Kaj se splača pri novem avtu?

jezek

Guru
24. jul 2008
5.971
2.713
113
Obnova je na 3-7 let odvisno kaj izbereš.

Jaz jo imam gor, zdaj so 4 leta pa še vedno funkcionira kot prvo leto. Je top zadeva, voda kr steče dol. Najbolš je pa to da se nobena umazanija ne prime nevemkoliko. Se pravi mam en high speed run. Avto je poln žužkov. Ročna avtopralnica, una aktivna gosta pena, pa večinoma kar samo vse dol popada. Mogoče še mal potegnem s krpico če je kak posebej trdovraten. Res dobra stvar.

Je pa drago in tega na eno Dacio glih ne bi dajal.
Ja, se posipam, ocitno sem prejsnjic narobe razumel kolega detajlista. Baje zdaj kao garantirajo 7 let s 50 pranji na krtace. Je pa cena 2jurja, plus jurja za predhodno poliranje ce je treba.

• Haha
Reactions: sajkek

dask

Majstr
21. sep 2023
931
1.079
93
To se naredi na 100k+ vrednem avtu ali kakšni eksotiki, oldtimerju.... 2 jurja za neko serijsko kanto - v čem je smisel?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.492
4.880
113
Isto stvar se je že 100 let nazaj doseglo z voskanjem, danes pa z raznimi (nano) in polimer premazi, vse to se dobi v obliki šampona ali ločenega spreja in 1x na par mesecev opereš avto s tem ... oz. še to ti ga ni treba. Vse avtopralnice danes imajo vsaj voskanje v programu, petrol ima recimo v najvišjem programu (XXL?) "shine tech" in nanese polimerni premaz, ki naj bi držal pol leta. Slabost teh avtomatičnih avtropralnic z nanosi voska/polimera oz. šamponi s temi dodatki je v tem da ti tudi stekla namaže in rabiš potem ustrezno topilo da take nanose odstraniš (pa malo pazit s temi topili, ker za šipo so ok niso pa blagodjena za brisalce in tesnila, včasih tudi ne za lak).

MojsterS

Majstr
10. sep 2007
1.417
286
83
Isto stvar se je že 100 let nazaj doseglo z voskanjem, danes pa z raznimi (nano) in polimer premazi, vse to se dobi v obliki šampona ali ločenega spreja in 1x na par mesecev opereš avto s tem ... oz. še to ti ga ni treba. Vse avtopralnice danes imajo vsaj voskanje v programu, petrol ima recimo v najvišjem programu (XXL?) "shine tech" in nanese polimerni premaz, ki naj bi držal pol leta. Slabost teh avtomatičnih avtropralnic z nanosi voska/polimera oz. šamponi s temi dodatki je v tem da ti tudi stekla namaže in rabiš potem ustrezno topilo da take nanose odstraniš (pa malo pazit s temi topili, ker za šipo so ok niso pa blagodjena za brisalce in tesnila, včasih tudi ne za lak).
Jaz sem nehal uporabljat za vosek program ravno zaradi brisalcev, ker to je škripalo in se zatikalo, da je bilo joj, pa sploh pomislil nisem, da je problem v vosku, ampak sem bentil nad brisalci samimi. Če bi se dalo avto oprat toliko natančno, da se prednje šipe ne dotikaš, bi bilo to to.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.492
4.880
113
Flaška izopropanola pa par krp pa greš čez vsa stekla kjer nočeš da imaš mastno. Ne polivat, nanos na krpo pa brisat, izogibaj se gume, lahko tudi redčiš s destilirano vodo tam na 70% če imaš čistega ker je manj agresiven, očisiti pa po izkušnjah enako.