Kateri žar?

Schime

Majstr
22. nov 2008
1.310
368
83
Jaz sem tudi večinoma šel na Weber brikete. Oglje pa od lokalnih ponudnikov.
Lidlovi so nazadnje, ko sem jih kupil zgledali taki kot, da bi jih eden že enkrat zaukuril in dal nazaj v vrečko. :aplauz:
 

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
841
25
28
Podpis…od lani lidl tema…prej vrhunski…
Hofer za 4 eur kar solidna alternativa trenutno
Tudi jaz se podpišem pod tole glede občutnega padca kvalitete Lidlovih briketov.
2019 so bili odlični - dali so odlično vročino, dolgo so zdržali in z minimalno pepela. Tole od lanskega leta naprej pa je katastrofa...
Webrovi so vzdržljivi, imajo pa precej pepela - včasih kar "hrusta" in cvili po pločevini, ko ga odstranjujem v posodo za pepel. Rabijo pa kar nekaj časa, da pridejo na delovno temperaturo.
Hoferjevi so pa tam-tam - sredina, nič kritičnega in nič posebnega.
 

luka51

Guru
16. avg 2007
10.762
2.448
113
Lidlovi briketi so kaj? Pri našem imajo petrolove. Al je to tista 3x letno akcija za njihovo znamko in ni v stalni ponudbi?
 

Palcek

Fizikalc
15. dec 2007
464
49
28
Lidlovi briketi so kaj? Pri našem imajo petrolove. Al je to tista 3x letno akcija za njihovo znamko in ni v stalni ponudbi?
To majo zdej v stalni ponudbi in ja so isti kot na petrolu oz je isti uvoznik (ce ni celo petrol nevem vec sm pozabil ker jih ne tikam)
Prej so bili pa cist druga zgodba, se da tud sliko pogooglat kaka embalza je bla prej…
 

Palcek

Fizikalc
15. dec 2007
464
49
28
Evo ena zadnjih izvedb pakunge ..
 

Priponke

  • 575F29F9-1D31-43A5-8AAA-30369F0B37F4.jpeg
    575F29F9-1D31-43A5-8AAA-30369F0B37F4.jpeg
    394,6 KB · Ogledi: 20

luka51

Guru
16. avg 2007
10.762
2.448
113
To majo zdej v stalni ponudbi in ja so isti kot na petrolu oz je isti uvoznik (ce ni celo petrol nevem vec sm pozabil ker jih ne tikam)
Prej so bili pa cist druga zgodba, se da tud sliko pogooglat kaka embalza je bla prej…
Ok zaj mi je jasno :D Ker sem te petrolove kupil in je kur**. Mi ni blo jasno kak lahko to hvalite :D
Webrovi dajo 2x dalj hico. Tote Petrolove ko iz dimnika ven vzamem se mi zdi, da jih že pol manjka :D
 

DOHC

Fizikalc
4. sep 2007
1.171
66
48
Je že kdo kupil kak "budget" keramični roštilj? Ala Kamado Bono, JUJU itd... So po kvaliteti primerljivi z Joe al pa Egg-om? Se splača prišparat ekstra 500+eur? Morm upgrejdat sedanji roštilj pa bi rad neki orng, da je for life.
 

matej1990

Fizikalc
14. feb 2020
364
89
28
Budget Bauhaus Kingstone kamado XL (21") kupljen marca 2017. Počilo je keramično kurišče in odlita rešetka:
PXL_20210405_163827909.jpg
PXL_20210405_163833222.jpg
PXL_20210405_165413653.jpg


Oboje je počilo še isto leto od nakupa. Je pa res, da sem ga precej forsiral (cca 400°C) zaradi pek pic v njem, pa uporablja se skozi celotno leto in ne samo ob sezoni piknikov.
Kot je razvidno na slikah, se keramika še vedno drži skupaj, kljub precejšnjim razpokam. Letos sem se odločil, da na keramiki preventivno zalepim/zalijem razpoko s tem iz Bauhausa:
PXL_20210405_165804062.jpg

PXL_20210405_164923180.jpg

Kako dolgo bo držalo, nimam pojma.

Popolnoma isto se mi je zgodilo na enako velikem kamadotu, vendar od enega drugega no-name prizvajalca.
Te zadeve so se oz. se še dogajajo tudi na priznanih znakah (Big Green Egg, Kamado Joe...). Ni za brez veze Kamado Joe razdelil keramično kurišče v manjše kose, ki so nato med seboj povezani z jeklenim obročem. :) Kamado Joe je po moje trenutno the way to go kar se tiče trpežnosti kurišča in ostalih bombončkov. Če si seveda pripravljen plačati premium ceno.
 

NoteThis

Fizikalc
25. sep 2013
460
130
43
Budget Kamado Joe se prodaja pod znamko Masterbuilt Kamado. Jaz sem ga kupil pri Kralj žara, zdaj vidim da jih nimajo več v ponudbi. Je pa res to dejansko malo oskubljen Kamado Joe Classic II v črni barvi, tudi vsi dodatki so kompatibilni (divide and conquer sistem). Sem že leto in pol zelo zadovoljen uporabnik.

IMG_5869.JPG


IMG_4359.JPG
 
Nazadnje urejeno:

ales85

Majstr
9. nov 2007
1.305
203
63
Je že kdo kupil kak "budget" keramični roštilj? Ala Kamado Bono, JUJU itd... So po kvaliteti primerljivi z Joe al pa Egg-om? Se splača prišparat ekstra 500+eur? Morm upgrejdat sedanji roštilj pa bi rad neki orng, da je for life.
Jaz imam Kamado Bono srednja velikost, zdaj tri leta. Sem zelo zadovoljen, je se cel.
 

JakeTheSnake

Fizikalc
16. okt 2016
144
44
28
Te zadeve so se oz. se še dogajajo tudi na priznanih znakah (Big Green Egg, Kamado Joe...)
Res je, preko službe poznam enega majstra, ki mu je Big Green Egg počil, ko so mu šibali temperaturo, baje na 500 stopinj, zaradi peke pice.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
14.345
2.134
113
Sej ni problem visoka temperatura pri šamotu, problem je prehitra rast temperature oz. neenakomerna distribucija le te. Pri keramičnem žaru recimo je uporaba starter dimnikov in podobnih hitrih metod neželena, segrevanje žara se dela pri zaprtem pokrovu počasi in enakomerno. Namen teh žarov itak ni peka čevapov za družinsko kosilo ker rabijo (po pravilni metodi) 1-2h da se sploh segrejejo na žar temperaturo (za peko pice še dalj) in ravno toliko da se ohladijo. Skratka ne more to zamenjat klasičnega plehnatega žara, so bolj primerni za daljše peke in peke za več ljudi kjer je žar ves čas v pogonu (gostilne).
 

ales85

Majstr
9. nov 2007
1.305
203
63
1-2h da se sploh segrejejo
Tale je pa malo bosa. Jaz ga vedno segrevam odprtega, v 15 minutah je nekje na 100 stopinj, kar ni ravno hitro. V roku pol ure ga pa počasi (namenoma) spravim na 120-130, da ne zleze previsoko. Če pa pečem gor čevapčiče pa pustim malo hitreje na začetku. Tudi na Google nisem ravno našel vira, ki pravi da bi se moral segrevati 1-2 uri. Morda, če želiš 500 stopinj, ja. Za peko na 150-200 je pa 1 ura res overkill.

Edit: se pa strinjam s tabo, da je za pokanje najverjetneje problem prehitra rast temperature/šok.
 
  • Všeč mi je
Reactions: matej1990

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
14.345
2.134
113
V 15 minutah ti kaže 100C termometer v pokrovu, šamot je na zunanji strani pa segret na 20C. Torej nimaš še polne akumulacije toplote kot jo žar omogča in če daš večji kos mesa noter bo temperatura padla. Sicer če govorimo sedaj o lownslow peki na 100-120C to itak ni problem ker je vseeno pa tudi pri 100C razlike šamot ne bo počil. Bolj je problem ko se temperature dvignejo nad 200C (grill) ali pa recimo za peko pri višjih temperaturah, sploh pa za kakšne pice ko se gre že proti 400C.
 

NoteThis

Fizikalc
25. sep 2013
460
130
43
Moje izkušnje: segrejem kamado žar v 1 uri če delam na 120-130°C. Za pice ga držim med 400-430°C, in ga segrevam tam uro in pol do dve uri (nad 200 temperatura začne hitreje rasti). Sem pa že počil original keramični pizza kamen, ki sem ga naknadno postavil v žar s 300°C.
 

grezilo

Pripravnik
13. avg 2009
205
12
18
;) Zdravo, vidim, da vsi v glavnem kopujete oglje / brikete v štacunah.
Ali uporabljate oglje iz domače kope? Sem omenil " Očetovo oglje ". Žužemberg. Sem zadovoljen z njim in drugega ne uporabljam več; tudi brikete sem nehal kuriti.
Pred časom sem bil razočaran z webrovimi priketi. Na ceno so bili slaba kakovost/izkoriščenost.
Sam mojega keramičnega segrevam nekje 45 min, nato pa meso v njega. Za ribe, čvape, fafle, bjedre,....pa starega klasičnega zakurblam.;)