Hrvaška bo še dolgo tesna balkanska vukojebina

matej_

Guru
25. okt 2007
2.236
751
113
to z mapicami je men glih to, lupljenje.
daš mal več gotovine, pa čakaš svoj denar al ga bo prnesu nazaj al ne.

zato, če je le možno plačam s kartico, gotovina je za tringelt, ki ga načeloma vedno dam.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Janch

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.768
10.121
113
Ok, tole paše v temo. Bil pri sosedih malo za vikend. Včeraj zvečer pred odhodom greva na hitro nekaj pojest v lokalno konobo (že bila večkrat prejšnja leta, vedno zadovoljna nad hrano in osebjem in cenami). Konoba nič posebnega, nobena vrhunska kulinarika, ob morju sicer, ljudje hodijo med kopanjem po pizze, pomfrit in ostali junk food, polna gostila cel čas. Pa nima veze, bolj kot račun me je negativno presenetila nonšalantnost natakarja. Pa ok, lepo po vrsti. Naročiva 2x pražene lignje (zanimivo, cene lignjev imajo navedene za kilogram in ne za porcijo), 1x pomfri, 2x mala mešana solata, 1x veliko točeno in 1x malo (carlsberg). Lignji čigumijasti, v naši službeni menzi dobim boljše. Račun 65€. Ok, malo privzdignem obrvi, pač jebiga, na dopustu sem. Natakar prinese račun v mapici, mu dam 70€, mojster odnese vse skupaj, se na kratko zahvali in zaželi lep preostanek dneva in ga ni več, posveti se novim gostom...Tu pa nastopi problem, ker očitno jaz ne razumem, ali se je morda kaj spremenila kultura plačevanja in puščanja napitnin? Pričakoval sem, da mi bo natakar prinesel vračilo denarja nazaj v mapici, potem pa mu bi jaz pustil (kot vedno) napitnino? Vsaj po navadi je bilo tako..Sprašujem se, kaj bi bilo, če bi mu dal stotko v mapo. Natakar vedno isti, kilometrina vsaj 3 leta, kolikor tu in tam za vikende skačem tja dol..Moj point je v bistvu to, da je bilo še lani vse drugače v tej isti konobi. Odlični lignji, normalne cene, profesionalnost natakarja.
Sori, moram mal iz heca. Če so bli praženi lignji ni čudn da so bli čigumjasti. ;)
 
  • Všeč mi je
Reactions: jendomen

erikson

Guru
25. avg 2007
23.436
7.177
113
Natakar prinese račun v mapici, mu dam 70€, mojster odnese vse skupaj, se na kratko zahvali in zaželi lep preostanek dneva in ga ni več, posveti se novim gostom...
Naslednjič dobro poglej in tisto običajno sploh ni davčno potrjen račun, temveč "stanje mize" in podobno. Drug trik zadnja leta je, da dobiš račun za hrano, potem pa natakar reče, da je pozabil zaračunati pijačo in ročno dopiše ter sešteje.