GEN-I

sass

Guru
1. sep 2007
5.365
1.004
113

Je kdo tole že kaj naštudiral, če bi se pri normalnem porabniku splačalo ali ne?
jaz sem za mesec februar izvozil podatke iz mojelektro, dal v excel ter naredil primerjavo glede na GENI redni cenik. V mojem primeru bi pri aktivnem paketu februarja plačal 20 EUR več, predvsem zato ker imam cca 65% porabe na MT, ki je ugodnejša od osnovne in konične cene pri aktivnem paketu. nisem pa še naredil primerjave za primer, ko bi veljala nižja sončna cena, to bom naredil naslednji mesec, ko bo tudi poraba TČ nižja.

Jabe

Guru
1. okt 2007
17.041
9.244
113
Jaz ne... Prvic, na voljo je samo mali del statistike, ki jo vodim in ce moram prepisovat potem v excel je vseeno ali iz moj elektro ali od tam. Drugic, karkoli racuna, moram itak preveriti najprej, ce prav (ni samoumevno) in tretjic, ce racuna prav, zakaj se odpovedati edini zabavni stvari pri vsej zadevi :evil:

• Haha
Reactions: Rekreacija

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
2.213
1.374
113
Jaz ne... Prvic, na voljo je samo mali del statistike, ki jo vodim in ce moram prepisovat potem v excel je vseeno ali iz moj elektro ali od tam. Drugic, karkoli racuna, moram itak preveriti najprej, ce prav (ni samoumevno) in tretjic, ce racuna prav, zakaj se odpovedati edini zabavni stvari pri vsej zadevi :evil:
Sedaj je zajeto precej več statistike kot jo je bilo na začetku. Stalno se nekaj dodaja/posodablja.

• Všeč mi je
Reactions: Fusionn

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
2.213
1.374
113
Kot primer, lahko spremljaš dinamične cene elektrike. Sedaj izgleda še malo čudno ampak naslednji mesec ko bo že precej več "sonca" bo pa izgledalo še precej bolje.

Priponke

• Screenshot_20260325_161900_org.telegram.messenger.jpg
    Screenshot_20260325_161900_org.telegram.messenger.jpg
    422,8 KB · Ogledi: 42

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.598
2.485
113
A se je kdo v zadnjem času ukvarjal z dobavitelji električne energije? Ravno sem dobil ponudbo od Bisola, vezava, fiksna cena do konca 2026, kar boljše od Gen-i.

Paket Fikansi99

first1

Fizikalc
19. mar 2018
394
182
43
Sem odprl zadnji račun od GEN in NT piše da je 0,0939, VT pa 0,1159. Torej NT je celo cenejša, VT pa malo dražja, premalo razlike zame da menjam...

• Všeč mi je
Reactions: delavec44

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.598
2.485
113
Jaz imam 0,1199 ter 0,0979 pri Gen-i. Sem pa pri njih že od nekdaj... Samo ta mesec če vržem v izračun bi bilo ene 7€ razlike. Ni bogastvo ampak pozimi je to 15€ za 2 minuti dela.

Aja, pa 4 merilna mesta imam na Gen-i, ta mesec skupaj malo manj kot 500€ elektrike. Če vržem to v Bisol tarifo in seštejem bi bilo enih 30€ razlike čez prst. Nisem šel zdaj za posamezno mesto računati in seštevati. Pozimi imam na teh mestih tudi preko 1000€ računa....

Fusionn

Guru
5. sep 2007
2.687
693
113
A se je kdo v zadnjem času ukvarjal z dobavitelji električne energije? Ravno sem dobil ponudbo od Bisola, vezava, fiksna cena do konca 2026, kar boljše od Gen-i.

Paket Fikansi99

to sem tudi jaz že spraševcal v eni drugi temi. Sem si uredil tarifnik app pa mi je priporočalo to ponudbo. Mislim, da mi je naračaunalo 4€ ceneje na mesec... Samo konec leta ne smeš potem pozabit pogledat kam se prestavit...

CLIO15

Guru
1. nov 2007
15.702
5.530
113
Če si čez dan doma je top. Ali pa služba.
Če pa imaš čas za polnit avto samo ponoči pa ni več tak top.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
17.567
4.925
113

To se ti splača če NIMAŠ (full size) SE in imaš baterije (kar je nekako paradoks). Potem vlečeš v baterije ko je poceni "tarifa" in ji "prazniš" ob konični moči, tako da imaš minimum porabe. S kako poceni opcijo baterijskih hranilnikov in pametnimn planiranjem lahko prihraniš kar veliko. Moraš pa pazit ker se te "aktivne tarife" malo (navz)križajo z omrežniskimi bloki in pri večjih porabnikih znaš hitro zaradi "moči bloka" izgubit vse prihranke na energiji.

Sam sem trenutno še na starem E3 napredni ki ima klasično VT/MT in skoraj razmerje 4:1 v ceni in sem se pozimi šlepal samo na "polni-prazni", vprašanje pa koliko časa bo še ta paket aktiven ker E3 je pervzel petrol in bo slejkoprej ukinil njihove pakete. Ti aktivni paketi so trenutno zanimivo, samo kot rečeno če imaš večje porabnike (EV, TČ, ...) moraš nujno ušoštevat še koliko te bodo dodatno stali bloki, ki niso enakovredni tarifam energije.

Fusionn

Guru
5. sep 2007
2.687
693
113
Sem vprašal še Ai:)
Bojler bi moral potem vezat na pametno vtičnico, da se ne vklopi med 18-21h :rolleyes:
Pere in suši se pa res "dopoldan".
Prehod na novi cenik se finančno obrestuje predvsem v primeru, če lahko delovanje največjih porabnikov energije (pralni, sušilni in pomivalni stroj) premaknete med 9. in 16. uro, ko je cena elektrike približno trikrat nižja od vaše trenutne tarife. Če se največ električne energije porabi v večernem času (od 18. do 21. ure), bo končni znesek na računu zaradi konične cene, ki je občutno višja od trenutne, zrasel. Za obračun po novem ceniku je prav tako nujno, da distribucijski operater prodajalcu zagotavlja ustrezne 15-minutne merilne podatke o vaši porabi.

Fusionn

Guru
5. sep 2007
2.687
693
113
To se ti splača če NIMAŠ (full size) SE in imaš baterije (kar je nekako paradoks). Potem vlečeš v baterije ko je poceni "tarifa" in ji "prazniš" ob konični moči, tako da imaš minimum porabe. S kako poceni opcijo baterijskih hranilnikov in pametnimn planiranjem lahko prihraniš kar veliko. Moraš pa pazit ker se te "aktivne tarife" malo (navz)križajo z omrežniskimi bloki in pri večjih porabnikih znaš hitro zaradi "moči bloka" izgubit vse prihranke na energiji.

Sam sem trenutno še na starem E3 napredni ki ima klasično VT/MT in skoraj razmerje 4:1 v ceni in sem se pozimi šlepal samo na "polni-prazni", vprašanje pa koliko časa bo še ta paket aktiven ker E3 je pervzel petrol in bo slejkoprej ukinil njihove pakete. Ti aktivni paketi so trenutno zanimivo, samo kot rečeno če imaš večje porabnike (EV, TČ, ...) moraš nujno ušoštevat še koliko te bodo dodatno stali bloki, ki niso enakovredni tarifam energije.
nimam sončne, nimam ev, nimam toplotne, razen klimo. pere in suši pa se res največ do 16h.