Iščem zaposlitev

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.912
8.404
113
tok kode napisane pa vseeno ne ves da java in javascript nimata nicesar skupnega razen podobnega imena?

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.333
845
113
ja to se tud jst čudm, da meče javo pa javascript v isti koš. tak strokovnjak, izjave pa čist nerazumljive. je pa res, da če si res strokovnjak, te nestrokovnjaki težko razumejo. to pa poznam kr dobr. sicer vidm, da si programiral v marsičem, ampak ne morš rečt: C je brezveze. Pa kako je brezveze, če je to osnova, vse ostalo pa so raziširitve s knjižnicami.

lp

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.544
4.404
113
Seveda imata, sintakso ki pri JS izhaja iz jave. Zato sem tudi omenil da je recimo za začetek programiranja za Android dovolj poznavanje JS, vse ostalo je pa itak odvisno od uporabljenih knjižic.

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.843
-9
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Seveda imata, sintakso ki pri JS izhaja iz jave. Zato sem tudi omenil da je recimo za začetek programiranja za Android dovolj poznavanje JS, vse ostalo je pa itak odvisno od uporabljenih knjižic.

Glede tehnične stroke in inženirstva je C še vedno zelo uporaben, drugo je sedaj programiranje spletnih strani, mobilnih aplikacij.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.544
4.404
113
Citat:
Uporabnik Ateis pravi:
C je brezveze. Pa kako je brezveze, če je to osnova, vse ostalo pa so raziširitve s knjižnicami.

... ker naslov teme je "iskanje zaposlitve" zato je C brezveze. Upam da me ne boste sedaj požrli zaradi izjav vzetih iz konteksta ko sem pisal česa naj se IT strokovnjak loti učit če želi dobit službo v nekaj mesecih!
write.gif

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Prosim ne piši neumnosti. Objektna modela javascripta in jave sta popolnoma različna. Priporočilo javascripta nekomu, ki bi rad programiral za androida je tako popolnoma zgrešeno. Razen če uporabi kakšen framework, ki omogoča razvoj android appov v javascriptu.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.544
4.404
113
Osnovna sintaksa je enaka/podobna, jasno je JS sintaksa okrnjena.

Zame je osnovna sintaksa:
if (1==1&& 2 == 2) {
blabla = blabla.trim();
}
else if {
...

V PHPju recimo:
if (1 == 1 and 2 == 2) {
blabla = trim(blabla);
}
elseif {
...

Skratka osnova kode je enaka, za razvoj android aplikacije ti zadostuje znanje js + poznavanje specifike ahdroid sdkja (ki jasno tudi majstru jave ni samoumeven).

Nazadnje urejeno:

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.731
134
63
Da mate veselje se s to kodo ukvarjat... Ala vam vera...

Jaz manj jo vidim rajši jo imam...
evil.gif

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Ta primera, ki si ju napisal, sta c/c++ sintaksa. Oba PHP in Java sta povzela sintakso osnovnih rutin od c-ja.

A mislš, da bi tole Java compailer prevedel?

String.prototype.trim=function(){return this.replace(/^\s+|\s+$/g, '');};
var ns = {};
(function($){
$.init = function(){
return " abc ";
}
})(ns);

var a = ns.init().trim();

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.544
4.404
113
Seveda, vsi sodobni jeziki (90% njih) ima C strukturo sintakse.

Tvoja funkcija v Javi in JS (če ne kompliciraš):
//java
private String obdelaj_me(String input) {
return input.replace(nek_regex, "");
}
obdelan_string = obdelaj_me(neobdelan_string);

//js
function obdelaj_me(input) {
return input.replace(nek_regex, "");
}
obdelan_string = obdelaj_me(neobdelan_string);

Razlika je v striktnem naslavlanju spremenljivk (ki se v noben skritpnem jeziku ponavadni ne uporablja zaradi poenostavitve) in pa naslavljanju funkcije (tu je spet razlika okolja ki dela JS "superglobalen" pri javi je pač koncept izvajanja kode širši).

Še vedno ta razlikica ne mores spremenit dejstva da JAVAscript izhaja iz Java sintakse, ki je jasno poenostavljena in prilagojena za potrebe namena (splet). Objekti v js so poenostavljeni, po defaultu pa so narejeni samo zato da se jih lahko uporablja v DOM drevesu (HTML etc.). Zanimivo da JS uporablja klice "kao" knjižic za nekatere (no v bistvu vse) funkcije ki so identične Javinim oz. vzete direktno iz jave (Math.round, toString, indexOf, ... to so zadnje 3 funkcije ki sem jih ravnokar uporabil v JS in začuda so enake v Javi [že uporaba uppercase v funkcijah z več besedami je tipično javanska, C uporablja lowercase kratične oznake]).

Glede na to da dnevno uporabljam tako Javo kot JS lahko garantiram da sta od popularnih jezikov (če pač JS spada pod jezik) najbolj podobna in kdor zna sintakso JS bo lahko spisal povsem enako kodo v Javi (pa prosim ne spet z objektnimi forami, naslavljanjem spremenljivk ipd. ki jih ima JS namensko poenostavljene).

Ja pa nekdo omenil, znanje sintakse je zabijanje žebljev, znanje programiranja je pa da narediš vse od pasje ute do stolpnice.

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
374
13
18
Zanima me kje je meja?
Če se recimo ukvarjam z windowsi, linuxi, mrežo, serverji, pravice, routerji, dostopi, pisanje svojih skript, pisanje .exe programov, pisanje omrežnih aplikacij, programiranje mikrokrmilnikov. Uporablja se C, C++, pyhton, sql, delphi, matlab. Dnevne naloge so od postavitve serverjev do programiranja. Pod kaj spadam? je to IT ali je to programerstvo?

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
374
13
18

Zanima me kje je meja?
Če se recimo ukvarjam z windowsi, linuxi, mrežo, serverji, pravice, routerji, dostopi, pisanje svojih skript, pisanje .exe programov, pisanje omrežnih aplikacij, programiranje mikrokrmilnikov. Uporablja se C, C++, pyhton, sql, delphi, matlab. Dnevne naloge so od postavitve serverjev do programiranja. Pod kaj spadam? je to IT ali je to programerstvo?

P.S. Glede jave in javascripta. To sta popolnoma različna ampak res popolnoma različna programska jezika. Kdor tega ne ve se naj ne smatra za programerja. Sintaksa je pri VSEH programskih jezikih zelo podobna.

Se opravičujem za 2 enaka posta

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.544
4.404
113
Citat:
Uporabnik djpiky pravi:
Zanima me kje je meja?

Človek ki to dela je lahko sistemski arhitekt ali pa (samo) deklica za vse. Meja je pa v temu kaj na koncu pade ven!
hysterical-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.544
4.404
113
Citat:
Uporabnik djpiky pravi:
P.S. Glede jave in javascripta. To sta popolnoma različna ampak res popolnoma različna programska jezika.

Toliko kot programiranje v Android SDKju ali pa serverski javanski (pure java) aplikaciji, ali pa kot razlika med C kodo za nek mikrokontroler ali pa C kodo za PC linux driver!
grims-1.gif

Razlika je v vsakem primeru ogromna, ampak če je JS slengovski jezik osnovnošolca in je java toporišičeva doktorska naloga ne moreš sedaj trdit da je osnova pa totalno drugačna.

Edit: C je v tem primeru stara cerkvena slovanščina, C++ (in ostali sodobni obj. C) so hrvaščina/srbščina/bosanščina..., Perl/PHP sta češčina in slovaščina, Phyton je pa Indijski jezik! Stari jeziki tipa Fortran, COBOL, ... so pa recimo indoevropski prajeziki.

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
374
13
18
Citat:
Citat:
Uporabnik djpiky pravi:
Zanima me kje je meja?

Človek ki to dela je lahko sistemski arhitekt ali pa (samo) deklica za vse. Meja je pa v temu kaj na koncu pade ven!
hysterical-1.gif

Poštena. Ampak, ravno delodajalci opažajo, da dandanes programerji sorazmerno dobro obvladajo sintakso programskih jezikov, ko pa je potrebno razumeti proces katerega se bo programiralo, ter najti rešitve in koncepte kako stvar izpeljati se pa konča.

Utisevalec, glede jave in javasripta se pa močno motiš.

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
374
13
18
Citat:
Citat:
Uporabnik djpiky pravi:
P.S. Glede jave in javascripta. To sta popolnoma različna ampak res popolnoma različna programska jezika.

Toliko kot programiranje v Android SDKju ali pa serverski javanski (pure java) aplikaciji, ali pa kot razlika med C kodo za nek mikrokontroler ali pa C kodo za PC linux driver!
grims-1.gif

Razlika je v vsakem primeru ogromna, ampak če je JS slengovski jezik osnovnošolca in je java toporišičeva doktorska naloga ne moreš sedaj trdit da je osnova pa totalno drugačna.

Edit: C je v tem primeru stara cerkvena slovanščina, C++ (in ostali sodobni obj. C) so hrvaščina/srbščina/bosanščina..., Perl/PHP sta češčina in slovaščina, Phyton je pa Indijski jezik! Stari jeziki tipa Fortran, COBOL, ... so pa recimo indoevropski prajeziki.

Ne bo držalo. Java je bila razvita s strani Sun Microsystems medtem ko JS iz Netscape. Ti bom kr nalepil iz neta razlike, ker to je bilo spisano že ogromnokrat:
Here are some differences between the two languages:

Java is a statically typed language; JavaScript is dynamic.
Java is class-based; JavaScript is prototype-based.
Java constructors are special functions that can only be called at object creation; JavaScript "constructors" are just standard functions.
Java requires all non-block statements to end with a semicolon; JavaScript inserts semicolons at the ends of certain lines.
Java uses block-based scoping; JavaScript uses function-based scoping.
Java has an implicit this scope for non-static methods, and implicit class scope; JavaScript has implicit global scope.
Here are some features that I think are particular strengths of JavaScript:

JavaScript supports closures; Java can simulate sort-of "closures" using anonymous classes. (Real closures may be supported in a future version of Java.)
All JavaScript functions are variadic; Java functions are only variadic if explicitly marked.
JavaScript prototypes can be redefined at runtime, and has immediate effect for all referring objects. Java classes cannot be redefined in a way that affects any existing object instances.
JavaScript allows methods in an object to be redefined independently of its prototype (think eigenclasses in Ruby, but on steroids); methods in a Java object are tied to its class, and cannot be redefined at runtime.

Glede na primerjavo ki si jo dal, je JS slovanski jezik, J pa indijski. Ker JS ter J sta si različna v NAJOSNOVNEJŠIH konceptih ter pravilih. Razlikujeta se v OSNOVNEM načinu delovanja. Bolj sta si podoba java ter c++ kot pa J in JS.

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.146
321
83
V glavnem.
Programer, ki 10+ let dela v C ju, Cobolu ali nečem tretjem ni programer, če ne ve razlike med javo in javascriptom. Če delaš na velikem projektu ne moreš vsak mesec menjati jezika oz. orodja.

Drugače pa programer ne more biti kdorkoli. Morš biti posebne 'pasme'.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.544
4.404
113
Sory ti mešaš razvitost jezika z osnovno sitakso, zato pa lahko trdiš da je razlika med JS in Javo ogromna. Seveda je, ampak ne zato ker bi bila totalno druga stvar ampak zato ker je JS primitiven skripni jezik ki je okleščen vse navlake in narjen za poseben namen. Temu bi se v jeziku recimo reklo geto sleng (poenostavitev jezika na nulo, ohranitev tistega kar rabiš in uvedba novih "besed" za specifične stvari ki imajo speficičen namen).

Zakaj se sicer javascript ne imenuje c-script? Netscape je JS razvijal na osnovi javine sintakse in ta osnova je ostala. Sta se pa oba jezika (ki sta dokaj mlada) razvijala v različne smeri in predvsem za različne namene. Ampak ker se funkcije prenašajo iz prve verzije dalje so te še vedno enake.

Lahko pa seveda poveš od kje izhajajo JS funkcije za delo s spremenljivkami, datumi, matematiko ... ? Aja to so surove Java funkcije z istimi imeni in istim delovanjem. No in poznavanje tega ti pomaga da lahko pišeš kodo v obeh jezikih (in sem ziher da lahko vsako kodo iz JS portaš dirketno v javo samo da je pravilno spisana).

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Nekdo, ki trdi, da dela z J in JS in trdi da je JS subset J si ne zasluži naziva programer. Takšen ti lahko naredi tako štalo, da je zelo hudo.

Pravi programer se ne obremenjuje s sintakso in razmišlja o algoritmih. Sem že imel projekte, kjer sem uporabil tudi do štiri programske jezike. Pet, če šteješ še SQL.