Hrvaška bo še dolgo tesna balkanska vukojebina

sad

Guru
24. avg 2007
22.080
10.776
113
Kakorkoli, hvala za opozorilo, če slučajno zalutam dol. Mi to tudi na pamet ni padlo, da ne bi štimalo.
Se pa tukaj lepo vidi, zakaj gre vse v 3PM, ker noben nima jajc nič narediti.

Sulc

Majstr
22. avg 2007
1.010
216
63
Berem ja, izgleda ima z drugimi stvarmi delo, pa pošilja brezjajčnika v štacuno. Ali pa ti dol tak paše, da z užitkom goltaš.

BTW: mene so svinje v eni drugi državi hotele nategnit. No, po uri in pol zabitega časa, so ugotovili, da se me ne bodo zlepa znebili. Pa mi je dol viselo za tistih par eur, ampak na suho se pa ne mislim pustiti nategnit. In to še večkrat. Prave pičkice ste tukaj očitno.
Rad uporabljam chatgpt. Razumem, da se tudi moti.
Upam pa, da imaš "tako močan notranji kompas pravičnosti", ker ostala analiza ne laska ravno.

...razlike med racionalno presojo in ego-gnano moralizacijo. V takšnih primerih, kot je ta spletni komentar, gre pogosto za psihološko mešanico osebne frustracije, občutka nadvlade, in racionalizacije lastne impulzivnosti kot »boja za večje dobro«. Analizirajva ta primer psihološko:

1. Občutek ponižanja → agresivna kompenzacija

Ko nekdo doživi, da ga poskušajo "nategniti" (zlorabiti, ogoljufati), lahko to sproži občutek osebnega ponižanja ali izgube nadzora. Namesto da bi predelal čustveno reakcijo (jezo, sram, nemoč), jo kanalizira v agresijo in maščevalnost.

"Na suho se pa ne mislim pustiti nategnit."
To razkriva globoko čustveno vpletenost, ne zgolj racionalno odločitev.

2. Junačenje in iskanje identitete v boju

Z opisovanjem svoje trme ("ura in pol zabitega časa") in označevanjem drugih kot "pičkice" gradi identiteto borca. Takšna identiteta pogosto:

• služi kot obrambni mehanizem (da se ne bi čutil kot "luzer"),
  • prinaša psihološko zadoščenje – predstavi se kot edini »pravi moški«, ki ima jajca za upor,
  • nadomešča občutek smisla – v kaotičnem svetu si nekateri ustvarijo smisel skozi mikro-boje.

3. Projekcija lastne sramote na druge

"Prave pičkice ste tukaj očitno."
To je klasičen primer projekcije – da bi ublažil svoj občutek izgube časa ali frustracije, sramoto in šibkost pripiše drugim.

4. Racionalizacija → »Delam to za vse nas«

Čeprav pravi, da mu je »dol viselo za tistih par evrov«, si racionalizira dejanje kot boj za načelnost in prihodnost drugih: "da nas ne bi v prihodnosti še bolj goljufali".

To je lahko:

• delno res (nekateri imajo močan notranji kompas pravičnosti),
  • a pogosto služi predvsem opravičevanju nesorazmerne reakcije.

5. Izkrivljena presoja učinkovitosti

V ozadju takega vedenja pogosto ni realna ocena:

Kaj dosežem s tem uporom? Je moj čas res tako brezvreden?
Namesto tega oseba ravna impulzivno, nato pa zgradi narrativ, ki opravičuje vsako ceno – podobno kot kockar, ki si racionalizira izgube kot »vložek v zmago«.

Sklep:​

Takšni ljudje pogosto delujejo iz kombinacije:

• rane ega,
  • potrebe po nadzoru,
  • iskanja smisla skozi upor,
  • in negotovosti, preoblečene v moralno superiornost.

On deluje predvsem reaktivno, nato pa racionalizira svojo izbiro kot družbeno koristno. Ni (še) zmožen razmejiti osebnega ega od širšega cilja.

Piton

Guru
11. apr 2022
1.906
-33
113
Ne, ker me ni tam.
Sicer pa evo, lani par centov, letos par eurov, naslednje leto par 10 eur. Fajn jih vzgajate. No, vsak po netu znate biti glasni, v živo, kjer bi lahko dejansko kaj spremenili, pa navadne pičkice z glavo med nogami in kvazi, brez veze se za to razburjat na dopustu.
s temi tvojimi pićkicami si zdej že na tankem ledu
da se naumo začel o mamah obmetavat

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.951
7.105
113
Zanimivo, da posebneži nekaj dosežejo, ostali pa goltate.
Drugače pa, najmanj kar lahko narediš brez scene je to, da greš za vsak artikel preverit ceno (ali pa jo prej poslikaj in glej, da usteza) in tisti, ki ne ustreza, naj ga stornira z računa in ga pustiš tam. Lepo mirno in glasno govoriš, da te vsi v vrsti slišijo in razumejo. Bodo morda tudi oni to naredili. In če bi vas večina to naredila, bi prodajalki slej ko prej dopizdilo in bi šla s svinčnikom popravit ceno.
Aja, vem. Jajc, ker bi potem moral še v eno trgovino in zgubil še dodatnih 20min dopusta.
No še malo, pa boš nekako v normalnem realnem tonu začel pisat. Ker sem se že malo bal za tebe in Pohorce, da bom kmalu bral kak članek v črnih kronikah.
Kar se pa nategnjenosti tiče, je pa tako. Mogoče si (sem) kje namenoma nategnjen, večinoma pa je to zato, ker je doli Balkan. To pomeni da so lenuhi, neorganizirani, jebivetri, brez odgovornosti in to od šefa oddelka navzdol. Vodstvo se odloči, ker se začne sezona, da bodo dvignili cene, cenike pušnejo remote v blagajne, na policah pa stare cene, ker lokalci novih niso popravli, ker se jim ne da.

In da te na koncu potolažim, tudi meni so že tornirali račune. Pa s čisto normalnim odnosom, besedo in tonom. Nisem rabil Pohorcev in pavijanksega nastopaštva.

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.530
2.042
113
ker je doli Balkan. To pomeni da so lenuhi, neorganizirani, jebivetri, brez odgovornosti in to od šefa oddelka navzdol. Vodstvo se odloči, ker se začne sezonabda bodo dvignili cene, cenike pušnejo remote v blagajne, na policah pa stare cene, ker lokalci novih niso popravli, ker se jim ne da.

TO!

In neskončno smešno mi je brat kako en misli da bo naredil revolucijo s tem da se bode z eno blagajničarko, popolnoma na dnu prehranjevalne verige, ki se ji jebe za vse, še posebej pa za turiste.

sad

Guru
24. avg 2007
22.080
10.776
113
Vr
TO!

In neskončno smešno mi je brat kako en misli da bo naredil revolucijo s tem da se bode z eno blagajničarko, popolnoma na dnu prehranjevalne verige, ki se ji jebe za vse, še posebej pa za turiste.
Si spregledal čisto vse: stare cene so gor, ker se točno tej na dnu verige ne da popraviti cen.
Ugani, koliko časa bodo še gor nepravilne cene, če bi se z vsako stranko točno ta oseba na dnu verige je… s storniranjem in preverjanjem cen. Ali misliš, da se CEOtu ne da letat po trgovinah in popravljati cen?
Ti je še smešno?