Kvas za peko

cat

Pripravnik
3. sep 2007
827
10
18
Glede na dejstvo, da zadnje dneve pri nas kvasa kronično primanjkuje, se mi je utrnila ena ideja. Čez par dni bom en fermentor pretočil v kege in ostalo bo zanesljivo par kil usedline/kvasa na dnu. Vidi kdo kakšno oviro, zakaj tega kvasa ne bi mogel uporabiti za peko kruha ?

V mislih sem imel, da usedlino razdelim po porcijah v velikosti kepice sladoleda in jih razdelim sosedom/prijateljem ? Če ne bo interesa, pač jih zamrznem in uporabim za sebe ko bo sila...
 

cat

Pripravnik
3. sep 2007
827
10
18
Zaenkrat me Vitam-R ne zanima, moje vprašanje je bolj usmerjeno v smeri "ali se da ta kvas uporabiti za kruh/pecivo/nekaj ?"
Sicer mislim da se odgovor ponuja kar sam, ampak vseeno me zanima, če je kdo že to preizkusil lastnoročno...
 

jest5

Guru
18. avg 2007
17.639
578
113
Seveda gre. Zna pa vse skupaj trajati dalj časa, ker pivovarski kvas ni izbran z namenom čimhitrejšega štarta in pridelave CO2.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
6.433
1.027
113
No droži štartat z nule je dolgotrajen proces. Se pa da brez težav tko množit komercialni pekovski kvas.
 

ales85

Pripravnik
9. nov 2007
662
22
18
Če je 5 dni dolgotrajno pa... ne vem no, v petih dneh imaš lahko že povsem pripravljene droži.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
6.433
1.027
113
V petih dneh z nule in to kvalitetne? Bo pa trajal kar konkretno dlje, da zdominira kvas, da gre mlečna kislina v ozadje in tko dalje.
 

cat

Pripravnik
3. sep 2007
827
10
18
Včeraj sem imel pilotski projekt - testo za pizzo s pivskim kvasom. Najprej sem kvasovke zbudil v kozarcu vode z žlico sladkorja in po pol ure je bila že fina pena. Res je, da gre počasneje kot z navadnim pekovskim kvasom, ampak ratalo je čisto ok. Eni sicer pravijo, da zamrzovanja kvas ne prenese dobro (na omembo tega se mi je žlahtnica samo nasmejala z besedami, da zamrzuje kvas že leta in leta), tako da naslednjo rundo testiram s kvasom iz zamrzovalnika. Če bo bo, če ne pač leti v kanalizacijo... Imam za vsak primer še par paketov suhega kvasa na zalogi.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
6.433
1.027
113
Včeraj sem imel pilotski projekt - testo za pizzo s pivskim kvasom. Najprej sem kvasovke zbudil v kozarcu vode z žlico sladkorja in po pol ure je bila že fina pena. Res je, da gre počasneje kot z navadnim pekovskim kvasom, ampak ratalo je čisto ok. Eni sicer pravijo, da zamrzovanja kvas ne prenese dobro (na omembo tega se mi je žlahtnica samo nasmejala z besedami, da zamrzuje kvas že leta in leta), tako da naslednjo rundo testiram s kvasom iz zamrzovalnika. Če bo bo, če ne pač leti v kanalizacijo... Imam za vsak primer še par paketov suhega kvasa na zalogi.
Ne ga sračkat no. Z ene same vrečke kvasa pečeš neskončno dolgo brez zmrzovanja.