Kolesarstvo 2026

ishtar007

Majstr
31. avg 2007
1.396
288
83
Me vedno nasmeji, ko takle poznavalec komentira dirko in kar pavšalno užge par minutno prednost brez poznavanja specifike dirke. Pač, nekje je zasledil, da je tale Pogi kar dober in če ni par minut prednosti je to že slab dan.

Najbolji

Guru
20. feb 2008
6.061
1.355
113
Kakorkol, to je blo noro. Sem gledal posnetek, ko sem ze vedu (tu prebral), da je zmagal, da vidm kako jih je stresu (ni to TDF etc) in ko je VDP odletu je Pidcock se zmer krozu zraven k muha... Sele na koncu za par decimetrov, infarktno... Kasn zakljucek res... Pogi je zares neki totalno posebnga... kapo dol!

mistique

Guru
16. jun 2009
16.960
3.954
113
Poleg tega, da je izvenserijski garač in talent, bi rekel, da mi je še najbolj všeč, da je videti zelo prizemljena oseba. Bravo Pogi.

• Všeč mi je
Reactions: krava

kajn

Guru
5. okt 2007
3.477
2.451
113
Iskajoč brata
Tole ni človek, ampak vesoljc:
1774261439113.png

• Všeč mi je
Reactions: 8888

krava

Majstr
5. sep 2007
3.779
407
83
www.kacnje.eu
»Tadeju se ni le odvalil velik kamen od srca, izdrl se mu je tudi trdovraten trn iz pete,« je mehanik ekipe UAE Boštjan Kavčnik za Delo orisal, koliko je Tadeju Pogačarju pomenila sobotna prva zmaga na dirki Milano–Sanremo. Kolesarski svet je spremljal njegovo epsko bitko, ki se je začela s padcem 32 kilometrom pred ciljem in se končala z zmagovitim šprintom na Vii Roma. Kavčnik je razkril, da bi bila drama lahko še večja.

»Običajno smo drugi v ekipi že uro in pol na poti, ko on konča z vsemi obveznostmi po dirki, tokrat smo ga počakali in mu čestitali, predem smo odšli iz Sanrema. Za vse nas je bila to posebna dirka ob drami, ki se je dogajala, za nameček pa je zmagal, čeprav se mu je pri padcu zlomil okvir in je disk drgnil ob zavorno površino,« je Kavčnik spregovoril o podrobnostih, ki jih televizijske kamere niso ujele.

Da je poškodovan okvir njegovega colnaga Y1RS, so se Pogačar in njegova ekipa zavedli šele v cilju. »Poškodovane so bile zadnje vilice, ki na srečo niso popustile. Če bi Tadej vedel, v kakšnem stanju je kolo, se ne bi tako brezkompromisno spuščal, da mu je še Tom Pidcock stežka sledil. To kolo gre zdaj v posebno Tadejevo zbirko, čeprav je poškodovano,« je nadaljeval Kavčnik, ki je dodal, da bi zamenjali Pogačarjevo kolo, če bi vedeli, da je okvir poškodovan.

»Tadej je priletel na levi bok, na katerem ni menjalnika, a v njem se je vseeno vklopil zaščitni način (crash mode) ob padcu. Tadej ga je sam spravil nazaj v pogon, ni čutil, da bi bilo še kaj drugega narobe, zato nismo menjali kolesa. Sicer pa padec ni pretirano spremenil taktičnih načrtov ekipe. Zgodil se je tam, kjer smo imeli v načrtu dvig tempa, to so naši kolesarji storili, le da ne na čelu dirke, temveč v lovu za glavnino. Na srečo je Tadej tako dobro pripravljen, da je lahko nadoknadil zamujeno,« je o trenutkih, ko se je marsikomu zdelo, da je upov na Pogačarjevo zmago konec, povedal Kavčnik. Razkril je tudi, da so v primerjavi z lansko dirko spremenili nekaj nastavitev.

»Tadej se je prvič odločil za le en sprednji verižnik, tako da smo z odstranitvijo enega verižnika in sprednjega menjalnika pridobili na teži in aerodinamiki. Uporabil je tudi višje obročnike, na katerih so bile tokrat ožje pnevmatike, lani so bili 30-milimetrske, letos 28. V našem oddelku za športno uspešnost so izračunali, da bo to najbolje na tako hitri dirki,« je dodal edini član osebja ekipe UAE, ki Pogačarja spremlja na vsaki dirki in tudi pri preizkušanju opreme.

S šampionom s Klanca pri Komendi je bil decembra lani in pred nekaj tedni na ogledu trase dirke Pariz–Roubaix, edinega spomenika, ki mu še manjka po zmagi v Sanremu. »Pred dirko po Flandriji bomo opravili še en ogled Roubaixa. Tam smo doslej pridobivali podatke, ki jih športni oddelek potrebuje za izračun, kakšna oprema in nastavitve so optimalne. Tadej se je že odločil, da bo nastopil z modelom Y, s katerim še ni dirkal v Roubaixu. Zato smo velikokrat ponovili vožnjo po kockah, preizkušali smo različne širine gum in tlake v njih. Sicer pa so nam opremljevalci obljubili, da bomo za to dirko dobili material, prilagojen za vožnjo po kockah,« o tehnološki bitki pred zloglasnim »severnim peklom« pravi Kavčnik.

Kateri še neosvojeni preizkušnji pa je Pogačar med pripravami posvetil več pozornosti, Sanremu ali Roubaixu? »Na obe se je pripravljal enako zavzeto. Gre za specifični dirki, na katerih moraš občutiti tamkajšnje ceste, ovinke. Tu ne gre le za izbiro boljšega materiala kot minula leta, temveč tudi Tadejevo pripravljenost. In ta je na še višji ravni, kot je bila v preteklosti,« je Kavčnik izpostavil ključni dejavnik, ki so ga tekmeci občutili na dirkah Strade Bianche in Milano–Sanremo.

Že prej najboljši kolesar na svetu se je še izboljšal in za nameček je vrhunsko motiviran in osredotočen na to, da 12. aprila (teden dni prej bo v Flandriji lovil tretjo zmago) prvič zmaga še v Roubaixu in dokonča spomeniško zbirko: »V Sanremu je občutil, kje je ta čas konkurenca, že v cilju je bil z glavo v Roubaixu. Takoj po dirki mi je dejal, da potrebuje obročnike in gume, ki jih bo uporabljal tam, saj mora začeti trenirati na njih.«

kajn

Guru
5. okt 2007
3.477
2.451
113
Iskajoč brata
Na SLO2 bodo prenašali Paris - Roubaix in Liege Bastogne Liege
Škoda, da ne bo Ronde, ker je res dobra, dinamična dirka....

Če bo na Ronde zmagal, potem je to sanjski začetek sezone. Kaj se bo zgodilo potem na Roubaix-u je pa loterija...
Lahko zmaga, lahko je pa petdeseti.. je preveč dejavnikov v igri in ne moreš tako kontrolirati, kot ostale dirke...

Bo pa zanimivo poslušat slovenske komentarje na dirki, ki je nasprotje Touru...

kalbo

Guru
7. okt 2013
21.787
11.290
113
Men sta pa unadva na Eurosportu za nasmejat....Pidcock na škrge, un pa hes afresh likea dasy....

Yogi

Guru
1. sep 2007
5.157
1.570
113
Šele danes zasledil tole novico:
Poznani, lepi, domači konci... :zmaga: Komaj čakam na uradno razkritje tras...

jello

Guru
22. sep 2008
11.567
4.720
113
Za ogrevanje pred nedeljsko flandrijo si poglejte ponovitev petkove e3 clasic harelbeke (kako se zmaga kljub temu da te "ujamejo" km pred ciljem) in nedeljske flanders fields. Obe gresta čez iste hupserje kot Flandrija (paterberg, kwaremont, kamelberg,...).

• Všeč mi je
Reactions: aljoman