Kriptovalute (tehnologija, trgovanje, borze...)

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
11.180
418
83
Na borzi kupis, nato pa imas lahko svoje kupljene kovance na svojem racunu na borzi ali pa si jih preneses v denarnico. Ko hoces prodat pa spet iz denarnice na borzo in potem prodaja
 

Cash

Majstr
19. avg 2007
6.206
252
83
Najprej se registriraš na borzi (exchange po angl). Potem, ko ti potrdijo, nakažeš denar iz svoje banke na borzo. Drugi dan, ko vidiš na borzi svoj denar, kupiš eno kriptovaluto, ki jo borza podpira (Bitcoin, Ethereum, Ripple itd). Ko imaš kupljeno valuto (par sekund traja to), si valuto v prenakažeš v denarnico in borza nima več niti tvojega denarja niti tvoje valute, ker je v denarnici. Če izgubiš geslo od denarnice, tvojega denarja ne vidiš nikoli več.
 

Utisevalec

Majstr
12. nov 2007
12.605
340
83
Denarnica je v osnovi samo endpoint kamor pride oz. od kjer gre nek coin. Te endpointe imajo tudi borze oz. bilokjer se izvaja transkacije obstajajo te točke. Za trgovanje načeloma NE rabiš denarnice ker borza hrani tvoj denar / kripovalute na isti način.

Če ne zaupaš borzi potem moraš vse kar kupiš hranit pri sebi in rabiš denarnico. Samo računaj da imaš na tak način za vsak nakup/prodajo en korak več.

Oz. da ti povem po domače. Bilokatera borza omogoča nakazilo denarja (recimo preko SEPA plačila) in ko nakažeš imaš na borzi recimo 1000EUR v EUR. S tem denarjem lahko kupiš 0.X BTCja in imaš na borzi 0.X BTCja ... če želiš lahko sedaj ta bitcoin preneseš na nek svoj wallet. Ko prodajaš boš spet moral nakazat iz walleta na borzo bitcoin, ga zamenjat in potem denar spet prenakazat na tvoj TRR. Vedet je treba da prenos ni hipen, niti SEPA niti prenosi kripotovalut. Tako lahko izgubiš čas za prodajo/nakup na borzi ker čakaš na transakcijo. Zato se ima za "live trading" denar raje na borzi in potem lahko v minutki menjaš valute in kupješ ter prodajaš. Long term naložbe v neko valuto je pa vseeno pametno prenest nekam "iz borze" (se pravi na nek wallet).
 

optiplex

Majstr
13. dec 2015
1.605
390
83
Najhitreje se registriraš kar na bitstampu in od tam kupiš recimo eth ali btc in ga transfneš na katerokoli borzo

sam uprabljan kraken in bitrex...
na kraknu traja da dobiš vefikacijo tier 3 - da lahko direktno nakazuješ keš
na bitrexu moraš enablt 2 step verifikacijo in dokaj enostavno se registriaš preko webcam.

tko na hitro...
 

D_K

Duplek
24. sep 2007
2.079
37
48
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Skratka nobena kriptovaluta nima realne vrednosti, vrednost je samo fiktivna. Vse kar je nad 0 je tako tehnično "balon".
Bitcoin ima vrednost potrošene elektrike. ETH ima vrednost ker se blockchain uporablja za lansiranje novih ICO. (oboje ima neko vrednost). kakšno ima pa vrednost pa določa trg, s tem ko ne proda zaloge (balon ja:).
 
Nazadnje urejeno:

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Kriptovalute niso v denarnicah, ampak v blockchainu, kar pomeni, da so "vseprisotne".

Blockchain je nekakšna javno dostopna in za nazaj nespremenljiva glavna knjiga, ki jo z novimi bloki transakcij filajo rudarji in je kopirana na tisočih lokacijah in vsem dostopna preko p2p omrežja. Rudar, ki zmaga na "natečaju" (POW, POS, ..) lahko doda v blockchain nov blok transakcij, ki ga vsi sprejmejo in je za to tudi nagrajen (trenutno z novimi 12,5 BTC.)

V blockchainu so torej samo (javni) zapisi, poknjižena stanja o določenih računih in zgodovina transakcij.

Denarnica tako dejansko ne vsebuje nobenega bitcoina (ali kriptovalute), ampak samo zasebne ključe, s katerimi lahko podpisuješ (avtoriziraš) transakcije na svojih računih. Če denarnico izgubiš, ni nobene škode, če imaš zasebne ključe še kje drugje shranjene ali zapomnjene.

Tako lahko isto količino bitcoinov pregleduješ ali kontroliraš iz različnih denarnic na različnih napravah (PC, telefon, ..).
Seveda pa ne moreš iz vseh hkrati vsega zapraviti. Ko izvedeš transakcijo v eni denarnici, se bo tudi v drugi denarnici takoj pokazala razlika in novo stanje.

Če izvedeš transakcijo svojih bitcoinov v menjalnico, si dejansko kontrolo nad svojimi valutami predal menjalnici, ker menjalnica kontrolira zasebne ključe računov, ki jih vodi za tebe.
 

bigMIKE

Fizikalc
19. mar 2012
1.086
2
38
Za nakup kriptovalute bi uporabil Coinbase.com, nakup je možen za Mastercardom (sredstva so takoj na profilu) ali preko TRR (5-7 dni čakanja da se sprovede transakcija). Do tu vse jasno. Kam pa se prenakaže denar ko kripotvaluto prodaš - na račun Mastercarda, če ne daš drugega računa? Je bolje dodat Maestro TRR za izplačila, in kolik časa traja da se denar od prodaje vidi na TRR?

Obstaja kakšna alternativa za nakup oz kasneje prodajo, da mi banka ne gleda skoz pod prste?
 
Nazadnje urejeno:

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Odvisno od menjalnice. Prodaja kriptovalute v fiat valuto($$, €€ ..) se v menjalnici običajuno izvrši zelo hitro, v par sekundah.
Potem si pa ta denar, ki ga imaš v menjalnici na svojem računu lahko nakažeš (withdrawal) na svoj bančni TRR.

Na avtomatih je zadeva še preprostejša, razen, da so večje provizije ..
 

XSIDE

01101010
22. jul 2007
2.914
42
48
::1/128
Citat:
Uporabnik bigMIKE pravi:
Za nakup kriptovalute bi uporabil Coinbase.com, nakup je možen za Mastercardom (sredstva so takoj na profilu) ali preko TRR (5-7 dni čakanja da se sprovede transakcija). Do tu vse jasno. Kam pa se prenakaže denar ko kripotvaluto prodaš - na račun Mastercarda, če ne daš drugega računa? Je bolje dodat Maestro TRR za izplačila, in kolik časa traja da se denar od prodaje vidi na TRR?

Obstaja kakšna alternativa za nakup oz kasneje prodajo, da mi banka ne gleda skoz pod prste?
Coinbase.com zna bit zelo drag, še posebaj pa, če kupuješ s kreditno kartico, kjer je fee še večji. Ko prodaš imaš še vedno vse pri njih, samo da so evri namesto bitcoinov. Lahko pa potem nakažeš na svoj TRR.

Priporočam, da uporabiš Bitstamp in denar gor nakažeš preko SEPA nakazila. S kreditno bo v vsakem primeru občutno dražje.
 

bigMIKE

Fizikalc
19. mar 2012
1.086
2
38
Koliko si pustiti za tredanje na npr. Bitstampu in koliko spravit v wallet. Zečnjam z eno vijolico rizika, pa da vidimo


Sem opazil vmes, da so provizije preko Mastercarda precejšnje, SEPA pa samo 0,15 EUR na izplačilo. Svoje seveda vzame še banka vmes
 

Utisevalec

Majstr
12. nov 2007
12.605
340
83
Citat:
Uporabnik uuu pravi:
Kriptovalute niso v denarnicah, ampak v blockchainu, kar pomeni, da so "vseprisotne".
Sej EUR tudi ni nikjer ampak je vseprisoten. Dokler ga nekdo ne natisne na papir ali pa ga poveže v neko transakcijo ga ni nikjer, čeprav je vedno tam!


Sicer si povedal bistvo oz. povedal si napol tisto kar začetnik itak ne razume oz. nekdo ki vlaga ne rabi razumet.

Glede izgube public ključa oz target naslov transakcije (to kar ti razumeš kot "denarnica" oz. denarnica nosi šifre teh ključev/naslovo) je enako kot izguba privat ključa. Nove transakcije ne moreš naredit (aka. nisi lastnik coina oz. biločesa kar je bilo povezano s to transakcijo). Je pa res da se da zaradi blockchain tehnologije z malo "iznjadljivosti" dobit javni ključ oz. naslov transakcije za katero si lastiš privat ključ.

To da na borzi nimaš nadzora nad svojimi coini je pa toliko res kot z uporabo (večine) denarnic. Denarnice ki se danes uporabljajo držijo private ključe shranjene šifrirane (upajmo da to za večino velja) in odklene jih ponavadi tvoje geslo preko uporabe algoritma in sistemov javnih ali pa internih privat ključev (algoritme in ključe vedo pa tisti ki so naredili denarnico). Skratka samo upaš lahko da so privat ključi na varnem oz. da se ne izgubijo nekje (magari na tvoje disku) ali pa da program za denarnico 1x vmes (namenoma ali po nesreči) ne pozabi kako je šifriral te ključe!


Najbolj varno je seveda imet privat ključ v surovi obliki nekje shranjen as-is (paper wallet), tako si neodvisen od bilokatere institucije (borze ali online walleta). Samo je pa riskatno po drugi strani, pa še en korak več ti vzame da ključ "prekopiraš" (prepišeš/skeniraš) da dobiš posest nad novo transkacijo.
 

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Evrski bankovec je konkretno v moji denarnici in mi ga ne more nihče zapraviti, razen če mi ga ukrade iz denarnice.

Bitcoin ti pa lahko ukrade vsakdo, tudi če je daleš stran, če pozna tvoj zasebni ključ. Tvoje denarnice se sploh ne rabi dotikati


S fiat valutami je na splošno večji "texas" in nepreglednost
 

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Zasebne ključe si lahko varno shraniš tudi v navadno tekstovno datoteko, ki jo nato zašifriraš (naprimer z AES-256 enkripcijo)
Tekstovno datoteko pa seveda zbrišeš (ko si prepričan, da znaš dešifrirati .šifrirano
)

Geslo s katerim zašifriraš datoteko si lahko zapomniš, če je sestavljeno iz večih besed, ki si jih je enostavno zapomniti.
Pomembno je le, da je dolžina gesla čim daljša, kar zagotavlja, da nihče ne bo dešifriral datoteke niti v milijon letih.
Lahko si jo brez skrbi shraniš tudi v oblak.

Denarnice, ki za šifriranje uporabljajo 12 naključnih besed so dovolj dobro zaščitene, da te ni treba skrbeti.
(če le imaš varno shranjenih tistih 12 besed)
Entropija tako sestavljenega gesla je dovolj velika, da zagotavlja varnost pred "brute force" računalniškimi poskusi dešifriranja.
 

pioneer

Pripravnik
11. dec 2014
575
10
18
ne če maš btc offline
Ledgerji, usb ključi... Ukrade ti le če si nazaj na netu in mora bit kar hiter. To pomeni da si že na njihovem radarju, isto se ti lahko zgodi da ti nekdo vdre v tvojo hišo in oropa. Možnost da se ti to zgodi je majhna ampak obstaja...
 

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
btc so itak vedno online, saj so v javnem blockchainu

Pomembno je, kje imaš zasebne ključe in ali so dovolj varno spravljeni pred nezaželenimi očmi.
 

urosvrunc

Pripravnik
20. jun 2012
221
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik uuu pravi:
Kriptovalute niso v denarnicah, ampak v blockchainu, kar pomeni, da so "vseprisotne".
Sej EUR tudi ni nikjer ampak je vseprisoten. Dokler ga nekdo ne natisne na papir ali pa ga poveže v neko transakcijo ga ni nikjer, čeprav je vedno tam!


Sicer si povedal bistvo oz. povedal si napol tisto kar začetnik itak ne razume oz. nekdo ki vlaga ne rabi razumet.

Glede izgube public ključa oz target naslov transakcije (to kar ti razumeš kot "denarnica" oz. denarnica nosi šifre teh ključev/naslovo) je enako kot izguba privat ključa. Nove transakcije ne moreš naredit (aka. nisi lastnik coina oz. biločesa kar je bilo povezano s to transakcijo). Je pa res da se da zaradi blockchain tehnologije z malo "iznjadljivosti" dobit javni ključ oz. naslov transakcije za katero si lastiš privat ključ.

To da na borzi nimaš nadzora nad svojimi coini je pa toliko res kot z uporabo (večine) denarnic. Denarnice ki se danes uporabljajo držijo private ključe shranjene šifrirane (upajmo da to za večino velja) in odklene jih ponavadi tvoje geslo preko uporabe algoritma in sistemov javnih ali pa internih privat ključev (algoritme in ključe vedo pa tisti ki so naredili denarnico). Skratka samo upaš lahko da so privat ključi na varnem oz. da se ne izgubijo nekje (magari na tvoje disku) ali pa da program za denarnico 1x vmes (namenoma ali po nesreči) ne pozabi kako je šifriral te ključe!


Najbolj varno je seveda imet privat ključ v surovi obliki nekje shranjen as-is (paper wallet), tako si neodvisen od bilokatere institucije (borze ali online walleta). Samo je pa riskatno po drugi strani, pa še en korak več ti vzame da ključ "prekopiraš" (prepišeš/skeniraš) da dobiš posest nad novo transkacijo.
Kaj je potrebno imeti shranjeno pri MyEtherWallet denarnici in kaj ne, da je čim bolj varno