kako linkati podatke iz interneta v excel

damo

Fizikalc
4. sep 2007
873
78
28
Hvala, nisem vedel da to obstaja. Sem ostal na nivoju office 2006 :(

Sem poskusil, vendar mi vedno napiše, da je prišlo do napake "could not create SSL/TLS secure channel", ko nalaga stran, od koder bi potegnil podatke. Poskusil več strani, več računalnikov, office 2010 in 2016.
 
Nazadnje urejeno:

damo

Fizikalc
4. sep 2007
873
78
28
Sem ugotovil, da to dela le iz nekaterih web strani. Verjetno te novejši flash playerji pa jave, al kaj še, podatke tako skrijejo not, daj jih Power Query v Excelu ne zna dešifrirat :(
 

Lateral

Fizikalc
31. mar 2008
1.767
29
48
Potem ti preostane scrapanje strani, al nardiš sam al pa komu plačaš.
 

damo

Fizikalc
4. sep 2007
873
78
28
Sem našel alternativne strani, ki so napisane tako, da dekodiranje deluje, tako da sem rešil zadevo.
 

damo

Fizikalc
4. sep 2007
873
78
28
Ja, saj ni nobene skrivnosti :). Uporabil sem Power Query, na office 2010 sem ga moral dodatno instalirati, na 2016 pa je že gor. Uporabo glej zgornji post.

Pol pa iščeš primerno stran, ki ima podatke, ki te zanimajo, pa probaš v query, če jih excel dekodira. Če jih ne, iščeš drugo web stran, ki ima te podatke. Jaz konkretno sem iskal vrednosti nekaterih vzajemnih skladov in delnic. Za sklade sem našel, za delnice pa (še) ne. Od ljubljanske borze ne more prebrati podatkov.

Ker to delam zaradi izziva, ne pa zaradi dejanske potrebe, sem zadovoljen tudi s polovično rešitvijo.
 

TGV

Fizikalc
2. okt 2007
690
75
28
damo

Tudi jaz sem se lotil zadeve zaradi radovednosti.

Ok, ko sem pogledal to temo sem pomislil »koji k. delaš problem iz tako simpl zadeve«. No, bilo mi je dolgčas pa sem pomislil da to rešim na najbolj simpl način - Poleg pregleda lastnega portfelja bi na hitro tudi tri strani pogledal z eno potezo. Od pribora imam LibreOffice 6.x in MS Office 2010 (brez PQ)

Gremo po vrsti : NLB tečaji skladov. Simpl ko pasulj. Nov list, v njega se klikne shhets/link external data in paste povezave na tečajnico. Dela iz prve.

Naslednji je na vrsti PETG, gremo na stran borze in ista procedura … 5-6 elementov probam, pa ne dobim nobene vsebine, samo glave podatkov. Link za prevzem datotek (CSV, XLS ..) pa je napisan v obliki primerni samo za ročno delo – v povezah do datotek je neka salata mimo katere nisem znal.

Tečajnico borze probam še na treh straneh, kjer jo poobjavljajo.

Isti šmorn. Uspe mi šele na strani financ.

No, oni ne uporabljajo decimalne vejice, vendar to ni problem. Zamenjavo pika/vejica sem dal v množenju da ne bi pisal dolgo kačo v celici prevzema.

Naslednji korak: dejmo dodat še čist navadno tečajno listo valut. V spominu imam da ima Banka Slovenije link za prevzem zadnjih podatkov zato sem mislil, da bo šlo najlažje pa sem spet preklinjal, tokrat zaradi LibreOffice - ker ima »import XML« še v delu. Nič, vrnem se na NLB, enostavno je šlo z tečajnico skladov, valjda bo simpl tudi z valutami. Ne trza. Nič, null, nada, LJSE mi je vsaj glave pokazal. Probam še nekaj ostalih strani z tečaji valut, podoben učinek, končno se mi posreči z delavsko hranilnico.

Torej sedaj imam izdelano .ods , shranim jo še kot xlm , odprem z excelom in vse deluje. Zanimivo, če pa nepretvorjen ods odprem z excelom se nekaj razburja. No v bistvu ne deluje – pretvorjen xml se ne osvećžuje, takšen je kot je bil ob prvem nastanku. Je pa vse v redu ko ods odprem z excelom.

Je pa razlika : v ods imam povezavo na tri zunanje vire in za vsakega moram posebej klikniti za odobritev. V excelu zadostuje en odobritveni klik za vse tri vire. Ods tabelo naložim še na google drive. Vpraša me kateri program želim uporabiti, izberem google sheets in zadeva deluje iz nule. Brez zahteve po potrditvi zunanje vsebine.

Sedaj me muči še naslednje : ne v LibreOffice ne v excelu ne znam videti , kaj je nastavljeno kot vir podatkov. Ko bi te povezave vsaj v fazi odobritve pokazal o… če bi to tabelo dobil od nekega neznanca bi bil živčen kaj se nalaga.

Je v novejših verzijah( moj excel je 2010, libre office ) to vidno ?

Seveda je simpl rešitev uporaba makroja za pridobivanje teh podatkov, v tem primeru bi videl kaj preglednica vleče vase.

V priloženi zip datoteki je TestnaTabela.ods če se da komu raziskovati.
 

Priponke

  • TestnaTabela.zip
    15,1 KB · Ogledi: 32

TGV

Fizikalc
2. okt 2007
690
75
28
Meni pokaže samo "povezava1, povezava2 ..." ne pa konkreten link, tudi pod lastnosti povezave tega v excelu ne vidim.
 

brane_new

Guru
10. feb 2008
7.606
1.155
113
1616600112400.png
 

TGV

Fizikalc
2. okt 2007
690
75
28
Hvala.

V 2010 je potreben še en klik, ki ga nisem videl. Posledica razkurjenosti :) Še vedno pa ostaja problem : odpiralec tega ne vidi in ne ve kaj se nalaga dokler zadeva ni v celoti naložena, to se mi ne zdi spodobno.
povezave2010.jpg
 
Nazadnje urejeno:

Clueless

Fizikalc
5. avg 2007
708
63
28
To niti ni tak problem. Novejše verzije (za 2010 se niti slučajno ne spomnim več) imajo ob odpiranju privzeto onemogočene podatkovne povezave. Kdor želi večjo varnost si bo pa tako reč v vsakem primeru odprl v sandboxu ali pa kaki potrošni virtualki.
 

TGV

Fizikalc
2. okt 2007
690
75
28
V excelu 2010 je nalaganje povezav omejeno na da/ne, še vedno pa so nevidne dokler niso naložene

Ok, da dopolnim.

Ne drži tudi kar sem napisal zgoraj da se mora v LibreOffice odobriti nalaganje vsake posamične povezave, dovolj je en klik, ker pa je (v mojem primeru) trajalo 5-6 sekund sem klikal na enable večkrat. Urejanje povezav v LibreoFFice pa se izvaja v edit/edit links za razliko od excela kjer so vse operacije zbrane pod "povezave".
 
Nazadnje urejeno:

Denis

Guru
22. jul 2007
23.858
2.656
113
Jaz bi rabil to za coinmarketcap, da das tvoje coine v excel in se dnevno refresha (zraven dodajas svoje nakupe/prodaje).