Kje & kako polniti na javnih polnilnicah?

CLIO15

Guru
1. nov 2007
15.822
5.591
113
800V ali 400V???
Za prvo je best buy alpitronic Hyc 50

Samo cene so pa divje.
Mogoče ima kaj Enertec iz Maribora na zalogi ker nekaj delajo zadnje čase.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
51.013
8.755
113
pri taščici
800V ali 400V???
Za prvo je best buy alpitronic Hyc 50

Samo cene so pa divje.
Mogoče ima kaj Enertec iz Maribora na zalogi ker nekaj delajo zadnje čase.
Divja cena res

irwin

Guru
13. mar 2008
2.099
719
113
Cist eno vprasanje pa prosim kaksen odkrit odgovor od lastnikov e vozil. Kolko € ste morali dodatno vloziti v domaco infrastrukturo da lahko doma "tankate". Ali ste ob nakupu vozila imeli nacrtovan vlozek?
Ko berem se mi zdi da so konkretne cifre. Hvala.

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
522
88
28
Vse kar je vec kot 250€ na aliexpresu in 50€ za lokalnega stromarja za 3fazn kabl in vticnico, je preseravanje. 800€ = da ti pac ena skatla tam sveti na steni, ki se še hitrej pokvati kot prenosna 3F kitajka

sad

Guru
24. avg 2007
23.347
12.174
113
Cist eno vprasanje pa prosim kaksen odkrit odgovor od lastnikov e vozil. Kolko € ste morali dodatno vloziti v domaco infrastrukturo da lahko doma "tankate". Ali ste ob nakupu vozila imeli nacrtovan vlozek?
630 EUR. Vključuje ves material z direktno priključitvijo polnilnice na omarico z varovalkami.

gr69

Guru
15. dec 2009
12.233
3.243
113
še v SLO - ampak komaj
No, no - saj se načeloma strinjam, da ni treba malega bogastva stran metati, ampak šparati na tem pa tudi ne, ker bodo le tekli ne tako mali tokovi.
Priporočilo - če lahko potegnite 5x4 mm2 direktno iz omarice, dodajte svoje varovalke ali celo FID.

Sam sem potegnil ca. 25 m po zunanji strani (“skril” v kanal pod fasado) 5 x 6 mm2, ker bom od tam še vlekel naprej v gospodarsko poslopje.
In dal delati štromarju …

Sam bi vzel grobo kalkulacijo 1k “all” - in če bo manj bo ostalo za kako pir al dva.

Aja - pa vzamite polnilnice za dovolj dolgimi kabli - slej ko prej boste menjali avto in ta bo imel na drugi strani priklop.

• Všeč mi je
Reactions: uncle_sam

gopo

Pripravnik
15. jun 2011
39
15
8
Ljubljana
50 € za štromarja. Ustrezen kabel je že bil pri zunanji lopi ob kateri parkiram avto. Imam MG4, pred letom in pol so častili polnilnico ob nakupu novega. So dali Wallbox pulsar plus 22kW. Za vprašat prodajalca - mogoče še kdo časti, pa se ne oglašuje. Če ne vprašaš, pa tudi ne ne ponudi.

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.999
1.738
113
30€.
15€ pametna wlan vtičnica in 15€ nosilec za polnilni kabel.

dask

Guru
21. sep 2023
1.009
1.152
113
Čak, sam to zdaj naštevate polnilnice. Sončna ne paše v to "infrastrukturo" ali polnite iz omrežja?

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.177
9.364
113

vsi stroški so vnaprej predvideni, tudi polnilnica seveda.

Moja dinamična polnilnica, ki zna delati s SE in je rodom iz EU (Španija), profi montirana in s supportom bojda resne firme in resnega proizvajalca, ker kitajc je jajc... me je prišla 1480€.

Rezultat - ne dela ne s SE, ne dinamično, support vsak zase pravi, da ni kriv in da je razlog pri nekom drugem (ni važno, pri kom, samo da pri njem ne). Imam torej obično statično polnilnico, polnjenje se regulira pa na avtu. V glavnem sem dobila polnilnico za 200€, kot jo drugi na aliexpressu kupujejo. Kljub temu strošek tega dobrega jurja vedno v debatah, kako smo cenovno EV vs ICE, vržem v avto (da se mi ne puntajo, da prirejam) in ne v predal lastne naivnosti in neumnosti.

Čak, sam to zdaj naštevate polnilnice. Sončna ne paše v to "infrastrukturo" ali polnite iz omrežja?
sončna je bila 3 leta pred avtom. V osnovi za pokrivanje bajte. Naj še to prištejem? Ker najprej je bilo treba bajto postaviti, da sem lahko sončno gor dala in potem čez dobrih 10 let EV kupila...

• Ljubezen
Reactions: nacek

CLIO15

Guru
1. nov 2007
15.822
5.591
113
Jaz kar lepo iz omrežja polnim.
Petrol ker da tudi 50% na njihove polnilnice in se ne rabim na Hrvaškem z Teslaši grdo gledat, pa pri Ionity v vrsti stati.
Če pa si čez dan doma pa kašni dinamični paket ali pa aktivni z zgornjim limitom vzameš pa se lahko od Aprila do Oktobra skoraj zastonj voziš

CLIO15

Guru
1. nov 2007
15.822
5.591
113
Jaz kar lepo iz omrežja polnim.
Petrol ker da tudi 50% na njihove polnilnice in se ne rabim na Hrvaškem z Teslaši grdo gledat, pa pri Ionity v vrsti stati.
Če pa si čez dan doma pa kašni dinamični paket ali pa aktivni z zgornjim limitom vzameš pa se lahko od Aprila do Oktobra skoraj zastonj vozis