Gradnja bazena

damirj

Guru
9. maj 2012
4.769
2.022
113
8x4m je kot neki zlati standard. V resnici 6x3m ni tako zelo manjsi, vsaj ne bistveno. Tudi 10x5m ni tako zelo vecji. Je pa razlika zelo velika, ko zacnes racunat volumen in stroski tudi kar konkretno rastejo, tudi strojnica mora bit ze konkretno mocnejsa, pokrivalo je ze nadstandarno in rabi bit delano po narocilu, izkop pa je tudi vec kot samo 2x vecji proti eno stopnicko manjsem (pisem za 10x5 proti 8x4, 6x3 ni bistveno cenejsi kot 8x4).
 

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.615
410
83
Majhen problem teh bazenov je prilozena oprema. Pumpa s kartusnim filtrom je sicer vsaj tako dobra kot tista na pesek, ampak filtrr bi morali menjavat tudi veckrat tedensko, tega pa skor nihce ne pocne, niti opere ga ne, kar bi ze veliko pomagalo. Jasno pa zraven ne dobis pumpe s pescenim filtrom, ker strosek 150 ali 200€ je seveda ze prevelik (cenejse nisem nasel), ce pa je ze teh 600 ali 800€ za tak bazen enormno visok.
Pumpa s kartušnim filtrom NI vsaj tako dobra, kot tista na pesek. (Že po ceni se vidi) In filter NI treba menjati večkrat tedensko.
Pumpa s kartušnim filtrom ima manjši pretok in originalna je prav tolko močna, da naj bi zadovoljevala za določen bazen. Seveda, če pumpo lastnik vključi. Vključena pa mora biti v kopalni sezoni vsaki dan. In ker lastniki pumpo vključijo verjetno enkrat na teden za 15 minut, je potem voda takšna kot je. Filter se OPRERE pod pritiskom z vrtno cevjo. NI TREBA zmeraj novega. (cena 20-25€ ni prav mala, če bi za vsako menjal)
Zraven bazena LAHKO DOBIŠ pumpo s peščenim filtrom. Seveda neke modele. Celo tako je, da isti model ima zraven kartušni filter, v drugem paketu oz. v drugi trgovini je pa peščeni filter za enak bazen. (ne vem, kako to pakirajo-če ne bi videl, skoraj ne bi verjel)
Pumpa oz. filter bo pobral največ nečistoče takoj po kopanju, ko umazanija prosto plava v vodi in nikakor ne zjutraj, ko je vse na dnu. Takrat je najbolše da se bazen posesa. In če sesalec deluje preko filtra oz. pumpe, se po sesanju kartušni folter opere, ga vstavi nazaj čistega in je to to. Če je kartišni filter umazan, se opazi že po pritisku vode, ki pride nazaj v bazen. Tako da.... ni velik umetnosti in znanja potrebnega, samo doslednost v kopalni sezoni pa mora biti. In ker je daleč največji problem lastnikov bazenov ravno to (tablet klora je že zdavnaj zmanjkalo, sesa se redko ali nikoli, pumpa laufa na teden ali na nekaj tednov nekaj minut.....), je potem voda takšna kot je. Torej, pumpa s filtrom mora laufat dnevno, sesanje zjutraj oz. takrat, ko je voda nekaj ur mirna da se vse vsede na dno in pa seveda klor!
aha... če imate bazen postavljen v dokaj odptrem prostoru, kjer ni listja, dvigovanja prahu iz okolice, ..itd.... bazena čez noč ne pokrivajte oz. ga pokrijte samo takrat (pa še takrat ni nujno), kadar pričakujete več svinjarije, ki bi lahko priletela v bazen. Voda se pod pokrivalom ne more tolko zračiti in je več možnosti za alge.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Robert

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.615
410
83
Zakaj bi bazen čez zimo vzdrževal? Na koncu sezone (recimo konec septembra) vliješ not sredstvo za prezimovanje, malo spustiš nivo vode in je to to. Marca dopolniš bazen, dodaš algicid in klor šok in je zadeva rešena. Voda skozi leta vsebuje vedno manj mikrobov in jo je veliko lažje vzdrževati. Jaz sem vsako leto polnil vodo in sem moral elektrode na generatorju klora vsak mesec čistiti, ker se je na njih nabralo toliko soli. Zdaj imam že 3. leto isto vodo noter in lani ni bilo potrebno niti enkrat čistiti elektrod...
???
3 leta isto vodo?????
Marca dopolniš bazen??
 

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.615
410
83
??
6X3 ?'
Meni se ta tvoj projekt zdi kolj kot bide za noge umivat ...kt pa bazen.
Najprej si kupi en meter, ga raztegni po tleh in se čudi ...
6x3 je bide za noge umivat?
Zdej pa res ne vem, al imaš tako velike noge al tolko umazane, da rabiš več vode, kot je v takšnem bazenu (cca 25m3)
:p
Ja, vidim, da eni delate olimpijske bazene in cena le teh NI takšna, kot bi hotel avtor teme
 

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Googlajte Katja Fein trenira v garaži: mislim da je imela cca 2X4 bazen za trening vrhunske plavalke, ki računa na udeležbo na OI!!!
 
I

Izbrisan uporabnik 474

???
3 leta isto vodo?????
Marca dopolniš bazen??

Pred zimos3 bazen toliko sprazni, da plastični priklopi za kroženje vode niso potopljeni - izključno zaradi preprečevanja poškodb v primeru zamrznitve vide. Recimo kakšna 2m3... To se spomladi dopolni. To je vse.
 

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.615
410
83
Ta tvoj bazen, bi pa res rad videl. Kolk je pa velik? Še bolj pa vodo
Bod faca, pa slikej, pa dej pokaž.
 
I

Izbrisan uporabnik 474

20210125_104513.jpg

2.4.2020, začetek čiščenja (vklop filtra, proti večeru klor šok in dodan algicid)

20210125_104544.jpg

3.4.2020, voda modra vendar še motna. Filtriranje 9 ur dnevno

20210125_104632.jpg

7.4.2020, voda bistra, dodajanje soli in vklop generatorja klora. pH uravnan na 7.6

20210125_104337.jpg

Voda proti koncu sezone...
 
  • Všeč mi je
Reactions: 8888 in Pepe

BojanP

200. registrirani uporabnik
24. jul 2007
3.737
2.617
113
Kolko je to velik bazen? Sam da bi slučajno konstrukcija popustila, ti pa hišo odnese.
 
  • Haha
Reactions: Gonzo

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.615
410
83
to je 7.5 X 3.5. Imam prav? Kolk vidim imaš verjetno zraven "strojnico" s soljo? Ogljeni filter. Močno črpalko. Ozoroma imaš avtomatiko, ki ti uravnava vse?
Super.
Samo naj se ostali alteraši ne zavedejo s tvojim bazenom. Očitno si eden tistih cca 10% ljudi, ki za bazen skrbijo in imaš boljšo "strojnico"
Samo jaz osebno, ne morem gledati 9-10mesecev bazen z zeleno vodo. Pač me moti. Po koncu sezone raje spraznim, posušim, zložim (1 dobra ura).... za postavitev enako...
Kako je s folijo? Glede umazanije...prijemanja alg....itd?
 
I

Izbrisan uporabnik 474

"Strojnica" je takšna, kot je bila zraven. Stock črpalka z generatorjem klora. Zraven imam še toplotno črpalko (povsem ločen vodokrog), ki pa je v obtoku spomladi, da se lahko prej pričnemo kopat in v zaporedju večih res vročih dni, da mi voda ne pobegne čez 29°C. Do lani sem v filtru uporabljal stekleni pesek (manj dela proti klasičnemu pesku), proti sredini sezone menjal za "žogice." Bolj zadovoljen.

Kaj je prednost "postane" vode? Precej manj mikrobov in posledično lažje vzdrževanje vode! Lani je bilo potrebnih bistveno manj posegov, samo enkrat v sezoni sem dodal algicid, ker so deca nekaj šlatali po filtru in so nastavili kroženje črpalke samo na 1 uro na dan. Po treh dneh je voda postala motna in takrat je čas za ukrepanje. Algicid + klor šok. Tedensko spremljam pH in klor. Posegov je zelo malo... Alge se na folijo ne prijemlejo in je folija kot nova. Je pa res, da vsak dan laufa sesalec.

Avtomatike nimam (razen vgrajenega časovnika v črpalki), spravljam se že 2 leti k avtomatizaciji uravnavanj pH, pa sem prelen...
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.148
4.589
113
Jaz imam okrogel bazen s 15 m3 vode. Čez zimo je voda notri, sredstvo za prezimovanje, spomladi jo menjam. Tako sem navajen. Če bi hotel vodo spomladi ohraniti, bi moral nujno preprečiti, da mi nanese listja v jesensko zimskem času. Na moji lokaciji, ko pihne veter, še nisem uspel pokrivala ohraniti gor.
Za menjavo vode si moram rezervirati toliko časa kot izteka voda in še kake pol ure za finalno čiščenje. Stene čistim sproti, ko voda odteka. Sicer se takoj kaj zasuši gor (denimo insekti, ki so se utopili) in imaš več dela. Če bi folijo pospravljal, sumim, da bi na pregibih crknila. pa tudi ne vem, kam bi to čez zimo spravljal.
Ta bazen sem kupil leta 2000. Peščeni filter je še prvi, sem pa nekajkrat menjal ležaje na črpalki. Prva folija je vzdržala 15 ali 16 let, potem je začelo po nekaj 10 litrov dnevno izginjati in sem jo menjal. Malo več kot bi bilo normalno za hlapenje. Crknejo kaki plastični deli. Za novo sezono bom moral menjati skimer, ki še je prvi in je konec z njim.
Meni vsekakor manjka avtomatski sesalec. Zaenkrat še sesamo ročno in v zakup to mora vzeti tisti, ki bi se rad kopal. Otroci so vsi dovolj veliki, da to lahko opravijo. Sosedovi pa tudi, če pridejo naokoli.
Kemijo uporabljam klasiko, velike klor tablete, merjenje pH, pH minus, klor granulat za začetni start in je to v glavnem to. Razen, ko so ga med našim dopustom pred leti eni "vzeli v najem", sem imel malo več dela in sem rabil algicid in sredstvo za kosmičenje.
Meni pravzaprav tak mali bazen zadošča, ker imam pol km stran stran 50 metrski zunanji bazen, kamor grem plavat za 2 ali 3 € za eno uro zvečer preden zaprejo.