Kateri booster

as21

Fizikalc
18. dec 2007
801
27
28
Kateri presnosni booster priporočate za avto, ki ima LiFePo zagonski akumulator? na kaj je potrebno biti pozoren-kar se el. tiče se čisto bos
oz. se gre za camper, pa bi imel preventivno v vozilu če bom slučajno kjer na odmaknjenem kraju, kjer kabli ne pridejo v poštev...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.922
4.632
113
Baterija z BMS ali brez? Pa še odvisno ali ima BMS omejevalec (polnilnega) toka ali ne.

Tako da odgovorov je več:
- baterija brez BMS -> tvegano it z boosterjem, booster da izredno velik tok in dovolj prazna lifpo4 baterija ga je sposobna absorbirat v celoti (= velika možnost da se poškoduje baterija, da se poškoduje booster ali pa da se stali kabel)
- baterija z BMS in brez omejevalca toka -> po vsej verjetnosti bo BMS izkjučil vezje do baterije ker bo presežen max vhodni tok, tako da zaverglalo bo na boster potem pa vprašanje kaj BMS naredi .. skratka ni nujno da bo uporabno
- baterija z BMS in omejevalcem toka -> tu bo baterija prevzela tok kolikor je nastavljen na omejevalec, ostalo gre za starter in bi moralo delovat BP

Če ne veš kaj imaš potem se sploh nebi tega šel, niti ne probaj s kabli ker lahko uničiš donatorja ali kable precej hitreje kot pri klasičnem svincu. Alternativa ti je nek tavelik "powerbank" pa nek spodoben polnilec za Lifepo4 (največ kar baterija klasično zmore). S tako opremo lahko v 10-20 min napolniš baterijo toliko da bi morala zagnat tudi nek klasičen diesel pozimi.

javr

Guru
6. dec 2011
2.060
1.200
113

errhec

Pripravnik
5. sep 2008
57
5
8
Sam in kolega imava TAKEGA . Preverjeno vžge 3,5D BMW brez baterije. Pred dnevi je ponagal pri zagonu kombinirke, ko je bilo -18 .
Verjetno je kje še ceneje.
LP

as21

Fizikalc
18. dec 2007
801
27
28
hvala vsem za odgovore. sem se pa zmotil oz sem še enkrat preveril. Zagonska baterija je AGM z BMS, bivalni akumulator je pa LiFePo, če to kaj spremeni zadevo.
CTEK sem najprej pogledal, ampak je enostavno predrag. Kitajcev je pa toliko da se izgubiš. tam do ene 100€ bi reskiral za to oz. mi je ubistvu ideja z nekim powerbankom še bolj všeč, ker tako ali tako razmišljam da bi ga imel v avtu zaradi hladilnika ipd (original bivalni LiFePo je le 40ah).