Lesena deska

  • Ustvarjalec teme Izbrisan uporabnik #9334
  • Začetni datum
I

Izbrisan uporabnik #9334

Kwa ste tečni! Dva meseca sem nucal, da sem bajto spravil nazaj, kwa mislite da bo kar vse že fertik?

Pišuka, zdej moram pa še enkrat slikat detajle? (in ne, niso šalterji od TEM-a, so od vimarja, pa mi je že malce žal, sem več pričakoval od njih)

Deska 2.jpg
 

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.885
-371
113
mater orng je tole! k v mesnici!

a te kej voda/svinjarija skrbi, k bo zadaj tekla al mas to zrihtan?

a na steno bos dal steklo?
 

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Krasno. Prva liga.
Za sekanje itak ni ker sloni na robu in ali bo počil rob dile al pa rob 2 cm granita. Stavim na granit.
Najboljše za posladek pa šele pride brez surove sile Demza. In sicer vlaga lesa. Ugibam da je sedaj lepo suh na kakšnih 9 procentkov, umivanje z vodo mu bo dalo svojevrsten čar raztezanja ker bukev je le bukev in je najbolj dejavna in zna narasti po širini kot s pecilnim praškom...tja vsaj en centimer če ne še več. In ta NARASTEK je lepo sedaj ujet VMES :DBo fenomenalno.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Ne, ne, finta je v tem, da je deska na čepih, ne leži na granitu. V pultu imam pa kovinski nosilec, sej sem nekak šlosar ali kako.
Pult je tam prekinjen, deska ima narejeno ležišče okoli kamna, pač zaradi ... ravno zato da ne bo letelo okoli nje dol v omarico oz. v predal.

Zato sem postavil vprašanje, kako jo zaščitit, ker ko se bo prva maščoba zažrla vanjo, bo zadeva flekasta. Torej laneno olje in čebelji vosek :aplauz: . Ko se bo pa preveč zvila, kot pravi 123, jo pa enostavno snamem ven in v drve, ter naredim novo IZ HRUŠKE, kot je Hanza pripomnil.
(Mater, kako sem lahko pozabu na hruško?)

Torej, pričakujem, da se ne bo tako hitro zvila, saj je vendarle masivna. Za vola razkopat imam pa v kevdru še malce bolj oornk klado. Tole sem pa postavil moji ženki v kuhno, da ne bo treba poslušat kakih pripomb in jezikanja, da se ji je spet deska zvila in ne more nudeljcev zvalat v h4 toleranco.

Ja, na steno pride steklo, enkrat po novem letu. Do takrat bo morala mikrovalovka biti lepo na podaljšku, bmk. Bo naša že potrpela do takrat, saj je že vajena ... :norec:
 

dajmar

Zelenc'
14. feb 2017
8
0
1
Za prvo zaščito uporabi parafinsko olje. Večina profesionalnih klad je itak bukovih.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Evo ti hruško, predolgo je čakala usmiljenja, zdaj gre v drva

Hruško je škoda za v drva. Zares, imam dol pod kozolcem okoli pol metra dolge ostanke od plohov, ker sem že nekajkrat delal delovne pulte - v glavnem za v avstrijo. Les pa težko dobiš in sem ga raje spravil.
Jej, fantje.
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.395
5.677
113
Kaj pa tisto olje za leseno vrtno pohištvo. Enkrat sem kupil v Merkurju kot bio premaz. Cena.. je bila 20 Eur za liter. Včasih ima Hofer cenejšega, ki je bolj tekoč in ni bio.
v hoferju je kombinacija olja in kemije, vsaj še vsako kaj so do zdaj meli.
Stvari ki se uporabljajo v stiku s hrano morejo bit namenske za prehrano. Sem že 1x napisal gori in bom še enkrat. Belo mineralno olje za deske. Deska postane vaserdiht, ni strupeno, brez problemov se vpije v les, ne smrdi, ne pušla okusa itd.
Pri lanenem olju je problem ker more bit 100% naravn. Večina je obdelanih z kemijo, da je bolj stabilno in se ne pokvari. To pri pohištvu ni problem. Pri rezalni deski je, ker je ta kmija za nas strupena. Zdaj če dobiš 100% naravnega neobdelanega pa zna zasmrdet deska ščasoma.
Pri čebeljem vosku je problem če peteršil za kakega vegana režeš, zadeve so že sporne.
 

gr69

Guru
15. dec 2009
11.565
2.612
113
še v SLO - ampak komaj
Bom še jaz poskušal trdobučnežu (Demz -u) dopovedati, da je za na kuhinjske deske belo mineralno olje “edina prava izbira”.

Dobiš ga pa tule.

Edit: deska ni švoh, je pa vprašanje zakaj sta v kuhinji različna parketa na tleh?
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.623
6.696
113
pri taščici
Hruško je škoda za v drva. Zares, imam dol pod kozolcem okoli pol metra dolge ostanke od plohov, ker sem že nekajkrat delal delovne pulte - v glavnem za v avstrijo. Les pa težko dobiš in sem ga raje spravil.
Jej, fantje.
predolgo je bila puščena zobu časa pa še nekomu se ni ljubilo lubja obeliti ko jo je posekal in je dobila "prebivalce" zaradi katerih ne bi mogel na njej niti peteršilja za vegane narezat.
 

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Lesene kuhinjske dile in ostale lesene kuhinjske zadeve krožniki in pribor se občasno malo namaže z limono in raztopljeno soljo in nato opere z vodo. In to je vse ...brez pacanja raznoraznih veleumskih premazov kateri ne igrajo nobene vloge.
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.395
5.677
113
prav nobene ne igrajo. Recimo, ne zaprejo por v katere lahko pridejo sokovi živil in podobno.
Limona in sol je kurativa. Fajn pa je če delaš na preventivi
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Torej, laneno olje je sigurno prava stvar, ne smeš gledati "firnež". Ti si mislil firnež, firnež je pa zares strupen, ker je stabiliziran s kromovimi solmi.
Ravno laneno olje je tisto pravo, ker je nenasičeno, pa se na zraku vseeno strdi. Vsa ostala olja ostanejo tekoča, zato dovzetna za nesnago in oksidacijo. Za kaj bolj natančno razlago bi pa moral iti pobrskat po spominu, nekje na dilah ga imam spravljenega.

Aja, kaj je s parketom? Ej, to je pa moja hotela imeti pred 20 leti, sedaj sem ga samo dal prebrusiti. Buhvej da ga ne grem menjat samo zaradi tega.