Grainfather

jest5

Guru
18. avg 2007
18.225
964
113
Ja. Sej drugje ne bi bilo nič kaj ceneje. Tam kjer je, pa prodajajo brez hladilne spirale.
 

header

Pripravnik
28. okt 2013
483
11
18
Tudi jaz ga bom verjetno vzel pri njemu.
Sem pa gledal tudi na Mr Maltu, da bodo tisti, ki pridejo v decembru imeli tudi možnost shranjevanja receptov.
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
258
5
18
Mene tudi mika da bi vzel še en sistem, da bi lahko 50l naenkrat delal... škoda da so nehali grainbrother prodajat.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
18.225
964
113
Danes stestiral zadevo z varjenjem pšeničnega piva. 50% pšenični, 50'% pale in nimam pojma, zakaj sem dobil tako slabo efektivnost v primerjavi z vrečo v piskru

Res da vrečo ožamem, da kri priteče iz nje
, ma vseeno se mi zdi razlika 65% proti 75-80% z vrečo nekam velika. To je jasno oboje s spiranjem.
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Danes stestiral zadevo z varjenjem pšeničnega piva. 50% pšenični, 50'% pale in nimam pojma, zakaj sem dobil tako slabo efektivnost v primerjavi z vrečo v piskru

Res da vrečo ožamem, da kri priteče iz nje
, ma vseeno se mi zdi razlika 65% proti 75-80% z vrečo nekam velika. To je jasno oboje s spiranjem.
Ne vem zakaj bi bila taka razlika ,če si lepo počasi vsul in dobro premešal ter vklopil črpalko bi moralo bit ok.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
18.225
964
113
Sej bo pa drugič bolje. Upam

Se moram še malo navaditi na zadevščino.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
18.225
964
113
Mislim da bo kar. Zaenkrat me motita 2 stvari. Zamaknjeno zapiralo cevi za obtočno črpalko(kar zihr ni težava na vseh sistemih), ter samo 2 nastavitvi obtočne cevi(dejansko so 3, ampak sta dve praktično identični). In če imas uštimano daljšo verzijo (povezani cevi), gornje "cedilo" ne gre preko povezave in ne moreš stisniti žita pri odcejanju. Tukaj zihr zgubiš kakšen % efektivnosti. Sicer bi se tudi to dalo rešiti tako, da pri odcejanju gornjo cev odstraniš, ma je zadeva vroča, ter je vse limasto od sladu.
Drugače sem pa zadovoljen
 

jaka1980

Pripravnik
8. jun 2016
224
6
18
V koliksnem casu ti zagreje vodo na 68 st? In kako je z hlajenjem v koliksnem casu ohladis na 20 st..
 

jest5

Guru
18. avg 2007
18.225
964
113
Zdej sem delal z 25l in sem rabil glih pol urce z 20 do 70 stopinj. S pokrovom bi bilo kake 5min hitreje. Hlajenje pa enako pol urce. Do 40 gre v 10min, potem se pa vleče. Mešal nisem nič...
Pa fino je pred vretjem naredtit pavzo za 5min na 98 stopinj in pobrati malo pene, ker drugače jo dobro flikne v luft ko zavre.
 

header

Pripravnik
28. okt 2013
483
11
18
Danes sem varil irish red v Guten brew sistemu.
Vse je potekalo OK.
Končne pivne za v fermentor je 43l.
Imam pa en "problem". Efektivnost je kar 86%. Imam steklene fermentorje v katerih je max količina 23l.
Beersmith mi kaže, da bo alkohola 6% vol. jaz pa bi rad da je max 5%.
Ali lahko v keg pred pretakanjem dodam prekuhano vodo, da pridem do 5% alkohola?
 

header

Pripravnik
28. okt 2013
483
11
18
Prvo varjenje z Gutenbrew je potekalo presenetljivo gladko (irish red 10 kg slada).
Za mash sem uporabil 33l vode za batch sparge pa 22l - voda 76°c.
Tudi segrevanje (3000w) je bilo kar hitro -(57°c - 71°c 10min).
Sparge sem naredil tako, da sem vlival vodo na zgornje cedilo (20 min).
Ko sem pričel z sparge sem vklopil tudi grelec za vrenje. Iz 72°c do vrenja (vmes sparge) je potreboval 45 minut.
Tudi hlajenje je potekalo dokaj hitro. Do 18°c sem prišel v 25 minutah. Vmes (pivina 70°c) sem vklopil črpalko, da mi ni bilo potrebno mešati.
Največjo pripombo imam na to, da ne moreš med programom spreminjati nastavitev. Če želiš npr. spremeniti moč grelca moraš prekinit program in še enkrat vnesti parametre. Ampak sedaj ko vem odzivnost to naslednjič ne bo potrebno.
 

jaka1980

Pripravnik
8. jun 2016
224
6
18
Koliko pa si dal za Gutenbrew? Je bilo kak popusta od cena na spletu....pptem pravis da se splaca kupoti to rec
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
43
28
Citat:
Uporabnik header pravi:
Danes sem varil irish red v Guten brew sistemu.
Vse je potekalo OK.
Končne pivne za v fermentor je 43l.
Imam pa en "problem". Efektivnost je kar 86%. Imam steklene fermentorje v katerih je max količina 23l.
Beersmith mi kaže, da bo alkohola 6% vol. jaz pa bi rad da je max 5%.
Ali lahko v keg pred pretakanjem dodam prekuhano vodo, da pridem do 5% alkohola?

Jaz sem dvakrat dodajal vodo v pivino, dal pa sem kar mrzlo iz pipe. Obakrat vse OK.