Kveik kvas

miha2019

Zelenc'
11. dec 2019
4
0
1
Uporabil bi kvas Kveik za APA. Ali res ta kvas zaključi fermentacijo v treh dneh?
Prosim, če nekdo posreduje izkušnje z tem kvasom.
 

tomaz_m

Pripravnik
19. feb 2019
36
2
8
Uporabil sem OMEGA Yeast - OYL-061 - Voss Kveik za Sahti (Brinovo pivo). Fermentacija (na 32°C) končana v treh dnevih (dosežen FG), popolnoma so se zadeve umirile v naslednjih dveh dneh, sledilo je ohlajanje na 4°C.
Ker se je vse dogajalo pod pritiskom, je bil 8. dan - dan za preizkus.
Kvas opral in spekel žemljice - odlično.
 

pivoljub

Pripravnik
5. maj 2015
130
0
16
Mam trenutno na čakanju Kveik Voss in Stranda, pa me zanima če je kdo že kaj varil stem in kake so izkušnje ?
 

tomaz_m

Pripravnik
19. feb 2019
36
2
8
-Uporabil sev "Skare" https://www.ebay.de/itm/143353271744 - @20°C za pivo, ki naj bi bilo po okusu približek lagerju. Ni bilo, malo po citrusih je potegnilo. Traja pa neskončno dolgo, da se ščisti na "Cold crashu".
-Uporabil sev "Voss" - MJ M12 (Pivovarium) - @24°C, hitreje se ščisti - pa vseeno ne hitro, okus dokaj nevtralen,

Torej: Najboljša izkušnja: OYL-061 (Voss) (tekoči kvas), fermentacija na zgornjem temperaturnem limitu, potem "Cold crash" za pivo kjer še nimaš v mislih izdelanega senzoričnega profila.