Kriza in recesija

corsol

Guru
11. mar 2010
4.132
1.572
113
Dobro obljubljajo. Sicer ne vem kaj tocno, ker ko nek politik rece "zgradili bomo X stanovanj..." neham poslusat.

Ampak kaj ti pricakujes, si zelis, kaj je zate sprejemljivo? Ker je ocitno da tako kot je sedaj ti ni ok in me zanima kako resitev vidis ti?
Jaz ne pričakujem nič, imam zadevo rešeno. Verjemem pa da bi marsikatero obljubo lahko izpolnili, če bi hoteli. In nekaj takih zadev je v preteklosti celo bilo ..npr. namesnko varčevanje z dobrimi obrestmi, če se prav spomnim

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
17.248
11.040
113
Če bi poznal takega, normalno da bi sprejel. Samo gledam generacijo mojih otrok in kar jih poznam, imajo težavo, če nimajo zaledja. Niti nisem napisal, da se ne da, ampak da je problem. Pametujejo pa v 90% taki, ki so dobili fajn podporo. Pač osebne izkušnje, jebiga.
Mal je nehvalezno ti odgovarjat (pa nima to nic s tabo) ker hitro izpade kot samohvala. Jaz sem nekdo tak ki je brez zaledja uspel priti do nepremicnine. In absolutno se strinjam da je nemogoce posamicen primer preslikat na vse ostale in definitivno ne morem postreci z nekim preprostim receptom ki bo deloval za vse. Ampak lahko pa trdim da se da, se danes se da, ce pa ti nekdo malo svetuje in si pripravljen delat je pa se lazje.

Moja osebna izkusnja s sogovornika pa je zal taka, da vsak ki mi trdi da se ne da, na vsak moj predlog najde 3 razloge zakaj on to ne bi, ne more, noce itd... In v zadnjem casu se mi niti pogovarjat vec ne da s takim folkom. Ok se ne da, pac zivi v svojem svetu v prepricanju kok si bogi. Sam pust moj dnar na miru pa ne pricakuj da ti bom jaz stanovanje gradil/placeval ker ti ga ne bom, raj vse pogonim.

Kot vecina ugotavlja, danes folk noce iz cone udobja in caka da se bo zgodil cudez. Ne bo se, End of story.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
17.248
11.040
113
Jaz ne pričakujem nič, imam zadevo rešeno. Verjemem pa da bi marsikatero obljubo lahko izpolnili, če bi hoteli. In nekaj takih zadev je v preteklosti celo bilo ..npr. namesnko varčevanje z dobrimi obrestmi, če se prav spomnim
Najprej je potrebno omogocit da se stanovanja sploh lahko gradijo. Ce mas denar za varcevanje ga nabij v kak SP500 etf in pol pac kupi. Nobene obresti ne bodo tok dobre na vezani vlogi, kot tam.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.927
5.245
113
No, takihle je veliko, ki pravijo da se vse da, če se hoče. Zraven pa vikend, pa garsonjera od babice pa blablabla. Poskusite vzet kredit BREZ vsega tega v ozadju. Veliko je takih mladih, ki generacijskega premoženja v družini pač nimajo. In za take je problem naš blesav trg, odprt za vsakovrstne manipulacije in hordanje nepremičnin.
Bral si samo to kar ti paše v tvojo agendo.
Živeli smo na vikendu in v garsonjeri to je point. Oboje je še vedno v naši lasti in nič od tega nismo nikoli zastavljali, ker se ni dalo.
Smo pa včasih "riž" jedli brez mesa. Moja oba otroka sta kredite vzela brez neke podpore nas staršev, sta pa bila realna v svojih pričakovanjih in seveda imela sta malo sreče, ko sta kupovala prvo hišo. Nič pa ni bilo čez noč. Sina je prodajalec po pol leta poklical, če je še zainteresiran.

Kot pravi večina za mano, da se če se malo na planet zemlja, lokacija Slovenija spustiš.

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.521
14.424
113
primer žlahtnica, samska..

oke so bile velike, hotela novo stanovanje pred dvema letoma rang 250.000€.(danes je vredno 300k€)..kreda dobrega 1000€ na 20 let. Ona je tak tip, da skoči ni važno in PRIDNA je. šla delat v AT, 3x na teden, vmes pomaga v lokalni klinik kak dan na teden, potem še ima svoj SP da par ur na teden oddela na svoje. Domov sama prinese cca 3,5 do 4k€ na mesec... 2k€ gre za fiksne stroške (kreda, avto, zavarovanja, skladi, stroški). Ostalo spička. Zdaj sanja da bi menjala avto v rang 50k€...in ugotavlja da mogoče ne bo šlo... drugače pa samo respekt.
Je pa zjebana.. zdaj pa vagaj kaj se tebi splača, kaj se ti da. Kolk boš crknil.
Jaz vem da se tak neb šel, jaz sem imel srečo, nisem rabil umret s 3 šihti. Ampak da se ne da, pač ni izgovor.

Holobist

Majstr
8. jul 2023
1.516
-1.189
63
primer žlahtnica, samska..

oke so bile velike, hotela novo stanovanje pred dvema letoma rang 250.000€.(danes je vredno 300k€)..kreda dobrega 1000€ na 20 let. Ona je tak tip, da skoči ni važno in PRIDNA je. šla delat v AT, 3x na teden, vmes pomaga v lokalni klinik kak dan na teden, potem še ima svoj SP da par ur na teden oddela na svoje. Domov sama prinese cca 3,5 do 4k€ na mesec... 2k€ gre za fiksne stroške (kreda, avto, zavarovanja, skladi, stroški). Ostalo spička. Zdaj sanja da bi menjala avto v rang 50k€...in ugotavlja da mogoče ne bo šlo... drugače pa samo respekt.
Je pa zjebana.. zdaj pa vagaj kaj se tebi splača, kaj se ti da. Kolk boš crknil.
Jaz vem da se tak neb šel, jaz sem imel srečo, nisem rabil umret s 3 šihti. Ampak da se ne da, pač ni izgovor.
Seveda se da, sam je treba delat, na pa okol ga srat.

• Všeč mi je
Reactions: sad

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
10.247
1.692
113
Titograd
dobra je ta ja ko napiše nekdo ki je kupil po jazbinšku da se da. :D
Za zagon ni slabo. Pa ok, glede na vse drugo opisano je človek s cilji, ki bi jih dosegel prej ali slej. Poznam tudi primere, ki od tega jazbinška dalje niso več nič dosegli ali pa celo spyčkali vse. Tudi jaz bom svojemu otroku pomagal, zakaj pa ne. V kitajščini, naučil ga bom ribe loviti, medtem ko pa se bo tega zanata učil, bo pa kako malo ribico vseeno dobil :)

• Všeč mi je
Reactions: tomi

tomi

Guru
1. sep 2007
19.929
11.361
113
MB
Za zagon ni slabo. Pa ok, glede na vse drugo opisano je človek s cilji, ki bi jih dosegel prej ali slej. Poznam tudi primere, ki od tega jazbinška dalje niso več nič dosegli ali pa celo spyčkali vse. Tudi jaz bom svojemu otroku pomagal, zakaj pa ne. V kitajščini, naučil ga bom ribe loviti, medtem ko pa se bo tega zanata učil, bo pa kako malo ribico vseeno dobil :)
sej ne pravim da je s tem kaj narobe, valda izkoristiš priložnost v danem trenutku.

danes je pač priložnost da je do znanja prit bolj enostavno kot kdajkoli prej, samo tu je pač vseeno potrebno še malo osebne odgovornosti.

mi je pa zanimivo nekaj druga ampak je mogoče tema za kako drugo debato.

moja dva sta bla oba fizična delavca, odraščal sem s parimi ki so bili iz profesionalno državnih uslužbencev pa nekaj ki so bili iz obrtniških/podjetniških družin.

zanimivo je da kako ti slednji, zdaj ko jih gledam imajo najboljše porihtano, pa tudi njihovi otroci sledijo po istih stopinjah.

pa ne ker bi dedovali/dobili, karkoli, ampak enostavno imajo drugačen mindset, od nekoga ki hodi tečen v službo pa živi za onih fakin 14 dni dopusta na leto pa od dneva zaposlitve odšteva do penzije.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
17.248
11.040
113
Okolje definitivno vpliva na tvoj razvoj in kako bos kasneje sel v zivljenju skozi. Ampak imas vec zornih kotov, en je ta, da nekdo ki doma gleda kako starsi garajo zeli uspeti da bi bilo njemu lazje. Nekdo ki te izkusnje nima pa tudi te notranje spodbude nima. Tko da tud tvoja dva sta verjetno tebi marsikaj za zivljenje dala.

• Všeč mi je
Reactions: BornSkeptic

tomi

Guru
1. sep 2007
19.929
11.361
113
MB
Okolje definitivno vpliva na tvoj razvoj in kako bos kasneje sel v zivljenju skozi. Ampak imas vec zornih kotov, en je ta, da nekdo ki doma gleda kako starsi garajo zeli uspeti da bi bilo njemu lazje. Nekdo ki te izkusnje nima pa tudi te notranje spodbude nima. Tko da tud tvoja dva sta verjetno tebi marsikaj za zivljenje dala.
absolutno da sta. ampak sem pomoje kot večina tam nekje na začetku 20ih let pa pol doživel realnost, finančno popolnoma nepismen, doma se o tem nismo pogovarjali, šola se teh tem itak še dandanes izogiba, ker glup volilec je pač zvest volilec.

in še danes je isti problem, saj je pomembno bit olikan pa vljuden, samo do kruha znat prit je isto pomembno.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
17.248
11.040
113
Moja prva realnost je bila ko sva s cimrom sla v trgovino po olje pa zacimbe...pac po stvari ki so vedno bile doma v kuhinji. Pa ko je gospa na blagajni povedala kok to stane. Se danes se spomnim trenutka...v Tusu je blo. Ne vem a zato njihove stacune sovrazim ampak pomeje mam prov PTSD od tistega dneva hahaha

delter333

Guru
21. maj 2010
3.007
2.783
113
Notranjska
Zakaj ne? Jaz argumentirano nasprotujem izjavam da se ne da do lastne nepremicnine prit. Zivim v enakem okolju kot ti, zakaj torej ne bi mogel posplositi na vecino?
Lej zdaj smo vsi že na se da in osebni samohvali, in ja vse se da, človek vse potrpi, meni na srečo ni treba, hiša velika in samski sem, ampak ne moremo pa reč da sistem deluje dobro, ker gradnjo večjih objektov spremljam 20 let in vem kako so ljudje nategnjeni, in če so nova stanovanja 3-5k na meter potem vse ceno gor drži, in glede na vsem znano okolico kar se tujine tiče to ni normalno. Se pa to vse z namenom dela.
Zadnjič je človek govoril kako je kava na pumpi v ITA 1€ sicer ne vem če drži, vendar vsi vemo koliko je pri nas. In že tu se začne.
Zdaj pa da bom na takih stvareh šparal je pa tudi ku3c.
Vendar ja vse se da, če smo Goloba 4 leta preživeli ga bomo verjetno še 4. Slovenčki kot kaže vse potrpimo.
Pa upam na manj defektov stanovanjskih objektov, kjer jih bo on otvoritelj.

Kot zanimivost, otvolil je neka socialna stanovanja, deluje pa na vse prej kot tak način.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
17.248
11.040
113
Ne vem kje si ti pri komerkoli v temi osebno samohvalo zaznal. Ampak to jamrastvo unicuje folk.
Pa bodva konkretna: kaj si ti osebno zelis? Da drzava zgradi nova stanovanja in jih podari nakljucnim drzavljanom? Al da jih proda po 1000eur/m2? Kaj tocno si zelis? Od kje bi ti to financiral? In kak ucinek pricakujes da bi taka resitev imela?

bodva konkretna sej mogoce pa jaz kaj novega naucim pa spremenim svoj pogled.

• Všeč mi je
Reactions: sad

delter333

Guru
21. maj 2010
3.007
2.783
113
Notranjska
Ne vem kje si ti pri komerkoli v temi osebno samohvalo zaznal. Ampak to jamrastvo unicuje folk.
Pa bodva konkretna: kaj si ti osebno zelis? Da drzava zgradi nova stanovanja in jih podari nakljucnim drzavljanom? Al da jih proda po 1000eur/m2? Kaj tocno si zelis? Od kje bi ti to financiral? In kak ucinek pricakujes da bi taka resitev imela?

bodva konkretna sej mogoce pa jaz kaj novega naucim pa spremenim svoj pogled.
Vsak ima svojo življenjsko zgodbo in jaz osebno tudi nisem pristaš jamraštva, vem pa da je gradbeništvo v buli in producira take stanovanjske objekte katere investitorji skupaj z bankami dopuščajo, vsi so zlizani do amena. Kaj pa če nekdo te naše banke stisne?
Producirajo stanovanjske objekte z nepotrebno instalacijo no po mojem mnenju nepotrebno. Zakaj so potrebne 2 kletni garaži? Mogoče bi bilo bolj smotrna pritlična, jih je kar nekaj in to močno podraži kvadrat, da ne govorimo o skupnih stroških katerih nihče ne računa v naprej.
Ni moj namen pisanja da mora država graditi. Država bi pa morala imeti jasne predpise kaj je minimum zahtev pri gradnji in to naj bo v sklopu socialnih stanovanj, ne da se vgrajujejo po mojem mnenju nepotrebne stvari in tudi zelo slabo domišlene, lahko grem tudi v detajle vendar, kje drugje je pa moje delo močno vpeto v ta segmet in cene 4,5k so smešne, vendar kot sem rekel zlizane med investitorji in bankami ter državo, vsi imajo interes da so vedno višje.
Sem mnenja da se da, vendar tudi na drugi strani z manj bedastimi predpisi, oziroma bolj domišljenimi.
Vsem tem cenam pa jasno tudi povpraševanje štango gor drži, ker če ti na zvoncu piše po petkrat isto podjetje potem veš kje smo. Imajo pa tudi fizične osebe po več 10 stanovanj in ne govorim na pamet, vse to je ali pa ni na najemniškem trgu, tega podatka pa res nimam. So pa načeloma bolj nagnjeni k investiciji kot nadaljnjem najemu.

• Všeč mi je
Reactions: corsol

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
10.927
5.245
113
No še malo: konkretno poznam stanje v Nemčiji, manjši kraji med Nürnbergom in Würzburgom - "mali" podjetniki ranga naših MIK Celje, AJM,... imajo lastniki po 10 stanovanj, ki jih oddajajo po tržni ceni. Najemniki so veseli, ker je možnost preselitve - kar je dobro za trg dela, pa najemnina je znana in podobna kot pri nas za primerljive kraje, ker pri nas je tako povpraševanje, da se lahko najemodajalci izživljajo nad najemniki.

Ja pa njihov koncept je najemniško stanovanje do konca, vsaj pri domorodcih in srednjem sloju.

AndrejEnej

Guru
13. okt 2016
4.340
-620
113
150.000.000 km away
Seveda se da, sam je treba delat, na pa okol ga srat.
Se v neki meri strinjam z napisanim zgoraj. Bom pa dodal "krajši" komentar, mogoče koga zaboli. Ker ne bo v skladu z napisanim zgoraj.

Pa jebemo, a se res vse vrti okrog denarja? Ma, moraš bit pa res budala, da si pripravljen delat več šihtov, da "kao" bolje živiš.
Pa da takoj ločimo: če delaš za preživetje, potem mi je res žal ljudi v takih situacijah, ampak, da pa delaš več zato, da imaš naprimer avto letnik 2026 in ne 2020, pa da imaš kolo za 10k namesto za 5k, pa da .... ne bom več našteval, pes je že pomolil taco tja, kamor je želel.

Jaz osebno bi moral za jahto delat precej več, kot samo 2 šihta, pa nimam tega namena. Da vozim avto letnik x mi je čisto OK, ni treba da je 2026 "state of art" (pa je še vedno boljši, kot npr. povprečen avto v SLO). Imam pa, in ni samohvala, vse (razen EV npr.) v skladu z modernimi smernicami, kar se okolja in tehnologij tiče. Vse, kar je seveda potrebno za komforten life. Ni mi treba metat palet v zalogovnik, drv v peč, ne rabim pazit na porabo energije itd.

Imam tudi svoje hobije, en od teh je, recimo da, nadpovprečno drag, ostali so skoraj da, če že ne zagotovo, podpovprečno "dragi". In za te svoje hobije potrebujem čas. ČAS. In to je dobrina, ki jo "delovnemu" človeku primanjkuje. Meni pač ne. In sem vseeno srečen. Nimam milijonov, imam pa čas.

Zdaj pa lahko razpredate še naprej, a je recesija al ne .. kakor komu.

Po mojem mnenju je največji uspeh v življenju to, da si znaš postavit realne cilje, kaj si v lajfu želiš. In da veš, do kam lahko greš. In da imaš čas užiti vse to.

Ja, treba ga je tud srat, ne samo delat.

p.s. samo še denarnico najdem, pa sem zmagal

BuDi

Guru
6. sep 2007
9.166
5.796
113
Da se...sam ne vem kako pozimi?

pri nas je že kar nekaj takih hiš....

najbolj znana je verjetno tale, ker so lastniki neki aw.

pri nas je dve ulici stran en podoben manj bleščeč kompleks.

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.521
14.424
113
pri nas ne zmagaš, ker te recimo povprečna kvadratura hiše v cca 140 do 160 kvadratih (2 nadstropja) pride 8 kontejnerjev, potem se pa komaj začne. In je game over. Je znanec naredil hišo. je cenej zidat po svoje.

tale zgoraj je voglež.