Hamburger ?

Gatto

Guru
19. jul 2007
20.637
815
113
tu in tam
Samo moje mnenje- jem samo dobro prepečeno/kuhano meso, divjačine-prostoživeče pa sploh ne..
Aja, sem lovec, če je to kak podatek...:fredi:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
56.884
7.715
113
prostoživeča je ravno najbolj bogata z beljakovinami, je pa res da za dobro klobaso moraš dodati domačo slanino :)

tony

Guru
23. jul 2007
11.326
1.998
113
Razen v najboljše sorte (ki se sušijo cela leta po točno določenih recepturah, dobiš ga recimo v Merc. trgovski znamki) se tudi vanj dodaja nitrate ravno zato, da pobijejo jajca parazitov.

• Všeč mi je
Reactions: Gatto

mistique

Guru
16. jun 2009
17.344
4.274
113
Problem je "cuker", ki se v jetrih predela direktno v trigliceride, ti pa delajo štalo potem v krvnem obtoku. Recimo fruktoza je tako fajna zadeva :)

Ampak..še tole se nek normalno premikajoč človek ne rabi bat...kuča poso TV hrana sokovi pa valda...
Naravno, živalsko, to so arhaični in premalo natančni izrazi, da bi bili v kontekstu "kaj je zdravo" sploh pravilni. Znanost jih ne uporablja.
Poglej kaj vse vsebuje transmaščobe, koliko je sladil (tudi sam napačno uporabljam besedo cuker) in soli (nitratov) v tem kaj zaužiješ dnevno. Plus alko če je. Potem pa poglej še delež koristnih snovi...koliko je beljakovin, mineralov, ključnih vitaminov, vlaknin, omega 3...vode?

Čez palec en tak šihtni dan...brez burgerjev :fredi:
1790858651243.png

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
56.884
7.715
113
Kaj pa vem, tam dodaj 3-4 kave z mlekom iz avtomata...potem milka, bajadero, linške oči, napolitanke, ipd...potem en vlki shake z mlekom...pršut in gavda sir, ter še kaka temna čokolada.

sem nehal to spremljat pred leti :)

kalbo

Guru
7. okt 2013
22.369
11.673
113
Torej mesar enkrat reze divjacinjo potem pa govedino?
V bistvu smo govorili za flajšmašino, tisto industrijsko, pa pogojih za razmnoževanje mikroorganizmov in posledično verjetnosti za to, da ti surovo faširano meso naredi konkretne težave.... ampak tebi je to očitno višja matematika.
Domači nož, domača dila vs industrijska flajšmasina....

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
56.884
7.715
113
Ampak od kje bi naj prišle te bakterije v flajš? te...možganskotkivo jedci? Saj se to ne naredi "kar iz lufta".

Konkretne težave..to je preveč relativno, nekdo lahko malo prdne, drugi driska, tretji je na urgenci...tu se menimo o zdravih ljudeh.

Jaz se "bojim" samo smrti, to pa smo ugotovili, da je procenti blizu 0, dako da next.

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
2.091
660
113
Še par mojih misli:
To da ste pokroviteljski do e. coli in salmonele, se vam zna kdaj maščevati, ne priporočam.
Sem prebolel salmonelo, brez dolgotrajnih posledic, so bili pa to moji najhujši trije dnevi v življenju...in ne, ni bila kriva surova govedina, namreč postana mercator pica (lačen sem bil in se je mudilo...) od takrat jo ne jem več, tudi če se mudi.

Seveda ne moremo mimo parazitov, delam v laboratoriju in sem že videl (sicer samo enkrat) metljaja v vzorcu blata...to se vidi na proste oči in deluje grozno :D

Sam tudi ne jem rare burgerjev, ker ne vem zakaj bi jedel surovo mleto meso...meni niče ne doprinese. Če znaš burger narediti, bo sočen tudi s pravilno pečenim mesom (hint: pravo razmerje maščoba-mišica in pravi cut). Seveda ne obsojam če kdo to sam poje, je pa neodgovorno, da tole ponuja drugim npr. na pikniku...zaradi zgoraj omenjenih potencialnih nevarnosti, ki so pa mimogrede nizke. Se morate pa zavedati, da so/smo nekateri imunsko precej močnejši, kot ostali...Torej, lahko boš ti prebavil rare mleto brez problema, nekdo, ki pa ima pridružene bolezni, lahko konča na infekcijski. Vsak naj odgovarja zase, ko pa ponudiš, pa bodi pameten.

Steaki so fizikalno druga reč, ker pač niso mleti in so zorjeni. So mi pa subjektivno precej boljši medium, kot pa kakšen blue rare...ne vidim fore, razen instgram influenserstva.

Kupljenga tatarca nikoli ne jem, ga pa enkrat na leto naredim sam, beri: zorjen file, čist nož in dilca, takoj na hladno, konzumacija še isti dan.

Pršut je zgodba zase: Sol, ter dolgotrajno sušenje potegnejo vodo ven, če ni vode, imajo mikroorganizmi skoraj ničelne možnosti za razmnoževanje. Da smo si na jasnem, tudi pršut ni priporočen za določeno populacijo...tako kot ne med za novorojenčke.

Hečem samo poudariti, da je vsaka stvar lahko problematična za določeno maso ljudi...vsak je pa odgovoren zase in naj zase dela kar hoče, dokler ne ogroža drugih.

• Všeč mi je
Reactions: kalbo

kalbo

Guru
7. okt 2013
22.369
11.673
113
Ampak od kje bi naj prišle te bakterije v flajš? te...možganskotkivo jedci? Saj se to ne naredi "kar iz lufta".

Konkretne težave..to je preveč relativno, nekdo lahko malo prdne, drugi driska, tretji je na urgenci...tu se menimo o zdravih ljudeh.

Jaz se "bojim" samo smrti, to pa smo ugotovili, da je procenti blizu 0, dako da next.
Vidim da si ti prešprical celotno osnovno šolo. Vprašanje od kje naj bi prišle bakterije je še bolj glupo, kot tisto o šuko...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
56.884
7.715
113
Res je, ker možganopapak bakterije so prostoživeče v luftu, tako da pazi tudi doma, kako režeš kaj, da se ne naselijo.