Izbris hipoteke iz Zemljiške knjige, če upnik ne obstaja več

krajc

Zelenc'
28. avg 2020
4
1
3
Starša sta pred več kot 40 leti vsak v svoji firmi dobila kredit na hišo in ga zavarovala s hišo. Upnika (delodajalca) sta hipoteko vpisala v zemljiško knjigo. Pozneje sta starša dolg vrnila in od svojih firm tudi prejela pisno potrdilo o tem. Žal pa zadeve vse do danes nista šla izbrisat še v Zemljiško knjigo. Tranzicija je pozneje enega od njunih delodajalcev ukinila (firma je propadla in je ni več in niti nima pravnega naslednika), drugega je prevzel drug večji delodajalec, ki danes vsaj še obstaja (je pravni naslednik). Zdaj bi jaz rad te zadeve uredil, torej poskrbel za izbris tistih hipotek iz Zemljiške knjige. Če si še mislim, da bi to morda znal izpeljati za tisti primer, za katerega pravni naslednik vsaj še obstaja (najbrž ob pomoči notarja?), pa se mi ne sanja, kako naj bi izgledal postopek, v katerem naj bi najbrž (?) sodelovala firma, ki je ni več. Kako to poteka? Kako se sploh lotiti teh postopkov?

delavec44

Guru
17. dec 2012
3.231
2.257
113
Kolikor sem bral je zastaranje terjatve 15 let po datumu predvidenega vračila v pogodbi, če se vmes ni sklenil kakšen aneks ali potrdio o obveznosti dolga. Jaz bi reševal v tej smeri zastaranja. Da je bil dolg dejansko poplačan je pa še plus.

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.611
3.638
113
Brez notarja ne bo šlo. Najprej do njega, potem pa on ureja stvari dalje. Do pravnega naslednika boš mogoče celo moral sam. Sem urejal (in uredil) ta izbris, ki je bil zapisan še v dinarjih.

delavec44

Guru
17. dec 2012
3.231
2.257
113
Notar je še najmanj in v vsakem primeru obvezno. Mogoče bo moral pa urejati preko sodišča.

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.611
3.638
113
Na zemljiški knjigi nimaš kej iskat. Notar ti pove, kdo je pravni naslednik in nato pri njemu oddaš vlogo za izbris. Ko je vloga pri pravnem nasledniku obravnavana in posredovana notarju, notar da zahtevek za izbris iz zemljiške knjige.