Klima Captur 2015

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.515
177
63
Pozdrav vsem..

Kot prvo me zanima ali pozna kdo koga v okolici Celja-Žalca ki je dober za avto klime. ?

Imam zelo podobno tzežavo ,kot sem imel kakšno leto nazaj ,a sem jo takrat uspešno rešil z zamenjavo termoelementa za regulacijo ventilatorja na hladilniku.

Sedaj so simptomi podobni a z neznanim vzrokom.

Ko je še vse nekako ohlajeno ,zjutraj ,klima mislim da deluje normalno.

Ko pa se vse kupaj zagreje klima preneha delovati.

Plin preverjen par dni nazaj.
Ventilator na hladilniku se vklopi takoj ko se klima vklopi.
Klik kompresorja se sliši in občuti na motorju takoj ko se zažene.

Vse navidezno ok ,v vročini pa ne hladi. Piha toplo.

Imel kdo podoben primer ?

LP

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
18.863
6.949
113
Izmeri temperaturo hladnega zraka iz zračnika v sredinski konzoli, zjutraj ko AC dela in ko ne dela (in nastavljena temperatura na najnižjo možno).
Nekje 6 °C bi morala biti.

1. Ko začne “ne hladiti”, ali kompresor še vedno dela ali se neha (klik/občutek na motorju)?
  2. Ali klima takrat piha enakomerno toplo ali najprej mlačno pa potem vedno bolj toplo?

Senzor/stikalo visokega tlaka zanič in raje ne dela (varovanje ) ?
Zelo verjetno je kondenator klime zanič, ker so narejeni in papirja, besede mojstra, ki se 30 let ukvarja samo z ac.

Koliko km ima avto ?

Kakšen je tlak v sistemu, ko priklopiš avto na klima diagnostika stroj ?

• Všeč mi je
Reactions: mercedes

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.515
177
63
Kompersor še vedno dela tudi ko ne hladi. Pritisk na tipko "off" se občuti in sliši da se motor "sprosti".
Lahko vklopiš nazaj pa še vedno ne dela.
Obe cevi pri motorju so mlačne.
avto ima 140000km
Imam "LAUNCH X431 Elite 2.0 Car" diagnostiko.
Pod klimo kaže ko deluje pritisk plina do nekje 17bar, Ko pa neha delovati pa začne padati proti 8.9 bar.

V istem trenutku pa začne evaporator temperatura narščati ,se pravi ne hladi več. iz 8 na 32 stopinj..

Se pravi pritisk dol temperatura gor.

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
18.863
6.949
113
Možni vzroki:

V kakšnem stanju je kondenzator (umazanija, je sploh cel)

Ekspanzijski ventil (txv)

Senzor tlaka in dejanski tlaki v sistemu (preverba z manometrom in lahko primerjaš z live data), tu lahko ecu vidi napačen tlak in izklaplja kompresor.

Kompresor ali njegov krmilni ventil: če kompresor “slišiš”, še ne pomeni, da dela kot bi moral.

Kabinski filter je čist ?

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
18.863
6.949
113
Pozabil na:
Senzor ali krmilnik temperature evaporatorja (če se ne motim ta skrbi, da temperatura ne pade v negativno)

Kako dolgo traja sprememba tlaka iz 17 na 9 bar ?

Potem predvidevam da postopoma hlajenje prehaja v 'gretje' oz piha s temperaturo zunanjega zraka ?

Imaš kar resen problem.

mercedes

Majstr
16. dec 2014
2.515
177
63
To da imam resen problem , tudi resno občutim v tej vročini...hehe

kondenzator je vizuelno ok...cel je ,ker je bil plin ob kontroli ok.

Sem bil par dni nazaj pri mehaniku ki mi je menjal set jermena in sem mu tudi povedal za klimo. On je preveril plin pred mano in je bilo ok. Izjava je bila ,da to mora delati ker je vse ok. Seveda ne dela.

Časovno nisem meril , ampak od trenutka do neha hladiti do toplega zraka je majha . Morda kakšnih par minut .
V tem času islim da igrajo vlogo tudi obrati. Nižji kot so ,prej je topel zrak...