Energetska preskrba gospodinjstev

javr

Guru
6. dec 2011
2.117
1.217
113
v čem se razlikujejo ponudniki elektrike za gospodinjstvo? Imam 2 števca, distribucija je obakrat Elektro Celje, plačujem pa Energija+ kjer je sončna, in Petrol kjer ni sončne. Petrola sem se naveličal. Kaj izbrati? Je kje kakšna spletna stran kjer so navedeni vsi ponudniki ter njihovi plusi in minusi?

jezek

Guru
24. jul 2008
6.231
2.860
113
Meni se vsaka tableta stopi in ni nobenih ostankov. Uporabljam ponavadi poceni tablete iz spina ali deema. Pa sijaj iz spina. Je pa res da ne perem na veganskih temperaturah ampak vedno na 60 ali 70⁰

• Všeč mi je
Reactions: tony

tony

Guru
23. jul 2007
11.179
1.940
113
Če je cilj manj prazniti bojler? Smiselno je tudi zato, ker vroče izpiranje posode pred pranjem v PS nič bolj ne koristi kot mrzlo.

Saj razumemo, da PS najprej vso posodo izpira z mrzlo vodo (menda s ciljem, da se maščoba v umazaniji težje prime na notranjo stran odtočnih cevi)?

Ponavljanje cikla vroča - mrzla - vroča je energetsko potratno. Ste vsi na netmeteringu? Očitno ja.

kalbo

Guru
7. okt 2013
21.801
11.295
113
Če je cilj manj prazniti bojler? Smiselno je tudi zato, ker vroče izpiranje posode pred pranjem v PS nič bolj ne koristi kot mrzlo.

Saj razumemo, da PS najprej vso posodo izpira z mrzlo vodo (menda s ciljem, da se maščoba v umazaniji težje prime na notranjo stran odtočnih cevi)?

Ponavljanje cikla vroča - mrzla - vroča je energetsko potratno. Ste vsi na netmeteringu? Očitno ja.
Cilja ni bilo, ker mi kreg s taščo zaradi vode res ni na kraj pameti padel, saj je bila to njuna položnica, men je blo samo zanimivo v smislu žarnica je problem, 100 litrov vroče vode ne. Pol ko je šla sanitarna voda na drva se pa zarad šajtrge polen res nisem sekiral.
Zdej je nimam več kaj odvajat ker je žal pokojna.

• Všeč mi je
Reactions: sad

delavec44

Guru
17. dec 2012
4.372
3.108
113
Saj zato sem se pa strinjal s tabo, da tašči ne pametuješ. Mami pa vsaj jaz osebno lahko rečem kar čem. Zakaj bi se brigal zase, če so mi starši pomembni. In obratno.

Odločitev je še vedno posameznikova. Mnenje pa menda poveš.

Ali pa ji pošlješ link na to temo, pa si sama prebere :D

sad

Guru
24. avg 2007
23.408
12.239
113
V bistvu tudi tašči ni problem rečt.
Važen je le način.
Ker eno je, če ji soliš pamet, kak te vse narobe dela, drugo pa, če med kakšno debato recimo čisto slučajno omeniš najnovejša dognanja in trende, ki si jih vido na Cerkev.tv. :evil:
Nea morem verjeti, da te se nič nea znajdete. :valjamse:

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.732
14.466
113

Vec stane tableta kot elektrika in voda v enem pomivalnem ciklu.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.690
936
113
"zmede" je mogoče nepravilen izraz, stroj ne pere optimalno, bo bolj ustrezno. Celotna situacija je pa skoraj boleča, ko se kdo najde in "bo naredil bolje", skupni efekt pa je slabo oprana posoda in veliko, veliko večja skupna poraba vode.

Problem je, da nekateri splahnejo najbolj lahko odtranljive ostanke hrane, najbolj zasušene pa pustijo. Ni pa prav nobenega problema, če kos posode popolnoma umiješ. Problematično je samo to - krožnik splahneš vendar pustiš nekaj malega in to najbolj trdovratnega - kar je pa tipično kar "predsplahovalci" počno).

Tudi jaz dam včasih splahnjeno posodo v pomivalca (iz takšnih ali drugačnih razlogov), samo v tem primeru je program za kozarce (40 °C in 30 min).

Za tiste, ki se jim mašijo filtri na pomivalnem stroju - vsa navodila proizvajalcev jasno in nedvoumno navajajo - postrgajte ostanke hrane s posode - skratka odstranite večje kose hrane. In pa pravilno je, da gre odstranjena hrana v koš za biološke odpadke, ne pa kuhinjski odtok (da posledično redi kanalizacijske glodalce).
Če med tistimi, ki odločajo v koncernih, kam bo šel tehnološki razvoj, kdo dejansko tako razmišlja, je to epski avtogol.

Razlika me splaknjenim krožnikom osebe A in krožnikom osebe B (z drugačno dieto in drugačnimi navadami za mizo) je ta, da je krožnik osebe A nekaj časa moker. Vse ostalo so špekulacije. Poleg tega bo skozi program stroj porabil ves detergent, ki je na voljo - torej mora porabiti vsaj toliko vode. Če pri merjenju odpadne vode ne zazna umazanije in se zato odloči, da bo pomival z mrzlo vodo in/ali najmanjšo možno količino vode ("ker so očitno krožniki že čisti in pomivajo samo iz navade"), bo posoda slabo pomita.

Avtogol: če je cilj večja ekološkost, stroj pa zaradi tega slabše pere, se bo 99,98% potrošnikov obrnilo po enem od dveh scenarijev:

• Bolj tehnološko osveščeni bodo v navodilih našli program, ki ne upošteva teh metritev in porabi dovolj tople vode, kot stroji naših staršev. Pri tem ne trpi samo okolje, ampak tudi znamka ("Danes Bosch ni več bvreden svojega denarja, naslednji bo Beko. Ali pa Xiaomi. Vsi so sranje, eni so vsaj poceni.")
  • Večina pa bo šla in našla (na YouTube/TikTik/FB) najbolj strupen prašek, ki pa tudi v teh pogojih opravi delo. Po možnosti uvoz iz Bosne/Švice,/Amazon US, ker v EU takega ne smejo prodajati.

Problem je, da nekateri splahnejo najbolj lahko odtranljive ostanke hrane, najbolj zasušene pa pustijo.

Kako je to lahko problem? Če ne splakneš, najbolj zasušeni kosi na popolnoma enak način ostanejo in mora stroj z njimi opraviti. Poleg tega stroj začne s splakovanjem. Torej naredi enako kot tisti, ki sami splakujejo - razlika je samo, v katere filtre gredo ostanki.

Bonus za splakovalce - ostanki hrane, ki jih poloviš iz mrežice, gredo lahko v bio odpadke (če si pripravljen na odtekanje vode, ki sledi). Tisti iz stroja so vpili vse kemikalije, katere je prinesel detergent za strojno pranje.

Sam sicer ne verjamem, da stroj slabše, ali manj optimalno pere, če je notri splaknjena posoda. Skupna poraba vode je večja, to pa ja. Tistih strokovnjakov pa z razlogom ne imenujejo po imenu - ker so si jih gladko izmislili, oziroma izvira od žene nekega uradnika na ministrstvu za ... kateremkoli v resnici.

erikson

Guru
25. avg 2007
26.009
9.303
113
Menda. Ali pa reklamna akcija proizvajalcev tablet za pomivanje posode.

• Wow
Reactions: sajkek

sajkek

Guru
16. mar 2008
40.732
14.466
113
al pa brez detergenta, ali pa kupiš neki na refuzo neko milnico, liter 2 eur pa še to razrečiš x2 pa potem 2 ml nakapaš.. Da se, vprašanje pa efekt.