Grainfather

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Aha, to še. Prvo rundo, ko sem delal sem začel ob 10 dopoldne pa končal ob 17. To je od tega, da sem šel po vodo, pa do tega da sem vse umil in pospravil.
Zdaj v soboto pa sem naredil dve rundi v enem dnevu. Začel ob 12 in končal ob 22. Eno je bil APA, ki sem ga zraven dobil, drugi pa prilagojen recept stouta (iz teme začetnik). Tak da ne vem kaki OG-ji bi sploh morali bit, da bi vedel, če je ok ali ne
smile-1.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Pol leta je minilo od zadnjega posta... Se ti je nabralo kaj novih izkušenj?
Jaz tudi razmišljam o nakupu, predvsem zato ker bi varil na balkonu v bloku...
Zadnjič si omenjal, da bi to težko počel v kuhinji, si še vedno istega mnenja?
Ostale uporabnike GF bi tudi prosil za kakšen komentar, plusi-minusi, kaj ste izboljšali... itd.
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Priporočam te zadeve:
Facebook skupina
tips2

Ko je bilo okoli 5 stopinj je bilo težko spravit do vrenja, sem si naredil "coat" pol pa je uspelo, tako da se ti to splača naredit.

Hladilnika ne dajem gor na njega ampak zraven na en corny keg. Je precej lažje opravit sterilizacijo hladilnika, pa tudi bolj priročno je da ni treba dajat gor pokrova in ciljat luknjico v sredini, ko merim da je dovolj hladno za preusmeritev v fermentor.

Connect box (še) nimam tako da ne morem komentirat. Android aplikacije so zelo slabe. Stara je totalno neituitivna, nova connect pa je samo za connect box, pa še baje zelo slabo dela.

Še vedno si ne predstavljam kak bi to v kuhinji delal, ker ne vem kam bi vse stvari dal. Termometer, ph meter, posodo s star sanom za sterilizacijo, posodo za čiste stvari, posodo za umazane stvari, kup delov za grainfatherja... Pa tu pa tam kaj malo steče s hladilnika, al pa recirkulacijske cevi. Tudi po spargeu še vedno nekaj tekočine ostane katera se počasi cedi. Čeprav na videih izgleda zelo čisto, ni čist tak, vsaj pri meni ne, maš kaj za čistit
smile-1.gif

Če maš dovolj prostora, se da. Je kar mala zadevica to, sem si na začetku predstavljal da bo to precej večje.

Drugače je pa super zadeva. Razmišljam da bi še nabavil Grainbrotherja, da bi lahko dve rundi hitreje naredil
smile-1.gif
 

stanly

Zelenc'
23. feb 2016
26
0
1
Jaz sem zadovoljen z njim. Bi ga še enkrat kupil.
Zelo primeren za začetnike. Pomembno je imeti zraven dober mlin za slad. Lahko se dela piva z visokim OG (RIS...)
Pri nizki temperaturi je res dobro imet plašč, ga imajo originalnega za dokupit. Preko protitočnega hladilnika in filtra dobiš v fermentor zelo čisto sladico.
Je pa tako kot pri vsaki stvari, rabiš nekaj vaje, da osvojiš nekaj fint.
Evo meni je uspelo pri drugem varjenju osvojit srebrno medaljo na zadnjem tekmovanju.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Kako ohlajate z grainfatherjevim chillerjem, koliko časa traja in ali bi bilo možno da bi pustil da pivina kroži samo kakšnih 10 min in potem v fermentor in bi se vmes toliko shladilo da bi bilo cca 20-25 stopinj
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Odvisno od temperature vode. Jeseni ko sem imel v vodovodu okoli 10 stopinj, sem krožil samo toliko, da sem zadel pravilno temperaturo pol pa sem s kar precejšnjim curkom lahko usmeril direkt v fermentor. Sem moral pazit, da nisem preveč ohladil.
Poleti ko je na 18 pa je problem; moraš pretok v fermentor zelo zmanjšat, včasih samo toliko da je curek. Imam namen letos nabavit/naredit še en immersion chiller, ki ga bom dal v led, da bo voda z vodovoda najprej šla skozi njega.
Vodo, ki teče ven pa zbiram v 150l kadi, ki jo pol uporabim za čiščenje. To delam seveda na vikendu, v bloku to ne moreš
smile-1.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
A kdo uporablja hop spider-ja? Berem da je 800mikronov, kar se mi zdi kar malo veliko...
Mnenje?
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Hop spider je ena najboljsih zadev kar sem preizkusil. Večina ostane v njem, malo gre seveda tudi v pivino ampak ni tega skoraj nic. V fermentor dobim na koncu skoraj 100% samo pivino in recimo cca 1cm usedline od slada, od hmelja ni ne duha ne sluha. Lahko pa ti posljem sliko od vceraj kako izgleda v fermentorju. Brez hop spiderja bi bilo v fermentorju pri ipa verjetno se cm hmelja ;-)
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Zdravo,

Za koliko vam kaj pada učinkovitost glede na količino sladu v grainfatherju? Jaz sem danes delal belgijca in sem imel učinkovitost okrog 68% (7,5kg slada), ko delam IPA imam okrog 73% ko delam stouta ali ESB pa imam 75%.

Se komu dogaja kaj podobnega?
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Jaz mam zadnje čase prek 80. Ne vem kaj se dogaja. Res je da hodim na nek izvir po vodo pa se verjetno malo spreminja. Pa slad imam mlet zelo fino, tako da sem vedno na meji stuck spargea. Traja kar precej dolgo in vmes moram mešat da kam gre
smile-1.gif


Opažam edino da mi pri močno hmeljenih pivah (dry hop) na koncu zmanjka 3l glede na pričakovano. Pri stoutih teh problemov nimam.
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Jaz sem opazil, da je veliko odvisno od sparge-a in pa kako imaš odprt ventil med cirkuliranjem mash-a.
ČE paziš, da ne gre veliko čez overflow in če dobro stisneš zrno pri sparege-u (14l spargam kakšnih 40min) potem je čez 85.
4,5-5 kg je idealno zrna.

Ima kdo kakšne težave z pumpo? Meni se dogaja, da po določenem času neha vlečt čez hladilnik.
Na začetku nalijem 10l vode v grainther in jo spustim čez hladilnik v odtok. Potem skuham komplet rundo in med čiščenjem, mi nikakor noče cirkulirat čez hladilnik. Če dam samo tisto gor tisto "roko" za mash dela BP, čez hladilnik pa po kakšnih 30s neha tečt. Hladilnik ni zabasan, ker z lahkoto pihnem čez njega.
Kakšni podobni problemi?
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik stricek18 pravi:
Zdravo,

Za koliko vam kaj pada učinkovitost glede na količino sladu v grainfatherju? Jaz sem danes delal belgijca in sem imel učinkovitost okrog 68% (7,5kg slada), ko delam IPA imam okrog 73% ko delam stouta ali ESB pa imam 75%.


Se komu dogaja kaj podobnega?

Kakšen si pa dobil OG?

Večji kot je batch manjša bo efektivnost. Več kot bo special sladov slabši bo izkoristek. Zato imaš pri stoutu slabše kot pri pale-u.
 

Alessela

Zelenc'
23. feb 2016
19
1
1
Jaz sem približno dve leti uporabljal Grainfather, pa mi je postal premajhen. Sedaj kuham s to 50 litrsko napravo:
Gutenbrew

Če želi kdo več informacij, naj vpraša.

Lp Aleš
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
17.352
8.716
113
To je brew monk, klarstein, pa še par imen ima. Je pa ena in ista naprava narejena pr Kitajčku.
 
Nazadnje urejeno:

jaka1980

Pripravnik
8. jun 2016
231
6
18
Kje pa si ga kupil? Koliksna je bila cena in kako se to kaj obnese in ce mi lahko poves prednosti od kuhanja na plinu...