Hrvaška bo še dolgo tesna balkanska vukojebina

matej_

Guru
25. okt 2007
2.236
751
113
to z mapicami je men glih to, lupljenje.
daš mal več gotovine, pa čakaš svoj denar al ga bo prnesu nazaj al ne.

zato, če je le možno plačam s kartico, gotovina je za tringelt, ki ga načeloma vedno dam.

• Všeč mi je
Reactions: Janch

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.792
10.133
113
Ok, tole paše v temo. Bil pri sosedih malo za vikend. Včeraj zvečer pred odhodom greva na hitro nekaj pojest v lokalno konobo (že bila večkrat prejšnja leta, vedno zadovoljna nad hrano in osebjem in cenami). Konoba nič posebnega, nobena vrhunska kulinarika, ob morju sicer, ljudje hodijo med kopanjem po pizze, pomfrit in ostali junk food, polna gostila cel čas. Pa nima veze, bolj kot račun me je negativno presenetila nonšalantnost natakarja. Pa ok, lepo po vrsti. Naročiva 2x pražene lignje (zanimivo, cene lignjev imajo navedene za kilogram in ne za porcijo), 1x pomfri, 2x mala mešana solata, 1x veliko točeno in 1x malo (carlsberg). Lignji čigumijasti, v naši službeni menzi dobim boljše. Račun 65€. Ok, malo privzdignem obrvi, pač jebiga, na dopustu sem. Natakar prinese račun v mapici, mu dam 70€, mojster odnese vse skupaj, se na kratko zahvali in zaželi lep preostanek dneva in ga ni več, posveti se novim gostom...Tu pa nastopi problem, ker očitno jaz ne razumem, ali se je morda kaj spremenila kultura plačevanja in puščanja napitnin? Pričakoval sem, da mi bo natakar prinesel vračilo denarja nazaj v mapici, potem pa mu bi jaz pustil (kot vedno) napitnino? Vsaj po navadi je bilo tako..Sprašujem se, kaj bi bilo, če bi mu dal stotko v mapo. Natakar vedno isti, kilometrina vsaj 3 leta, kolikor tu in tam za vikende skačem tja dol..Moj point je v bistvu to, da je bilo še lani vse drugače v tej isti konobi. Odlični lignji, normalne cene, profesionalnost natakarja.
Sori, moram mal iz heca. Če so bli praženi lignji ni čudn da so bli čigumjasti. ;)

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

erikson

Guru
25. avg 2007
23.441
7.185
113
Natakar prinese račun v mapici, mu dam 70€, mojster odnese vse skupaj, se na kratko zahvali in zaželi lep preostanek dneva in ga ni več, posveti se novim gostom...
Naslednjič dobro poglej in tisto običajno sploh ni davčno potrjen račun, temveč "stanje mize" in podobno. Drug trik zadnja leta je, da dobiš račun za hrano, potem pa natakar reče, da je pozabil zaračunati pijačo in ročno dopiše ter sešteje.

• Haha
Reactions: brane_new

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
34.489
6.419
113
blizu močvirne prestolnice
Ne vem no, jaz nimam nikjer težave pa naj bo katera koli država. Ko plačaš rečeš tolk in tolk pa ti vedno vrnejo. Glede cen pa pogledaš. Tudi goljufij ne opazim
Če pa je kelnar slab pa ne dobi tringlta. Drgač pa pa vedno dan.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.419
9.046
113
Kadar nosijo račune v fancy etuiih, obvezno kartica. Danes dam trinkgeld izključno tam, kjer sem res zadovoljen s hrano in postrežbo. Drugače pa samo odjeb, za kakšen kisel ksiht pri mizi. Minili so časi, da častiš kelnarja, frizerja, pa zdravnika in fajmoštra. Kdo pa tebi kdaj kaj da for free? V Ameriki, če je že napitnina obvezna, je vsaj postrežba pocukrana. Na Balkanu pa še glumit ne znajo, napitnino pa pričakujejo. Marš...!!!

sajkek

Guru
16. mar 2008
37.529
12.178
113
zdaj majo ze na terminalih 5% 10 % in 15% pa možnost ne dam..sem zadnjič si narobe zračunal, sem kliknil 5% pa je z e bilo 8€ faking šit... plus da vse skup ni blo vredno tolk dnarja...
Pri nas, jack and joe.. al kaj je ze.

sajkek

Guru
16. mar 2008
37.529
12.178
113
natakar ni znal slovensko med drugim.
vprašasnja ce tole preko posa dobi natakar..vse gre za dodatno cuzanje že tak previsokih cen.

Rosenthal

Fizikalc
11. okt 2007
545
39
28
Dejstvo je, da se Poljska Ceska, Slovaška in tudi Hrvaška hitreje razvijajo kot Slovenija.
Res je da imajo vec potenciala, pa tudi dejstvo da so bile 1990 vse 30 let za Slovenijo jim govori v prid; a vendarle v vseh teh letih jim razvoj se vedno ne stagnira, in nas bodo prej ali slej prehitele.

Sloveniji tradicionalno primanjkuje pravih ljudi na pravih mestih in posledicno deficit v razvojni strategiji in delu na dolgi rok.

Rosenthal

Fizikalc
11. okt 2007
545
39
28
Treba je vedeti da jim je AC ZG-Split (Dalmatina, al kako se ze klice) v celoti financirala ZDA, in so jo zgradili zelo zelo hitro, in v tem rekordnem projektu je očitno kvaliteta izostala.
Zakaj jim je tujec financiral AC? Zato ker je malodane cela Dalmacija Made in Usa.

U Splitu ko narocis hrvasko vodo, ti rece da jo nimajo ker imajo pogodbo z CocaColo.

Tolk kot so Hrvati zavedni in polni sami sebe, so se pustil prodati kot najbolj cenene k..be.

Najbrž pa ravno zato tok 'sprica iz njih' ker že dolgo nimajo več svoje države; menda je nikoli niti niso imeli.

• Všeč mi je
Reactions: jest5

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.951
4.371
113
Zakaj jim je tujec financiral AC? Zato ker je malodane cela Dalmacija Made in Usa.

...imajo pogodbo z CocaColo.

Ker že dolgo nimajo več svoje države; menda je nikoli niti niso imeli.
money-crying.gif

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.640
1.007
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Kar mene piz*i je to, da je vedno več restavracij, kjer si bil prejšnja leta zadovoljen s servisom a so zaradi masovnega turizma počasi pozabili na atribute zaradi katerih bi se z veseljem vračal. Danes žal samo še gledajo kje in kako te bodo olupili. Vse manj je dobrih gostiln....bi rekel Šifrer

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.951
4.371
113
.... so počasi pozabili na atribute zaradi katerih bi se z veseljem vračal.
Realno v trenutnem stanju Slovenije t.j. kupni moči v povezavi s stanjem njihovega turizma boli njih k. če se boš ti vračal.

V bistvu jim je vedno bolj vseeno tudi, če se bo Hans vračal. Svet je zadnja leta zrasel, tudi če trenutno ni (toliko) Rusov pa zdaj potujejo in zapravljajo na veliko Kitajci, Indijci in nekateri drugi, ki smo jim z nakupi v tretjem svetu dvignili standard ... to so take ogromne mase novih turistov, za katere ni treba skrbet, če se bodo vračali, da res ni panike.

• Haha
Reactions: jonny77

jest5

Guru
18. avg 2007
26.547
-8.867
113
V bistvu jim je vedno bolj vseeno tudi, če se bo Hans vračal. Svet je zadnja leta zrasel, tudi če trenutno Rusov pa zdaj potujejo in zapravljajo na veliko Indijci in Kitajci... to so take mase novih turistov, za katere ni treba skrbet, če se bodo vračali, da res ni panike.
Le ti večinoma potujejo na drugačen način (organizirane grupe), tako da se profit od njih zelo drugače razporedi, kot od individualnih gostov. Ene bo zelooooo bolel osip evropejcev.

Btw, letos je azijskih turistov manj, kot jih je bilo lani.