2007
3.042
1.790
113
- zrakotestna hiša (naredili uraden test, v prvo, brez popravljanja je bil znotraj zahtev Eko Sklada)
- imamo klasičen centralni rekuperator brez vračanja vlage
-
v zimskem načinu imamo ponoči rekuperator izključen med 22.00 - 6.00, ker drugače preveč posuši zrak, da so težave s samim spanjem in tudi drugače težave zaradi suhega zraka.

kot Valhalla, tudi pri nas je vse suho kot poper, npr, moraš paziti, kam daš krompir (v hladilnik), drugače se prav posuši, ampak vseeno imam rajši to, kot pa vlažno in zatohlo :) .

Na lep zimski dan (zjutraj zelo hladno (kondenzacija), čez dan soncek in malo nad nulo, tudi zunaj je relativna vlaznost nizka) smo zjutraj oprali smučarsko opremo (hlače, puhovke, rokavice,...), jo obesili v dnevni sobi (ki ima talno gretje), dali prezračevanje na 2 stopnjo (od treh) in šli od doma, zvečer je bilo vse popolnoma suho (in imamo sušilec s toplotno črpalko drugače).

• Všeč mi je

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.640
8.040
113
Zato sem hotela rekuperator z vracanjem vlage. Nisem parlamentirala, pa je bila takrat konkretna razlika v ceni, ne vem, kako je sedaj...

Dela skos. Nimamo radiatorjev za mokre krpe gor devat in niti nikdar ne susimo perila na štenderjih. Nekaj bi lahko se kuha dodala, ampak tega je tudi vse skp nič čez teden.

Zdaj uspemo drzat nad 40%, drugace bi bilo blizje 20%. To je pa katastrofa!

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.351
871
113
- v zimskem načinu imamo ponoči rekuperator izključen med 22.00 - 6.00, ker drugače preveč posuši zrak, da so težave s samim spanjem in tudi drugače težave zaradi...

Jst bi rad predvsem dosegel to, da lahko zapres spalnice ponoci in da imas se vedno co2 pod 1200ppmjev za normalno spanje. In seveda cim tisje delovanje. in kot si napisal, imas ravno ponoci tezavo.

Bolano pa se mi zdi, da bi imel prizgano rekuperacijo in pol se vlazilec, ki kuri 200w v vsaki spalnici.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
5.182
2.012
113
Pri nas imamo pa lokalni rekuperator za glavni prostor, v bistvu celo srednjo etažo podela bp, v spalnicah pa šele pod minus 5 zapremo okna, kar je, žal, 3 x na leto.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.351
871
113
Pri nas imamo pa lokalni rekuperator za glavni prostor, v bistvu celo srednjo etažo podela bp, v spalnicah pa šele pod minus 5 zapremo okna, kar je, žal, 3 x na leto.
Tud jst mama vcasih obcutek da nam hocjo predimenzionirat zadeve in prodajat zadeve kot da rabimo v hisi izmenjevalce z 300m2h pretoka. Chatgpt pravi da med spanjem porabimo 0.5m2. Je to res? Torej rekuperator s pretokom 60m3h je za spalnico overkill tud ce dela z cetrtinsko mocjo al se motim?

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.640
8.040
113
Kubiki, enota so kubiki na uro.
Standard je izmenjava zraka 0,5 volumna na uro. Se pravi 300m3/h je za 600m3 volumna bajte, kar je pri standardni višini prostorov 2,5m za 240m2 veliko hišo.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.351
871
113
Tud jst mama vcasih obcutek da nam hocjo predimenzionirat zadeve in prodajat zadeve kot da rabimo v hisi izmenjevalce z 300m2h pretoka. Chatgpt pravi da med spanjem porabimo 0.5m2. Je to res? Torej rekuperator s pretokom 60m3h je za spalnico overkill tud ce dela z cetrtinsko mocjo al se motim?
V bistvu 30m2h za svez zrak.